Ensikosketus älypuhelimeen – Nokia Lumia 710


Ensikosketus älypuhelimeen – Nokia Lumia 710Ostimme vaimolleni Mialle Nokia Lumia 710 -puhelimen heti sen tullessa myyntiin. Nyt kaksi viikkoa myöhemmin on aika katsastaa miten uusi laite on vastannut odotuksiin ja viestintätarpeisiin.

Miksi Lumia?

Mian vanha puhelin (Symbian S60 5th Edition) oli temppuillut jo jonkin aikaa ja oli aika vaihtaa oikeaan älypuhelimeen. Positiivisten käyttökokemusten siivittämänä suosittelin Mialle Windows puhelinta. Olen itse käyttänyt isoveli Lumia 800:sta marraskuusta lähtien. 710:n linjakas (ehkä jopa naisellinen?) muotoilu ja pirteät värivaihtoehdot helpottivat myös päätöstä. Mia valitsi musta/fuksia yhdistelmän.

Käyttöönotto?

Aluksi teimme Mialle Live-tunnuksen, koska sellaista ei aiemmin ollut. Seuraavaksi piti miettiä miten siirtäisimme tiedot vanhasta puhelimesta uuteen. Mia ulkoisti operaation minulle. Näin se lopulta kävi:

  • Asensin Outlookiin ”Hotmail Connector” -lisäosan
  • Loin Outlookkiin tilin uudelle Live-tunnukselle
  • Synkronoin Symbianin tiedot Ovi Suitella Outlookin uuteen tiliin

Hotmail Connector ja Live-tunnus hoitivat loput automaattisesti. Kun puhelimeen lisättiin sama Live-tunnus, osoitekirja synkronoitui nopeasti uuteen Lumiaan. Samalla tuli siirrettyä osoitekirja ja kalenteri Microsoftin Hotmail palveluun. Lisäksi siirsimme vanhan puhelimen valokuvat SkyDriveen ja asetimme uudet Lumialla otettavat kuvat tallentumaan automaattisesti samaan paikkaan.

Mia lisäsi vaivattoman oloisesti muut sähköpostitilit sekä Facebook-tilin sekä linkitti eri yhteystietolähteiden kontaktit toisiinsa.

Käytettävyys ja se käyttöfiilis?

Mia luonnehti Lumiaa helppokäyttöiseksi ja loogiseksi käyttää, kunhan ensin oivaltaa puhelimen ja Live-tunnuksen läheisen suhteen. Esimerkiksi uusia kontakteja lisättäessä pitää valita tili, jonka alle uusi yhteystieto luodaan. Vanha puhelin kun tallensi kaikki aina paikallisesti puhelimen muistiin.

Virtuaalinäppäimistö arvelutti Miaa eniten ennen ostopäätöstä. Aiemmassa puhelimessa oli fyysinen qwerty-näppäimistö ja kosketusnäyttö ei oikein tahtonut vanhassa puhelimessa ottaa kaikkia painalluksia tosissaan.

Nokian kosketusnäyttönäppis kuitenkin yllätti Mian positiivisesti. Vaikka näppäimet näyttivät pieniltä, Lumia tuntui jostain tietävän mitä kirjainta näppäiltiin. Toki vaatii vielä pientä totuttelua, eikä kirjoittaminen ole vielä aivan yhtä nopeaa kuin ”oikealla” näppäimistöllä.

Teknikka ei sellaisenaan Miaa juurikaan kiinnosta, riittää että laite toimii (ja näyttää hyvältä). Ja toimiihan se, puhelin reagoi nopeasti komentoihin. Lumia 710 tuntuu jämäkältä, mutta ei liian isolta. Puhelimen takaosan muotoilu ikäänkuin hoikentaa puhelinta. Pinkistä väristä tuli myös iso plussa.

Some ominaisuudet?

Parin viikon jälkeen Facebook-sovellus löysi tiensä Marketplacesta puhelimeen. Puhelimen omat sosiaalisen median ominaisuudet ovat ihan ok, mutta… Mialla ei ole Twitter eikä Linkedin käytössä, joten Windows puhelimen yhdistetystä ”People – What’s New” -näkymästä ei ole siinä mielessä iloa. Täytyy itsekin myöntää, että käytän mielummin ns. dedikoitua sovellusta kuten Carbon (Twitter-sovellus) ja jo mainittua Facebook-sovellusta.

Mikä voisi olla toisin?

Pieniä käyttöliittymän yksityiskohtia voisi Mian mielestä tehdä selkeämmin, esim. kontaktien poiminta tekstiviesteihin. Painike on huomaamaton, ehkä otsikotkin voisivat toimia toimintolinkkeinä?

Mikä Lumiassa on parasta?

Puhelin toimii ja sitä on mukava käyttää! 🙂 Varsinkin puhelimeen liitettyjen tilien (sähköpostit ja Facebook) toimivuus ilahdutti. Vanhassa kun synkronointi ei toiminut lainkaan.

Lisää Lumia ja Windows Phone vinkkejä voi lukea Markun aiemmasta blogi postista, Linkedinin Windows Phone User Groupin keskusteluista ja tietenkin Sulavan Facebook-sivuilta.