Excel Data Explorer – yksi syy vähemmän sulkea Excel (nyk. Power Query)


Excel Data Explorer – yksi syy vähemmän sulkea Excel (nyk. Power Query)Data ExplorerExcel-rintamalla on tapahtunut paljon viimeisten vuosien aikana. Ensin saimme PowerPivotin, joka toi huikeita uusia mahdollisuuksia tiedon analysointiin.  Nyt Excel 2013:n myötä voimme havainnollistaa tietoja Power View –kaaviotaulukoiden avulla.

Edellä mainitut apuohjelmat saivat tällä viikolla seurakseen uuden välineen, kun Microsoft julkisti ensimmäisen julkisen esiversion Excel Data Explorer –apuohjelmasta (Power Query 7/2013 alkaen), jonka kehitys aloitettiin jo vuonna 2011. Excel Data Explorer laajentaa entisestään Excelin self-service BI-raportointimahdollisuuksia ja tarjoaa uusia tietojen tuontimahdollisuuksia. Lisäksi odotamme GeoFlow –apuohjelman julkistusta (Power Map 7/2013 alkaen).

Data Explorer toimii sekä Office 2013 että Office 2010 SP1 –versioissa ja voit ladata ja asentaa sen täältä.

dataexplorer ribbon

Tyytyväinen analyytikko tuottaa parempia analyysejä

Ja analyytikko on tyytyväinen, mitä vaivattomammin hän saa tarvitsemansa tiedot. Exceliin on perinteisesti pystynyt tuomaan helposti tietoja ja Data Explorer helpottaa tuontia entisestään. Voit mm.

  • muodostaa yhteyden aiempaa monipuolisemmin eri tietolähteisiin: Active Directory, Facebook, Wikipedia, jnedensely populates
  • yhdistää tietoja useista eri kyselyistä tai tiedostoista
  • muokata vaiheittain tietoa haluamaasi muotoon, kuten ryhmitellä, laskea ryhmiteltyjä tuloksia, lisätä kaavoja, jne.
  • tuoda tietoja joko Exceliin tai ladata niitä suoraan PowerPivotin tietomalliin
  • jne.

Kun olet ladannut Data Explorerin, voit tutustua siihen esimerkiksi Combine data from multiple data sources step by step –ohjeen avulla: http://onsig.ht/YDyR1u

Huomioita

Hieman hämmentää se, että tällä hetkellä Exceliin voi tuoda tietoja kolmella eri tavalla:

  1. Data-välilehden perinteisillä tuontikomennoilla, kuten MS Query –ohjelmalla (web-kyselyt, tekstitiedostot, tietokannat, kuutiot, oData, Azure MarketPlace, XML, Excel-tiedostot, jne.)
  2. PowerPivotin avulla (tekstitiedostot, tietokannat, kuutiot, Reporting Services –raportit, oData, Azure, SharePoint, jne.)
  3. Data Explorerilla (tekstitiedostot, tietokannat, Excel, SharePoint, Azure, oData, Hadoop, Active Directory, Facebook, jne.)

Mielenkiintoista nähdä mihin suuntaan näitä kehitetään. Yhdistetäänkö ne tulevissa Excel-versioissa yhdeksi kokonaisuudeksi?

Data Explorerin käyttöliittymä on selkeä ja ensimmäisellä käyttökerralla välineen monipuolisuus voi jäädä huomaamatta, sillä suurin osa tiedon tuontiin liittyvistä toiminnoista tehdään pikavalikoiden tai taulukon vasemmassa yläkulmassa olevan painikkeen avulla.

pikavalikot   taulukkopainike

Tiedon tuonnin vaiheet näytetään ikkunan oikeassa reunassa ja voit selailla niitä läpi sekä muuttaa eri vaiheisiin liittyviä asetuksia.

tuontivaiheet

Itse en ollut lainkaan yllättynyt, että Preview-versio ei huomioi kansallisuusasetuksia. Päivämäärän muotoa ei pääse määrittämään, desimaalierottimeksi oletetaan piste ja ääkköset vaihtuvat erikoismerkeiksi. Kehitystiimille voi onneksi lähettää “frowneja”, joten toivottavasti saavat kansallisuusasiat kuntoon lopulliseen versioon mennessä.

frown

Olen varovaisen toiveikas, sillä ovat selvästi hereillä. Lähetin heille eilen yhden hymyn ja pari otsan rypistystä ja aamulla postilaatikossa odotti viesti:

ehren

Käyttäjän @ehrenvox lisäksi kannattaa seurata Twitterissä myös käyttäjää @DataExplorer, jos haluat saada uusinta infoa tuotteesta.

Seuraavassa vielä pari linkkiä Data Exploreriin liittyen:

Virallinen esittelyvideo: http://youtu.be/WMMMNkPBPhI
Traversing the Facebook Graph using Data Explorer by Jamie Thomson
Dave Campbell, Microsoft YouTube-video: Xbox Data is XLL (alkaen kohdasta 8:15)Microsoft MVP (Microsoft Most Valuable Professional). Heidi toimii vanhempana konsulttina ja kouluttajana Sulavalla ja hänen keskeiseen osaamisalueeseen kuuluvat Power BI ja Excel. Hän on toiminut konsulttina, kouluttajana ja luennoitsijana yli kahdenkymmenen vuoden ajan ja kirjoittaa myös Excel ja Power BI –aiheista blogia HExcelligent.fi