Haastattelu: Niinistö, kuuden vuoden tuotekehityksen tulos


Haastattelu: Niinistö, kuuden vuoden tuotekehityksen tulosEilisessä blogipostauksessa analysoimme Pekka Haaviston vaalikampanjaa ja löysimme siitä neljä keihäänkärkeä, joita yritys kuin yritys voi käyttää minkä tahansa tuotteen markkinoinnissa. Tänään – tasapuolisuuden nimissä – perehdymme Sauli Niinistön kampanjaan. Vastaamassa Pete Pokkinen Niinistön kampanjan viestintäpuolelta.

Niinistö voitti ensimmäiset gallupit 65%-35%. Miksi Niinistön kampanja on ollut tällainen menestys?

Pete: Meillä on ollut laaja ja innokas tukipohja – väkeä joka haluaa itse päivittää sisältöä ja itse ehdokas on ollut mukana päivittämässä myös.

Miten sosiaalinen media on vauhdittanut kampanjaa?

Pete: Aina kun tulee jotain meidän kannalta hyviä lehtijuttuja, videoita tai sitaatteja, sosiaalinen media on hyvä keino jakaa niitä eteenpäin. Ja toisaalta jos tulee kritiikkiä, sosiaalinen media toimii erinomaisena kanavana vastata kritiikkiin.

Haaviston kampanja on nostattanut kannattajien keskuudessa erinäisiä spontaaneja kampanjoita, kuten Ultra Bra:n paluukeikka. Onko Niinistön ympärille syntynyt vastaavia ilmiöitä?

Pete: On toki. Haluaisin tässä erityisesti nostaa esille ”Pahvi-Sauli seikkailee” -blogin. Sinne tulee jatkuvasti uutta sisältöä.

Millainen sosiaalisen median tiimi kampanjan taustalla on ja millainen rooli teillä on?

Pete: Kampanjatiimi on pyrkinyt tarjoamaan kannattajille virikkeitä, joita kannattajat voivat jakaa eteenpäin sosiaalisessa mediassa, kuten vaikkapa sitaatteja. Meillä on pieni 14-hengen tiimi päivittämässä ja ylläpitämässä FB-sivustoa. Kun Niinistö itse päivittää Facebookia tai Twitteriä, hän laittaa nimikirjaimet perään. Sivustolta löytyy myös tieto mihin asiattomat viestit voi ilmiantaa.

Onko tällaista moderointityötä sitten paljon?

Pete: Lähtökohtanamme on avoimuus kaikessa. Haittapuolena avoimuudessa on erinäiset ylilyönnit, esimerkiksi solvauksia tai asiattomia viestejä tulee kumpaankin suuntaan. Meillä kampanjatiimissä on ehdoton nollatoleranssi kaikenlaiseen loanheittoon ja molemmat ehdokkaat ovat vedonneet hyvän ja positivisen kampanjan puolesta. Sen sijaan keskitytään omaan juttuumme.

Sulavan analyysi:  Mitä tuotetta tai palvelua markkinoiva yritys voi oppia Niinistön kampanjasta?

  1. Tee hyvä tuote. Mikään määrä markkinointia tai markkinointibudjettia ei auta jos tuote on kehno. Suunnittele huolella myös pakkaus ja mieti kohderyhmä – parasta on, jos onnistut muotoilemaan tuotteesi siten että se sopii kaikille suomalaisille ikää, sukupuolta ja asuinpaikkaa katsomatta.
  2. Panttaa tuotetta 6 vuotta.  Varmista kuitenkin ettei kukaan kilpailija keksi sillä aikaa mitään vastaavaa tai ainakaan parempaa. Oman yrityksen sisällä ei luonnollisestikaan kannata kehittää samanaikaisesti kilpailevia tuotteita, mutta tuoteperhettä voi vahvistaa komplementtituotteilla.
  3. Viimein, kun tuote on saatavilla, se tullaan viemään käsistä. Saattaa vaikuttaa typerältä pantata tuotetta kuutta vuotta, mutta joskus aika ja käyttäjäkunta ei vain ole kypsä uudelle, mullistavalle teknologialle. Tällöin paras ratkaisu on kasvattaa tietoisuutta julkaisua odotellessa ja nostattaa jopa pientä hypeä hauskoilla markkinointikikoilla, kuten pahvimainoksilla.
  4. Lopuksi. Vältä loanheittoa, hoida perusmarkkinointi huolella ja ota  kilpailevat tuotteet vakavasti!


Karoliina Partanen (ent. Harjanne) toimii Sulavalla Chief Experience Officerina (CXO). Hän vastaa asiakaskokemuksen viemisestä uudelle tasolle niin tarjooman kuin asiakas- ja työntekijäkokemuksenkin näkökulmasta.