5 tapaa hyödyntää joukkoistamista tuotekehityksessä


5 tapaa hyödyntää joukkoistamista tuotekehityksessäFiksusti hoidettu tuotekehitysprosessi koostuu karkeasti ottaen seuraavista viidestä vaiheesta:

1. Ideoiden luominen
2. Ideoiden validointi
3. Toteutus
4. Testaus
5. Rahoitus

Väitän, että kaikissa näissä vaiheissa voidaan saavuttaa parempi lopputulos tai vähintään kustannussäästöjä, jos hyödynnetään crowdsourcingia eli joukkoistamista. Mutta miten? Väitteeni tueksi ja inspiraation lähteeksi esittelen yhden esimerkin kutakin vaihetta kohti.

1. Ideoiden luominen

My Starbucks Idea on sivusto, jonka kautta Starbucks on kerännyt asiakkailtaan toimintaansa liittyviä ideoita jo vuosien ajan. Ideoita on kertynyt jo kunnioitettavat 129 000 kappaletta, joista 200 ideaa on toteutettu. Toteutettujen ideoiden joukossa on kaikenlaista tuotetarjoamasta (mm. sokeriton makusiirappi ja luomuruoka)  liiketoimintamalleihin (mm. mobiilimaksaminen ja 2 dollarin aamiaisleipätarjous) .

Toteutettujen ideoiden määrä saattaa vaikuttaa pieneltä ja innovatiivisuus vaatimattomalta – kukapa nyt ei keksisi tarjoilla luomuruokaa! Starbucks käyttääkin joukkoistamista asiakkaidensa kollektiivisen mielipiteen tunnistamiseen. Esimerkiksi useita tuotteita on tuotu takaisin valikoimaan, kun niitä peränneet ideat ovat saaneet aikaan äänivyöryn palvelussa. Myös jo tuotekehitysputkessa olevia tuotteita on nostettu nopeammin valikoimaan samasta syystä. Starbucksin toimintatapa on helppo kopioida, mutta ideoiden perkaaminen vaatii paljon työtä. Malli sopii hyvin b2c-yritykselle, joka haluaa parantaa keskusteluyhteyttään asiakkaisiin.

My Starbucks Idean ideakategoriat ja ideoiden määrä

2. Ideoiden validointi

Quirky on palvelu, jonne tavallinen kansalainen voi syöttää tuoteideansa – 10 dollarin maksua vastaan. Juju on siinä, että mikäli yhteisö pitkällisten validointiprosessien ja liiketoiminta-analyysien jälkeen kokee idean päteväksi, Quirky hoitaa tuotteen toteutuksen, markkinoinnin ja levityksen. Idean keksijä sekä tuotekehitykseen osallistuneet saavat 30% tuotoista.

Quirky toteuttaa joka viikko kaksi uutta ideaa. Quirkyn liikevaihdon arvellaan olevan jotain 6 ja 10 miljoonan väliltä, aktiivisimmat yhteisön jäsenet taas ovat ansainneet jopa 100,000 dollaria. Quirkyn malli sinänsä sopii erinomaisesti yrityksen kuin yrityksen käyttöön. Näin asiakkailta ja muilta ulkoisilta sidosryhmiltä saadaan paljon uusia ideoita, jotka yhteisö ikään kuin automaattisesti validoi ja yritys toteuttaa parhaat ideat siinä missä omansakin.

Tämän mallin hyöty on nimenomaan ideoiden vaivattomassa jalostumisessa. Toisin kuin Starbucksin malli, se ei vaadi yritykseltä loputonta huonojen ideoiden läpikäyntiä. Toteutus kaikkine rahansiirtoineen on tosin monimutkaisempi, mutta toteutettavissa.

3. Toteutus

99designs–sivustolla graafikoista ja visuaalisista suunnittelijoista koostuva yhteisö kilpailee yritysten toimeksiannoista tekemällä luonnoksia esim. yrityksen nettisivuista ja logoista. Yritys valitsee mieleisensä suunnittelijan, joka vie toimeksiannon loppuun ennalta sovitulla summalla. Muun muassa seuraavanlaiset webbisivut irtosivat 99designista 424 dollarilla ja voittajan sai valita 166 ehdotuksesta.

Alle viidensadan webbisivut 99designissa

99designsin kilpailuihin tulee keskimäärin 108 ehdotusta ja kilpailuita on tähän mennessä järjestetty jo yli 130 000. Tällä hetkellä sivustolla on jaossa 479 357 dollaria ja moni designeri elättääkin itsensä pelkästään 99designilla. 99designsin mallia voi helposti ja edullisesti kokeilla joko heidän palvelussaan tai jossain vastaavassa – samaan liiketoimintamalliin perustuvia palveluita on syntynyt mm. mainosvideoiden ja ohjelmoinnin ympärille.

4. Testaus

Amazonin Mechanic Turk (mTurk) on kaiken digitaalisen, ihmisälyyn perustuvan mikrotyön markkinapaikka, joka tarjoaa myös internetpalveluiden ja –applikaatioiden testaamista pientä maksua vastaan. Yhteisöön kuuluu 500,000 työntekijää 190 maasta, jotka suorittavat pieniä tehtäviä minimissään 0,005 dollarin korvausta vastaan. Esimerkiksi nettisivujen käytettävyyttä arvioimaan saat 50 henkilöä 5 dollarilla. Case-yritykset pröystäilevät mm. kategorisoineensa 73 000 tietuetta neljässä päivässä, 78,9% normaaliprosessia edullisemmin. Sinunkin yrityksesi voi hyödyntää mTurkia mm. seuraaviin yksinkertaisiin tehtävissä:

mTurkia voit hyödyntää mm. näihin tehtäviin

5. Rahoitus

Sokerina pohjalla voit saada potentiaaliset asiakkaasi jopa maksamaan uuden tuotteen kehityksen. Suurin ja tunnetuin mikrorahoitukseen erikoistunut sivusto on Kickstarter. Kickstarterissa kuka tahansa voi testata liikeideaansa keräämällä sille rahoitusta tietyn aikarajan puitteissa. Raha ei kuitenkaan liiku lainkaan, mikäli projekti ei saa tuotteen kehitykseen tarvittua rahoitusta, joten tämä on sekä rahoittajalle että yrittäjälle turvallinen konsepti. Kyseessä ei kuitenkaan ole investointi – rahoittajat eivät pääse osingoille tuotteiden mahdollisista tulevaisuuden voitoista, mutta voivat saada muita etuja, kuten ilmaisen tuotteen sen valmistuttua. Nähtävästi Kickstarterissa vetoaakin rahan sijaan jonkin sellaisen tarpeen toteuttaminen jota ei vielä ole olemassa. Esimerkiksi ensimmäinen (?) käyttäjäystävällinen iPhone-telakka saavutti 24 tunnissa yli miljoonan dollarin rahoituksen. Kickstarterin kautta sijoitettiin viime vuonna lähes 100 miljoonaa dollaria yli 27 000 projektiin.

Esimerkkiprojekteja

Joukkoistamisen mahdollisuudet ovat siis monet ja nämä esimerkit edustavat koko skenestä vain pientä jäävuoren huippua. Jos kiinnostuit joukkoistamisesta, ota ihmeessä yhteyttä niin mietitään yhdessä mihin yrityksesi voisi joukkoistamista hyödyntää! Mallia voi ottaa vaikkapa Sulavan Helsingin kaupungille toteuttamasta ideajärjestelmästä.Karoliina Partanen (ent. Harjanne) toimii Sulavalla Chief Experience Officerina (CXO). Hän vastaa asiakaskokemuksen viemisestä uudelle tasolle niin tarjooman kuin asiakas- ja työntekijäkokemuksenkin näkökulmasta.