Build 2014 keynote–yhteenveto ja tärkeimmät julkistukset


Build 2014 keynote–yhteenveto ja tärkeimmät julkistuksetPäivitetty viimeksi 2. huhtikuuta 2014, klo 21.30 Suomen aikaa.

Microsoftin Build-konferenssi on perinteisesti ollut Windows-käyttöjärjestelmän ja nyt enenevässä määrin myös Microsoft Azuren julkistuksille ja tulevaisuuden visioille varattu tapahtuma. Keynote striimataan livenä, muut esitykset tulevat Channel 9-palveluun 24-48 tuntia esityksen jälkeen katsottavaksi.

Pyrin kirjoittamaan tiiviin yhteenvedon ja tärkeimmät julkistukset keynotesta tähän artikkeliin.

Varustauduin tähän keynoteen peilaamalla videon olohuoneen televisioon – mukavuus ennen kaikkea! Winking smile

2014-04-02 18.30.44

 

Keynoten varsinaisen asiasisällön aloitti Joe Belfiore, joka vastaa Windows Phonesta Microsoftilla.

image

Ensimmäinen julkistus on kaksi uutta hardware-kumppania, Prestigio ja Micromax.

image

Kuvassa näiden valmistajien uudet puhelimet.

Windows Phone 8.1 demo seuraavaksi, ja ensimmäisenä jo aiemmin ennakoitu Action Center. Näyttää hyvinkin toimivalta, mutta toisaalta lähes identtiseltä Androidin vastaavaan Notification Centeriin.

image

Toinen uusi ominaisuus on Lock Screen, johon on mahdollista lisätä nyt appseista lisätoiminnallisuuksia.

image

Näyttää mielenkiintoiselta, kun appsit saavat enemmän mahdollisuuksia käyttöliittymään pelkkien notifikaatioiden (“uusi sähköposti”) sijaan. Storeen on tulossa ensimmäinen appsi joka tukee tätä, ilmeisesti lähiaikoina. Puhelimen aloitusruudun taustakuvan saa nyt vaihdettua (vihdoinkin!), ja tiiliä saa ladottua kolme rinnakkain. Mielenkiintoisena visuaalisena optiona on yhden kuvan käyttäminen useamman tiilin taustakuvana.

image

Cortana on Bing-palveluihin nojaava Windows Phone 8.1:n avustuspalvelu (“personal assistant”), joka muistuttaa Applen Siri-palvelua. Palvelua käytetään ääniohjauksella ja yksinkertaisilla käyttöliittymävalinnoilla kuten “Soita puhelu” ja “Lähetä tekstiviesti”. Cortanasta löytyy vakiona erilaisia tehtäviä Notebook-toiminnon alta. Joe Belfiore demosi tätä valitsemalla Interests-kohdan ja Cortana ehdotti erilaisia mielenkiinnon kohteita perustuen käyttäjältä opittuihin tietoihin.

image

Cortana oppii myös käyttäjän kontakteista ja osaa huomioida läheiset ihmiset (perhe, ystävät) erilaisissa valinnoissa. Toivottavasti tässä toiminnosta ei ole tulossa uusi Clippy Winking smile

Esityksessä demotut toiminnallisuudet toimivat suoraan kosketusnäytöllä ilman puheohjausta mutta puheohjauksen toimii myös. Tyypilliset “herätä minut klo 7”-käskyt toimivat Cortanaan kuten voisi odottaa: Puhelin kytkee hälytyksen automaattisesti ja kuittaa toimenpiteen. Erilaiset käskyt kuten kalenterissa olevat tapahtumat toimivat myös. Tämä toimintohan on myös iOS-alustalla Sirillä varsin toimivana, Androidilla vähemmän hyödyllisenä (esim. Samsung S Voice) mutta on mielenkiintoista nähdä miten paljon Microsoft saa Bingin palveluita hyödynnettyä Cortanassa.

image

Kuvan esimerkissä on kysytty suosituimpia meksikolaisia ravintoloita Palo Altossa, ja sen jälkeen haarukoitu ne ravintolat jotka ottavat pöytävarauksia.

Cortana on nyt beta-palveluna ja demossa esiintyi selvästi pientä ihmettelyä Cortanan puolelta – mutta yllättävän hyvin palvelu näytti kuitenkin beta-tasoiseksi toimivan. Belfiore on selvästi kovin ihastunut Cortanaan, tässä vaiheessa tehtiin monta kysymystä Cortanalle ja ihasteltiin vastauksia. “Ihan jees”, ajattelin mutta ei kyllä vuonna 2014 enää mitenkään mullistavaa. Olennaista on miten hyvin Cortana saadaan toisaalta integroitumaan puhelimessa olevaan dataan ja palveluihin samalla huomioiden yksityisyys ja datan käsittely pilvipalvelussa.

Cortana syrjäyttää pääosin käyttöliittymän perusteella paikallisen haun, ja sallii monimutkaiset kyselyt joko kirjoittamalla tai kysymällä. Toivottavasti Cortanan API, tai ylipäänsä Windows Phonen rajapinnat avataan esimerkiksi IFTTT-palvelun suuntaan – näin Cortanaa saisi käskytettyä automaattisesti ulkoisilla notifikaatioilla.

image

Belfiore demosi myös integraatiota Facebookiin, kysymällä ystävän tilatietoa. Cortana pollaa Facebookista statuksen ja näyttää uusimmat päivitykset.

image

Kielituki on ainakin demon perusteella englanniksi, muista kielistä ei keynotessa vielä puhuttu.

Seuraavaksi Nick Hedderman tuli lavalle esittelemään Windows Phonen yrityskäyttöön tarkoitettuja uudistuksia. Windows Phoneen on saa nyt VPN-tuen, eli puhelimella voidaan avata VPN-yhteys yrityksen verkkoon kuten millä tahansa PC:llä. Myös salatun sähköpostin tuki, eli S/MIME-tuki on lisätty. Tämä tarkoittaa sitä, että S/MIME-suojatut sähköpostit voidaan avata puhelimessa mutta lisäksi puhelin osaa myös salata lähetettäviä viestejä.

image

MDM, eli Mobile Device Management-tuki on nyt paranneltu Windows Phonessa. Tällä voidaan esimerkiksi estää tiettyjen appsien käyttö. Appsit jotka on liitetty yritystunnukseen (esim. AD-tunnus) voidaan automaattisesti poistaa, kun tunnus poistetaan puhelimesta – näppärää!

Nick lähti lavalta yhtä ripeästi kuin tulikin, ja Joe palasi parrasvaloihin. Store on päivittynyt visuaalisesti, mm. paremmat lajitteluominaisuudet ja visuaalisesti houkuttelevampi.

Kalenteri on päivittynyt, ja päiväkohtainen näkymä on lähes identtinen nykyisen version kanssa. Vetämällä vasemmalle tai oikealle voidaan vaihtaa päivästä toiseen – pieni mutta varmasti käyttökelpoinen lisäys. Myös viikkonäkymä näyttää nyt oikeat tapahtumat eikä Lorem Ipsumia kuten Windows Phonen kasiversiossa. Uusi Wi-Fi Sense-toiminto on lisätty wifi-verkkojen hallintaan.

image

Wi-Fi Sense oppii ajan kanssa hyvät ja toimivat (ilmaiset Winking smile) verkot ja preferoi niitä. Oman wifi-verkon tiedot voi myös jakaa esimerkiksi Facebook-kontakteilleen suojatusti niin, että varsinaista salasanaa ei tarvitse jakaa. Miten tämä toimii jäi hieman epäselväksi. Ilmeisesti kavereilla täytyy olla myös Windows Phone, ja tieto välitetään push-viestinä. Suomessa sinänsä vähemmän hyödyllinen toiminto, kun flatrate 3G/4G –data on lähtökohtaisesti melko huokeaa mutta erityisesti ulkomailla tällaista on kaivannut!

Seuraava Windows Phonen esiteltävä uudistus on näppäimistö. Swype-näppäimistöä mukaileva toiminto on nyt lisätty, jolloin kirjoittaminen kosketusnäppäimistöllä onnistuu siirtämällä sormea pitkin haluttuja kirjaimia, ilman naputtelua.

image

Internet Explorer 11 on nyt mukana WP 8.1-käyttöjärjestelmässä. Windows Phone 8.1 on tulossa “muutaman kuukauden sisällä”, ja uusissa puhelimissa se on vakiona mukana.

IE 11 synkronoi nyt myös Cortanan kautta tietoja Bingille – jolloin puhelimella tehdyt aktiviteetit peilautuvat myös desktop-selaamiseen.

image

Nyt siirryttiin Windowsin Desktop-versioon, ja uutena ominaisuutena IE 11-selaimessa on Enterprise Mode. Tämä pyrkii pakottamaan sivut IE 8-yhteensopivuustilaan, kun tietty sivusto ei tue uusinta IE-versiota. Sivustot voidaan keskitetysti määritellä (ilmeisesti Group Policylla). Tämä päivitys tulee mukana Windows 8.1 Update 1:n mukana.

Windows 8.1:n aloitusruutuun on tullut muutoksia hiiri- ja näppäimistökäyttäjille. Pieniä muutoksia lähinnä, esimerkiksi Start-näkymään on lisätty sammuta (shutdown) ja haku-napit käyttäjäpalautteen perusteella.

image

Myös tiilien hallintaan on uusia kontekstivalikoita, jotka tosin näyttävät järkyttävän rumilta, kun käytössä on moderni käyttöliittymä ja kontekstivalikko on vanhanaikainen Win32-valikko. Windows Store päivittyy paremmin käytettäväksi hiiri- ja näppäimistökäyttäjille. Ilmeisesti kaikilla käyttäjillä ei vielä(kään) ole kosketusnäyttöä.

Windows 8.1 Update 1 tulee saataville Windows Updaten kautta 8.4. (tiistaina). MSDN-jakeluun välittömästi eli 2.4. alkaen.

Seuraavaksi lavalle tuli David Treadwell kertomaan kehittäjätarinaa.

image

 

David kävi yleisesti läpi sovelluskehityshistoriaansa ja tarvetta suunnitella sovelluksia erikokoisille laitteille.

image

Sovellusten kehitysalusta on Windows Runtime-alustalla tämä:

image

Käsite jota käytettiin on Universal Windows Apps. Seuraavaksi demo Visual Studio 2013-demo Universal Appsien toteutuksesta, jonka vetää Kevin Gallo. Demossa toteutetaan appi Windows Phone 8.1 ja Windows 8.1:lle, ja näille löytyy jaettu (Shared) projekti. Jaetussa projektissa hallinnoidaan kaikki XAML-assetit, jolloin sama appi voidaan targetoida eri ajoympäristöihin (WP ja Windows, tässä tapauksessa).

image

Suurin takeaway tästä demosta ja keynoten osiosta on se, että Visual Studioon tulee tuki Universal Appsien toteuttamiseen ja paremmat vianselvitys- ja suorituskyvyn analysoinnin työkalut. Yrityksiä kannustetaan toteuttamaan appseja jotka ovat universaaleja ja toimivat puhelimella, tabilla ja desktopilla.

Seuraavaksi lavalla Kirk Koenigsbauer, joka puhuu Officen uudistuksista universal appsien osalta.

image

 

Ensimmäisenä demo PowerPointista appsina, eli modernilla käyttöliittymällä vanhan Win32-ympäristön tilalla.

image

Myös Ribbon-valintanauha toimii kuten klassisessa Officessa, nyt osana Windows appsia:

image

Kaikki on kosketusnäytölle suunniteltu mutta näyttäisi varsin toimivalta myös perinteiseen käyttöön. Toteutus käyttää pohjalla DirectX-pohjaista grafiikkakiihdytystä joten tökkimistä ei näy.

David palasi lavalle kertomaan Windows Phone 8.1:n uusista ominaisuuksista. Alla tiivis luettelo suurimmista päivityksistä.

image

Vanhat Windows Phone 8.0 appsit toimivat 8.1:lla normaalisti. Jos kehittäjä haluaa hyödyntää uusia 8.1-ominaisuuksia tulee appsi päivittää Silverlight 8.1-projektiksi.

Cortana on kuitenkin ykkösjuttu – jälleen palattiin demoon, jossa Cortanaa käskytettiin tekemään twiitti. Kun David pyysi Cortanaa twiittaamaan “hashtag cortana hashtag awesome” on tulos tämä:

image

Pientä viilausta siis vielä edessä.

Nyt Harry Pierson lavalle puhumaan Windows-kehityksen uusista mahdollisuuksista.

image

Esimerkkinä käytetään vanhanaikaista yrityssovellusta, joka on .NETillä toteutettu ja se päivitetään kosketusnäyttöä tukevaksi ilman, että kajotaan varsinaiseen bisneslogiikkaan. Ilmeisesti Visual Basic 6-softaa ei kukaan enää löytänyt Winking smile.

Lasi on tyhjä, mutta eiköhän tässä vielä hetki pärjätä:

2014-04-02 20.11.55

David palasi lavalle. Tässä IE 11-uudistukset, ja yhteensopivuus kautta linjan:

image

Hyvältä näyttää. Vielä kun päästäisiin eroon vanhoista IE7/8 selaimista ja Microsoftin omista sivustoista jotka eivät toimi kunnolla uusilla selaimilla, oltaisiin jo pitkällä.

http://www.fishgl.com/mobile on demo 60 fps nopeudella pyörivästä 3D-demosta joka on toteutettu WebGL:llä. Näyttävä!

image

Testasin heti saman demon käsillä olevalla puhelimella (Samsung Galaxy S4) – ja toimii hienosti tässäkin:

2014-04-02 17.17.53

Muita julkistuksia tässä yhteydessä:

WinJS (Windows Library for JavaScript) tulee saataville open sourcena ja cross-platformina. Saatavilla GitHubista jo nyt – linkkiä ei vielä näkynyt.

Visual Studio 2013 Update 2 RC on saatavilla tänään. Linkki löytynee myöhemmin täältä.

image

Lopuksi Terry Myerson lavalla, lupailee näkymää tulevaisuuteen ja roadmapiin. Tulevaisuuden muutoksena luvataan, että Universal Windows Appsit toimivat jatkossa myös Xboxissa.

Ajatus on sama kuin aiemmassa Visual Studio-demossa: Targetoidaan jokaiselle alustalle mutta jaetaan assetit yhteisellä projektille kaikille.

image

Täytyypä muuten tähän väliin huomauttaa, että live stream Buildista toimii kuin unelma!

Kinect SDK v2.0 for Windows on pian saatavilla. Pieni mainosvideo väliin. Tästä oli ehkä vähän vaikea innostua, kun argumentit ovat jo pari vuotta olleet samoja – tai oikeamminkin, demot ovat samoja.

DirectX 12 on tulossa Windows Phoneen, Xboxiin ja Windowsille. Vähän ehkä väsymystä alkaa olla keynotessa ilmassa – seuraavaksi demottiin Forzan tekkidemoa PC:llä. Näyttävä, juu, mutta se on autopeli. Teknologiaa taustalla on vaikeampi demota vielä.

image

Internet of Things seuraavaksi aiheena. Intel Galileota esiteltiin. Tämän ympärille on rakennettu piano, jota Intel Galileo ohjaa Windowsin avulla. Saattaa kuulemma olla ensimmäinen piano joka pyörii Windowsilla! Smile Kaikki muusikkotuttavani, älkää ihan heti tähän vaihtako – ei taida löytyä vielä Thomannilta.

image

image

image

Samalla kun Joe soitti pianoa jaloillaan, laite toimitti tietoa Azuressa olevaan tietokantaan. Tässä siis Internet of Thingsin Internet-osuus.

Universal Windows Appsit toimivat jatkossa (Update 1:n myötä) myös ikkunassa. Myös Start-valikko on palannut, mutta yhdistellen nyt vanhaa Windows 7:maista Start-valikkoa ja Windows 8:n Start-ruutua. Start-valikko palannee vasta Windows 9:n myötä.

image

Internet of Thingsin myötä Windows-lisenssin hinta on $0.

image

Laitteille joiden näytöt ovat alle 9 tuumaa, Windowsin lisenssi on myös jatkossa ilmainen:

image

Nämä ovat isoja muutoksia! Jatkossa laitevalmistajat voivat ilmeisesti hyödyntää Windowsia laajemmin ilman kalliita lisenssi- ja rojaltimaksuja. Liekö tämä vastaisku suoraan Androidille?

Ja kas, kaikki yleisössä saavat Xbox Onen! Hyvä vastine pääsylipulle, jos ei sisältö iske Winking smile.

Seuraavaksi lavalla Nokian Stephen Elop.

image

Stephenin ensimmäinen julkistus on Windows Phone 8.1 osalta: Päivitys tulee kaikkiin Lumia-laitteisiin joissa on Windows Phone 8.0 kesän aikana. Myös uusi bright green väri pian saatavilla!

image

Uusi Nokia Lumia 930 julkistettiin myös. Hyvin iPhone-maiset muodot, ja metalliset kuoret. 5” Full HD-näyttö, 2,2 GHz Snapdragon-prosessori, 20 megapikselin kamera Carl Zeiss-linssillä. Täältä löytyi jo alustavia speksejä.

image

Lumia 930 mainittiin flagship-tuotteena ja jälleen kameran laatua ylistettiin. Uutena appsina on Living Images, jolla videoihin voi lisätä tekstejä ja efektejä, ja ilmeisesti kaapata myös still-kuviksi.

Puhelimessa on neljä digitaalista mikrofonia. Tätä on ehkä vähän vaikea demota videon kautta mutta enemmän = parempi kai tässäkin. Lumia 930 tulee Euroopassa saataville kesäkuussa.

Nokia Lumia 630 ja Lumia 635 julkistettiin myös, Lumia 520:n perijöinä. Muotoilu lähempänä Lumia 930-mallia.

image

Ominaisuutena vaihdettavat kuoret. Saatavilla 3G dual-sim –mallisena sekä yhden simmin versiona. 635-mallissa on myös LTE-tuki.

Tuplasimmin ajatus on erottaa yksityiselämä työelämästä ja Windows Phone osaa näyttää esimerkiksi tekstiviestit eroteltuna:

image

Myös yksittäisille kontakteille voi määritellä oletusarvon puheluille ja tekstiviesteille – kummalla simmillä liikennöidään. Näppärää.

Lumia 630 ja 635 tukevat myös Cortanaa.

image

Näissä malleissa on myös vähävirtainen Sensor Core, jota voidaan käyttää erilaisissa fitness appseissa hyödyksi. Integroituu myös Bing Health & Fitness-appsiin.

Molemmat laitteet saatavilla toukokuussa.

Tässä vielä Nokian Lumia Windows Phone 8.1 lineup:

image

Satya Nadella, eli Microsoftin tuore toimitusjohtaja, on lavalla seuraavaksi. Hienoa!

image

Satya on huomattavasti luontevampi esiintyjä kuin moni tämän keynoten aiemmista esiintyjistä. Enemmän aidon tuntuinen, ehkä?

Suoran Q&A:n sijaan Microsoft on kerännyt kysymyksiä tapahtuman kävijöiltä videolle. Turvallinen tapa myöskin, kun kysymykset voidaan pre-screenata ennen esittämistä mutta myös ripeämpi tapa tällaiseen keynoteen. Nyt ollaan lähellä kolmea tuntia ilman taukoa, joten loppu lähestyy.

Tässä välissä tuli sekalaisia videoituja kysymyksiä, joihin Satya vastasi markkinointimiehen ottein, mm. appsien tulevaisuudesta ja miten Microsoft aikoo jatkossa pärjätä tablettimarkkinoilla.

Viimeinen kysymys esitettiin Cortanalle. Tai oikeamminkin, Cortana esitteli Satyalle kysymyksen tulevaisuudensuunnitelmista.

Keynote päättyi tähän – kiitos, kun seurasit!Twitter: @jussiroine