Käännä Nokian ja Microsoftin liitto voitoksesi

Aluksi pieni disclaimer. En varmasti osaa katsoa Nokian ja Microsoftin alkavaa yhteistyötä puolueettomasti, olenhan työskennellyt viimeiset 15 vuotta Microsoft-kumppaneilla ja toimin vapaaehtoistyönä Suomen Microsoftin Osaajakumppanit ry:n puheenjohtajana.

Toisin kuin useimmat äänekkäästi netissä mieltään osoittavat, olen käyttänyt Windows Phone 7 puhelinta nyt noin kolmen kuukauden ajan. Puhelin on kaukana täydellisestä, puutelistalta kun löytyy vaikkapa puhelimen käyttö modeemina/langattomana tukiasemana, suomalainen näppäimistö ja suomen kielinen sanakirja – ja tietysti ne kaikkien kirjoittamat copy/paste ja todellinen moniajo kolmansien osapuolien sovelluksille. Sovelluskaupan valikoima on suppea (noin 8 000 sovellusta) verrattuna iPhoneen tai Androidiin, vaikkakin valtaosa olennaisista sovelluksista on jo löytänyt WP7:aan ja määrä kasvaa kovaa vauhtia. Pääosa käyttiksen puutteista kuitenkin korjaantuu tulevien NoDo- ja Mango-päivitysten myötä. Mango päivitys tuonee selaimeen myös kaivatun HTML5-tuen. WP7:n historian ja alkutaipaleen voi vilkaista nopeasti linkin takaa löytyvästä kuvasta tai lukea MTV3:n tekemän laajemman testin.

Mutta silti puhelin on mielestäni jo nykyisellään ensimmäinen todellinen haastaja iPhonen käyttöliittymälle ja käytettävyydelle. Ainakin oma puhelimeni on ollut uskomattoman vakaa, eikä ole kertaakaan hyytynyt enkä ole koskaan joutunut sitä käynnistämään hidastumisen tai kaatumisen vuoksi. Sovelluskehittäjät ovat ottaneet puhelimen todella hyvin vastaan ja muutenkin puhelimen käyttäjien ja mobiilialan ammattilaisten palaute on ollut aika hyvää ja erityisesti selvästi parempaa kuin epäilevät tuomaat odottivat. Windows Phone on tietysti alustana erittäin nuori, mutta sen kehitysvälineet ja sovelluskehityksen menetelmät ovat erittäin kypsiä sekä hyvin dokumentoituja.

Se mitä en pysty ymmärtämään, on suomalaisten asenne tapahtuneeseen. Päätökset on tehty ja jatkuva purnaaminen väärästä valinnasta tms. ei ainakaan auta asiaa, päinvastoin se vaikeuttaa sekä Nokian ja sen kumppaneiden että näiden työntekijöiden tilannetta entisestään. Omat sympatiani ovat kaikkien niiden puolella, joiden omat tai läheisten työpaikat ovat muutoksen takia katoamassa. Mutta ihan oikeasti, Nokiaa on haukuttu viime aikoina kaikissa mahdollisissa medioissa ja vaadittu muutoksia. Leikitään ajatusleikillä, että Nokia olisi valinnut (tai voinut valita) alustakseen Applen iOSin. Suomalaisen softateollisuuden tai työpaikkojen vinkkelistä tilanne ei ainakaan olisi ollut parempi kuin nykytilanne. Miten tilanne eroaisi, jos Nokia olisi valinnut Androidin? Eipä oikeastaan mitenkään, paitsi läheskään näin moni ei olisi jaksanut purnata (nimettömänä) verkossa. Androidin osalta Nokia ei olisi millään saanut yhtä hyvää mahdollisuutta erottautua kilpailijoista kuin se nyt saa WP7-alustalla ja työpaikkoja olisi kadonnut vähintään sama määrä. Nykymallillakaan ei olisi mitenkään voinut jatkaa.

Avoimen lähdekoodin kannattajat voivat olla levollisin mielen, kyllä avoimen lähdekoodin softaa pystyy tekemään myös Microsoft-alustalla ihan siinä missä muuallakin. Ja tuskinpa kovinkaan moni suomalainen on edes vilkaissut vaikkapa Androidin lähdekoodia, vaikka sen kääntämisestä puhumattakaan. Nykyajan puhelimissa pyörivät sovellukset nojaavat pääosin erittäin vahvasti verkossa toimiviin palveluihin, näitä jokainen voi tietysti kehittää juuri sillä alustalla kuin lystää. Niin, ja itsekin kannatan monessa tapauksessa sovellusten jakelua avoimena lähdekoodina – itselleni ei ole mitään merkitystä sillä, että vaikkapa käyttöjärjestelmä on suljettua lähdekoodia.

Ja jos suljetun lähdekoodin käyttöjärjestelmä tuntuu pahalta, niin unohtakaa WP7 ja iPhone ja kehittäkää sovelluksia vain Androidille. Kukaan ei estä hakeutumasta töihin sellaisiin paikkoihin, joissa keskitytään tekemään teidän mielestänne oikeita asioita. Ja jos sopivaa työnantajaa ei löydy, niin aina voi perustaa uusia yrityksiä muiden samanhenkisten kanssa.

Nokian ja Microsoftin yhteistyö on valtava mahdollisuus suomalaiselle ohjelmistoteollisuudelle. Nyt alkavan yhteistyön myötä Suomen kaksi suurinta softaekosysteemiä lähestyvät merkittävästi toisiaan. Meidän onneksemme Nokia valitsi sellaisen alustan, jolle löytyy Suomesta valmiina kaikki tarvittava osaaminen. Muuten työpaikat olisivat varmasti karanneet ulkomaille, pysyvästi tai ainakin vuosikausiksi.

Kotimaisesta Microsoft-ekosysteemistä löytyy esimerkiksi useita koulutuskumppaneita, tuhansia ja tuhansia ohjelmoijia/arkkitehtejä/konsultteja sekä tietysti osaajia esimerkiksi XBOX-pelin toteutukseen. Perinteisestä Nokian ekosysteemistä taas löytyy vaikkapa valtava määrä osaamista mobiilisovellusten tekemiseksi. Suomen Microsoft taas on perinteisesti tukenut kotimaisia kumppaneitaan paremmin kuin kukaan muu alan toimija ja esimerkiksi kansainvälisesti toimiva IAMCP mahdollistaa helpon tien maailmalle globaalin kumppaniverkoston kautta.

Olisi tietysti koko Suomen etu, että Nokia onnistuu valitsemallaan tiellä. Ja joka tapauksessa työpaikkansa nyt menettävät tarvitsevat pikaisesti uusia työpaikkoja ja niitä kyllä löytyykin avoimena satoja. Ja toivottavasti uusia yrityksiä ja työpaikkoja syntyy entistä nopeammin tapahtuneen seurauksena. Ja erityisesti yrityksiä, jotka haluavat luoda uutta, toimia born-global-mallilla ja viedä uutta suomalaista osaamista maailmalle.

Nyt syntynyt murrostilanne antaa jokaiselle suomalaiselle ICT-alan yritykselle mahdollisuuden katsoa perinteisen laatikkonsa ulkopuolelle ja miettiä uusia liiketoimintamalleja ja –mahdollisuuksia. Samoin tämän murroksen pitää synnyttää kymmenittäin uusia startuppeja. Muussa tapauksessa osaaminen valitettavasti syntyy ulkomaille ja sitä myötä työt siirtyvät tehtäväksi ulkomailla. Sitten tietysti äänekkäät valittajat voivat mainostaa olleensa oikeassa, vaikka itse asiassa he ovat olleet syyllisiä lopputulokseen.

Kollegani Jyrki kirjoitti eilen ajatuksiaan Nokian ja Microsoftin yhteistyön syvenemisen hyödyistä. Uudet liiketoimintamahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Windows Phone tarjoaa markkinoiden parhaan alustan liikkuvaan tietotyöhön, mutta kuten moni on todennut – uusia sovelluksia tarvitaan valtavasti lisää. Nyt lähes samalla osaamisella voi rakentaa sovelluksia sekä puhelimeen, työpöydälle että selaimeen. Kotimaisille pelitaloille Xbox Liven tuleminen Nokian puhelimeen on varmasti erittäin tervetullutta. Windows Phone-alustalla on helpompi ja nopeampi toteuttaa sovelluksia kuin vaikkapa Symbianilla, joten entistä useammalle avautuu nyt mahdollisuus saada tuotoksensa kansainväliseen levitykseen.

Nyt julkisuudessa käydyssä keskustelussa on unohdettu lähes kokonaan pilvipalveluiden tarjoamat mahdollisuudet uudenlaiseen tapaan rakentaa ja hyödyntää matkapuhelinta sovellusalustana. Esimerkiksi T-Mobile toteutti Family Room-palvelun kuvien jakoon ja erilaisten tapahtumien suunnitteluun kuudessa viikossa Windows Azure-alustalle sekä Windows Phone 7:lle. Office 365 ja Windows Phone 7 taas integroituvat suoraan toisiinsa. Mahdollisuudet ovat lähes rajattomat, kun laskentateho ei enää rajoitu kännykän tehoon vaan käytössä on koko pilven laskentakapasiteetti ja päätelaitteet kehittyvät.

Yhteistyö Microsoftin kanssa voi olla Nokialle todella suuri uhka, kuten monet esimerkit näyttävät. Se voi silti olla vielä suurempi mahdollisuus. Se on kuitenkin selvää, että suomalainen ohjelmistoteollisuus tulee kärsimään todella vakavan iskun jos me keskitymme vain valittamaan tapahtunutta ja syyttämään toisia. Onneksi netistä saa lukea myös valtavan määrän positiivisia kommentteja uuden yhteistyön osalta.

Sadat kotimaiset yritykset suunnittelevat kovaa vauhtia uusia strategioita, nopeimmat tietysti jo kasaavat uusia tuoteideoita ja alkavat kaupallistaa uusia liiketoimintamalleja. Suosittelen lämpimästi kaikkia liittymään tähän joukkoon peruutuspeiliin katsomisen ja katkeruuden vaihtoehtona.


Tilaa lukijaan