Digitalisaation tanssiinkutsu


Digitalisaation tanssiinkutsuDigitalisaatiota koskevan blogisarjan tavoite on haastaa suomalaisia yrityksiä ottamaan rohkeasti askelia digimurroksen tiellä. Askeleet voivat olla pieniä, mutta rohkeudesta ei suomalainen saisi tinkiä. Sulavaan matkaan on apuja tarjolla.


Digitalisaatiohumpan pyörteissä on hyvä muistuttaa itselleen, miksi tätä tanssia tanssitaankaan.

Teknologia mahdollistaa entistä enemmän, nopeammin kuin koskaan aiemmin ja hinnalla, johon aloittavilla pienyrityksilläkin on varaa. Teknologia ei kuitenkaan ole itseisarvo. Oleellista on liiketoiminta ja ne hyödyt, joita digitalisaation avulla tavoitellaan. Tai liiketoiminta, joka teknologiaa hyödyntämällä on mahdollista kehittää.

”Digitalisaatio on jatkuva prosessi, jossa joko optimoidaan ja tehostetaan nykyisiä liiketoimintamalleja tai luodaan kokonaan uutta”

Digitalisaatio on jatkuva prosessi, jossa joko optimoidaan ja tehostetaan nykyisiä liiketoimintamalleja tai luodaan kokonaan uusia ansaintamalleja ja liikevaihdon lähteitä. Silloin optimoinnin sijaan kyse on transformaatiosta, muutoksesta, jolla haetaan kasvua.

Hypetykseen asti puheissa oleva robotiikka on usein vanhaa kunnon atk:ta – automaattista tietojen käsittelyä. Se voi olla vaikkapa tekstin tunnistamista ja koodiston konversiota. Aikaisempaa pidemmälle viedyn säännöstön tai päättelyn opettamista koneelle, joka sitten suorittaa muutoin manuaalisesti tehtävän rutiininomaisen työn nopeasti, tehokkaasti ja resursseja säästäen.

Vaikka Suomi monilla mittareilla tarkasteltuna on johtavia pilvipalveluiden käyttäjämaita, ei ICT:n kustannussäästöjen tavoittelu konesalia vaihtamalla vielä tarkoita liiketoimintamallien optimointia. On toki viisasta hakea investoitavaa pääomaa toiminnan tehostamisen kautta, mutta silloinkin fokuksessa on oltava nimenomaan toiminta. Liiketoiminta.

Talouselämä uutisoi viime viikolla (5.4.) Microsoftin teettämän tutkimuksen karuista suomalaistuloksista: Suomen pk-yrityksiltä puuttuu into kasvaa, innovoida uusia tuotteita ja palveluita sekä hyödyntää uusia teknologioita. Sen sijaan me keskitymme myymään sitä, mitä ennenkin, vanhalla tutulla tavalla. Niin suojassa rajojemme sisällä emme taida olla, että tämä strategia pitäisi yrityksemme ja Suomen pystyssä. Tanssi ilman askelia loppuu liian lyhyeen.

”It takes two to tango” ja siksipä tämä onkin tanssiinkutsu. Saisiko luvan?

 Sales Executive. Katrin kokemuksessa yhdistyvät IT, kehittäminen ja liiketoiminnan johtaminen. Sähköposti: katri.valtari@sulava.com