Esittelyssä Katja Jokisalo


Esittelyssä Katja JokisaloHei, olen Katja, Onsightin tuore konsulttivahvistus.

Leipätyöni on kohta kahdeksan vuoden ajan ollut tietotyön kehittäminen, sielunkumppanina SharePoint. Olen kuitenkin perusluonteeltani sillä tavalla sopivasti laiska, etten innostu kehittämisestä vain kehityksen takia. Mielestäni projektia ei kannata käynnistää ilman huutavaa tarvetta. Tarve on tietysti aina subjektiivinen kokemus ja osapuolten intressit vaihtelevat samankin tarpeen ympärillä – joskus tekeekin hyvää kysyä, miksi juuri sinä tätä haluat.

Kun tarve on tunnistettu tai luotu, käynnistetään projekti. IT-järjestelmäprojektit ovat yleensä mahdollistajia, joissa luodaan tekniset edellytykset toivotulle muutokselle. Sydäntäriipaisevan usein projektin päättyessä mahdollisuudet on luotu, rahat ja aika ja ydinryhmän motivaatio on käytetty, mutta muutos on ja jää tekemättä. Paukkuja kannattaisikin siirtää teknisestä pilkunviilauksesta sinne tavoitellun (projektin käynnistäneen) muutoksen seurantaan ja sparraukseen. Se on halvin tapa varmistaa, että ostos maksaa itsensä takaisin.

20151113_142336Meillä on koira ja kestorapaiset lattiat. Ostin juuri höyryimurin, joka pesee ja imuroi lattian samalla hurautuksella. Imurini on tietysti paras ja kallein, ja sen mukana tuli 402-sivuinen ohjekirja ja oma kassi lisävarusteille ja erilaisille suuttimille. Ensimmäisten koeajojen jälkeen minua kuitenkin masentaa – käyttö tuntuu vaikealta ja lopputulos on luokattoman huono. Uskon edelleen, että se on hyödyllinen vehje, mutta kuka konsultoisi miten siitä saa tehot irti? Ohjekirja kyllä kertoo, miten vesisäiliö täytetään, mutta varsinaisia siivousvinkkejä ei pumaskaan mahtunut.

Tekniikkaa siis on tarjolla ja lisää entistä prameampaa pukkaa jatkuvasti. Esko Valtaojaa mukaillen: meillä on oikeastaan asiat jo tosi hienosti. Alamme Suomessa siirtyä työskentelyn esteiden taklaamisesta hienosäätöön – asioiden tekemiseen vieläkin helpommin. Jos jokin vielä mättää työssäsi, se voidaan kyllä ratkaista. Kehnot välineet, työtavat ja järjestelmät johtuvat useimmiten meistä ihmisistä (okei, joku huusi takavasemmalta OneDrive Syncin, oikeassa olet, tekniikassakin on vielä toisinaan pieniä puutteita).

SharePointilla on käyttäjiä enemmän kuin väkeä Venäjällä. Se on iso, hieno ja monimutkainen, joskus kalliskin. Jos tuntuu, ettei värkki ole teillä hyötykäytössä, autan mielelläni. Toivottavasti tavataan!Microsoft-konsultti, erityisosaamisena O365 ja SharePoint, sydäntä lähellä ryhmätyö, intranetit, hakutoiminnot ja hankintojen hyötykäyttö. MVP | MCT | MCITP | MCPD | MCTS | MCSA. Sähköposti: katja.jokisalo@sulava.com, Twitter: @katjajokisalo.