Esittelyssä Sami Laiho – hanki Samin kursseilta vianetsinnän musta vyö

musta vyö


Esittelyssä Sami Laiho – hanki Samin kursseilta vianetsinnän musta vyö



Hyvää uutta vuotta 2019!

Ajattelin aloittaa tämän vuoden esittelemällä hieman itseäni ja kertomalla millaisia kuvioita olen Sulavan kanssa jatkossa tekemässä. Nimeni on siis Sami Laiho. Postini tulee Suomeen, mutta viime vuonna olin vielä yli 200 päivää vuodesta ulkomailla kouluttamassa, puhumassa konferensseissa ja konsultoimassa maailman suurimpia asiakkaita.

Vuosi 2018 oli urallani varmasti huippukohta, koska luentoni valittiin parhaaksi, ja toiseksi parhaaksi, luennoksi Microsoftin suurimmassa konferenssissa Orlandossa syyskuussa. Ignite-konferenssissa oli paikalla 30 000 osallistujaa, 1700 puhujaa ja yli 1700 kilpailevaa luentoa. Itselläni oli tapahtumassa vain kaksi luentoa, joten tulos ei olisi voinut olla parempi. Ehkä parasta oli kuitenkin, että kultaa napannut luentoni oli nimeltään ”How to Build a Conference Winning Technical Session”.

Asun kuitenkin Suomessa ja näin aion myös tulevaisuudessakin tehdä, joten nyt tuli aika koettaa löytää lisää kuvioita ja töitä Suomessa. Koulutuksen ja konsultoinnin kanssa osaan sisällön ja opettamisen taidon, mutta asiakasverkoston kontaktointi ja logistiikka on parempi jättää ne paremmin osaaville.

Itselleni oli siis ensiarvoisen tärkeää löytää kumppani, jolla on laajat kontaktit, rautainen osaaminen koulutusliiketoiminnasta, ja joka ei kaihda ulkomaillekaan suuntautuvaa toimintaa. Jatkossa kaikki maailmalla menestyneet kurssini saa siis Suomessa, suomeksi tai englanniksi, yksinoikeudella Sulavan kautta.

Itse kouluttaminen on ollut leipätyöni jo 17 vuoden ajan. Olin aikanaan kaikkien aikojen nuorin kouluttaja tunnetussa koulutusyrityksessä ja aloitin kouluttamalla Microsoftin Windows NT4 ja Windows 2000 -käyttöjärjestelmiä. Paljon on vettä virrannut Vantaassa ja koulutus, kuten tuotteetkin, ovat muuttuneet paljon matkalla. Itse koulutan tätä nykyä vaativaa vianselvitystä ja tietoturvaa.

Tämän lisäksi teen tietoturva-auditointeja, Whitelisting/AppLocker-käyttöönottoja ja Windows 10 -käyttöönottoprojektien auditointeja. Minut myös usein kutsutaan apuun, kun kukaan muu ei ongelmaa saa korjattua ja esim. Microsoft on jo oman kortensa kekoon kantanut. Minulla on ollut Microsoftin MVP-titteli (Most Valuable Professional) jatkuvasti vuodesta 2011. Siksi vianselvitykseen liittyen minulla on parhaat mahdolliset kontaktit, ja mahdollisuus ohittaa monessa jonossa.

Olen noin viisi vuotta hionut kurssejani ulkomailla ja nyt niistä on mahdollista päästä siis nauttimaan myös Suomessa. Kurssini ovat siitä hyviä, että ne kuuluisi käydä jokaisen teknisen henkilön, joka tekee töitä Microsoftin tuotteiden kanssa. Kursseillani käy jatkuvasti henkilöitä joiden vastuulla on mikrotuki, työasematuki, suorituskyvyn vianselvitys tai palvelin-, Exchange-, SCCM-, Active Directory-, Group Policy-, InTune- tai Azure-hallinta. Käy kursseillani myös arkkitehtejä ja koodareitakin. Kurssit ovat varmasti tarpeeksi vaativia. Muuallakin, mutta varsinkin Suomessa, tuntuu olevan vallalla kaksi väärää olettamaa ja arkkityyppiä minun vianetsinnän kursseihini liittyen:

1. Moni esimies on sitä mieltä, että heidän kaverinsa ovat niin osaavia, ettei kannata maksaa peruskurssista, suoraan vaan Advanced-kurssille! Tämä on huonosti sijoitettua rahaa, koska jokaisen tulisi käydä molemmat kurssit. Ensimmäisellä (perus)kurssilla opetetaan, kuinka työkalut toimivat. Mutta varmasti tasolla jolla jokainen, kuinka kova vianselvittäjä tahansa, oppii jotain – oli kokemusta sitten 6 kuukautta tai 25 vuotta vyön alla.

Kun tuo osaaminen on hankittu, kannattaa tulla jatkokurssille. Siellä opitaan mitä noilla työkaluilla oikeastaan näkee, kuinka käyttöjärjestelmä toimii ja miten nousta perus googlettajasta oikeaksi vianselvittäjäksi, joka osaa ratkoa myös vikoja mitä muilla ei ole vielä ollut. Nyt ongelma on usein, että porukka tulee vaativammalle Advanced-kurssille, mutta Windowsin debuggeri tai prosessorin säikeistys ovat täysin tuntemattomia käsitteitä. Jos muistin suhteen termit Stack, Heap, Soft Page Faults tai Hard Page Faults eivät ole tuttuja, on syytä mennä ensin peruskurssille. Jatkokurssilla myös oletaan jo, että olet ensimmäisellä kurssilla oppinut tekemään BSOD-tilanteissa muistianalyysejä ja tunnet mitä muistivedokset ovat – oikeasti.

2. Moni yritys tuntuu palkitsevan vain heidän vanhimmat ja kokeneimmat osaajansa näillä vaativammilla kursseilla. Näin ollen Advanced-kurssille pääsevät arkkitehdit, jotka ovat käyneet jo kaikki muut kurssit ja heillä on työuraa takana 20 vuotta. Heille kurssi on varmasti osuva, mutta yhtä lailla kurssilla pitäisi käydä nimenomaan nuorten ja uusien tekijöiden. Heillä on aikaa käyttää näitä työntekoa tehostavia taitoja muita pidempään. Ja nuoruuden into ja thinking-out-of-the-box ovat tunnetusti hyväksi vianselvityksessä.

Tällä hetkellä Microsoftilla Redmondissa tarvitaan 100 henkeä, jotta saadaan sellainen joukko kasaan joka tietää ”kaiken Windowsista” – Sinä, Minä tai kukaan yksittäinen henkilö ei siis tiedä vielä kaikkea. Näin ollen voidaankin todeta, että verkostoituminen on myös yksi tärkeimpiä vianselvityksen taitoja.

Nyt vaan ihmiset kursseille, jokainen kehittyy varmasti paremmaksi omalla alallaan. Samalla oppii tuntemaan muita ihmisiä, joilta sitten pyytää tarvittaessa apua, jos omat neuvot loppuvat.

Hyvää vuotta 2019 kaikille, nähdään kursseilla!

Vianetsintään keskittyvät Blackbelt-kurssit järjestetään huhtikuussa, Securing Windows 10 and Server 2016/2019kesäkuussa  ja Saminarium-seminaari 15.3:



Senior Technical Fellow, MVP. 20 vuoden laajamittainen kokemus Microsoftin ekosysteemistä. Sami Laiho pitää Suomessa järjestettävät kurssinsa yksinoikeudella Sulavan kautta. Erikoisalaan kuuluvat vianselvitys korkeammalla tasolla, käyttöjärjestelmien käyttöönottosuunnitelmien auditoinnit, yritysten IT-osastojen mentorointi ja motivointi, Whitelisting -käyttöönotot sekä korkean tason tietoturvaratkaisut.