Apps? Officelle ja SharePointille? Mitä ihmettä?


Apps? Officelle ja SharePointille? Mitä ihmettä?Terveiset Lontoosta! Siellä jopa paistoi aurinko, kun kävimme Joonaksen kanssa Lontoon Microsoftilla ottamassa vähän vauhtia Officen ja SharePointin Apps-kehitykseen Office ja SharePoint -tiimien ensikäden asiantuntijoiden opastuksella.

Apps-kehitykseen? Uusi Office ei enää ole vain se viisi sovellusta paketoituna Office-paketiksi. Office-sovelluksia voi jatkossa laajentaa lisukkeilla, pienillä (tai suuremmilla) Appeillä (ei siis mitään appeita vaan ”äppejä”, eli äpeillä) eli pienoissovelluksilla.

Appit ovat web-teknologiapohjaisia pienoisohjelmia Officen tai SharePointin sisällä. Periaatteessa jokainen, joka tuntee HTML5:n, CSS3:n ja JavaScriptin, voi luoda Appin Officelle tai SharePointille. Appien kehittäjä voi julkaista niitä julkisessa Office/SharePoint App Storessa, tai asiakasyrityksen omassa katalogissa, jos halutaan yrityskohtaisesti räätälöityjä ratkaisuja.

Appit voivat tarjota Officelle ja SharePointille lähes mitä tahansa lisäominaisuuksia ja -palveluita, jotka voidaan tarjota pilvipalveluna esim. Azuresta tai palveluntarjoajan tai asiakasyrityksen omasta ympäristöstä. Ne lisätään Office-sovelluksiin sovelluskohtaisesti, mutta niiden käyttö on asiakirjakohtaista.

Julkisia appejä voi ladata Office 2013 -sovelluksiin tai SharePoint 2013 -sivustoille ilmaiseksi tai ostamalla lisenssin/lisenssejä kehittäjien/kehittäjä-yrityksen määrittämään kohtuulliseen hintaan Office Storesta ja SharePoint-sivustolla SharePoint Storesta, joissa jokainen sovellus on Microsoftin testaama ja turvalliseksi toteama. Käyttäjä löytää myös yritykselle räätälöidyt sovellukset samasta paikasta kuin julkisetkin, vain eri kategoriasta.

Pienoissovellukset eli Appit löytyvät Office 2013 -sovelluksissa valintanauhan Insert-välilehdeltä:

clip_image002

See All… -valinnalla voi lisätä jo Office Storesta tai yrityksen omasta katalogista ladattuja sovelluksia asiakirjaan, tai etsiä uusia ladattavaksi.

clip_image004

Osa sovelluksista, kuten esimerkiksi kuvan Merriam-Webster-sanakirja on tehtäväruutusovelluksia, eli ne avautuvat asiakirjan vierelle omaan tehtäväruutuunsa. Toiset sovellukset puolestaan avautuvat asiakirjaan objekteina, joita voi siirrellä ja joiden kokoa voi muuttaa kuten vaikkapa kuvan tai vanhastaan tutun upotetun Office-objektin tavoin. Tällainen sovellus on esimerkiksi Bing-karttasovellus tai Bubbles-sovellus, joka visualisoi datan kuplina.

Outlookiin sovellukset ladataan suoraan Office Storesta tai haetaan Manage Apps –toiminnolla File-välilehdeltä. Sovellukset toimivat kontekstuaalisina sovelluksina, jotka aktivoidaan tarvittaessa. Outlook-sovellukset vaativat taustalle Exchange 2013 –palvelimen.

clip_image006

SharePoint 2013:ssa Appit ovat olennainen osa sivustojen rakentamista, sillä sellaiset tähänastisista SharePoint-versioista tutut SharePointin osat kuten vaikkapa Kalenteri, Asiakirjakirjastot, Tehtäväluettelot jne. ovat SharePoint 2013:ssa sisäänrakennettuja Appejä! Ja lisää erilaisia Appejä saa SharePoint Storesta tai räätälöityinä ratkaisuina, kuten SharePoint-lisukkeet ennenkin.

clip_image008

clip_image010

Mutta, mihin niitä oikein tarvitsee? Officessa ja SharePointissahan on jo toiminnallisuuksia vaikka kuinka!

Onhan niitä. Mutta kuvittele:

clip_image011Olet lukemassa englanninkielistä asiakirjaa, jonka yhteistyökumppanisi lähetti sinulle. Pitäisi ymmärtää, mitä ihmettä kaikki ne isot sanat siinä tekstissä oikein tarkoittavat, jotta tiedät mistä on kysymys ja mitä halutaan. Asennat Office Storesta sanakirja-sovelluksen joka automaattisesti näyttää jokaisen tuplaklikkauksella valitsemasi sanan merkityksen tehtäväruudussa.

clip_image013

clip_image011[1]Olet kirjannut yrityksesi taloustietoja Exceliin ja tehnyt niistä kaavioitakin. Katselet kaavioita kuitenkin vähän tympääntyneenä: aina tätä samannäköistä, vaikka käyrä näyttääkin ihan hyvältä itsessään. Lataat Office Storesta Bubbles-sovelluksen, joka käden käänteessä muuttaa taloustietosi palloiksi, joista suurin ja kaunein kertoo, miten hyvin suurimmalla ja kauneimmalla tuotteellasi menee.

clip_image015

clip_image011[2]Vastaanotat sähköpostissa kutsun tulla tutustumaan asiakkaasi uusiin tiloihin, ja yhteyshenkilökin on vaihtunut. LinkedIn-sovellus Outlookissa kuitenkin kertoo näppärästi, että sinulla ja uudella yhteyshenkilöllä on kymmenen yhteistä tuttua ja itseasissa, nuo kasvothan ovat tutut! Uusien toimitilojen osoitekaan ei ensi katsomalta sano mitään, mutta ei se mitään, sillä osoitetta napsautettuasi esiin ilmestyy kartta, joka näyttää tilojen sijainnin suoraan kutsussa.

clip_image011[3]Vastaat yrityksesi asiakirjahallinnan työnkuluista. Tarvitset muutamankin räätälöidyn työnkulun, jotka voisi ehkä tehdä SharePoint Designerilla, mutta siinä ei oikein riitä ominaisuudet. Haet SharePoint App storesta Workflow-appin, jolla voit pilvessä pyörivässä graafisessa käyttöliittymässä rakentaa omat työnkulkusi helposti ja toiminnallisuuksista tinkimättä ja ottaa ne käyttöön jouhevasti.

clip_image017

Joko innostuit? Microsoft Office 2013 RTM ja SharePoint 2013 RTM ovat jo täällä! Asentamalla nämä uusimmat versiot pääset saman tien lataamaan ja hyödyntämään näitä ja muita Office Appejä. Käy Office Storessa kurkkimassa, mitä kaikkea siellä onkaan tarjolla!Sanna on pitkän linjan Microsoft-osaaja ja taustaltaan kouluttaja. Viime vuosina hän on ollut mukana lukuisissa asiakasprojekteissa konsulttina ja kouluttajana osaamisalueinaan SharePoint, Office 365 ja Dynamics 365.