Ignite – Innovaatioita pilven täydeltä


Ignite – Innovaatioita pilven täydeltäMicrosoftin IT-ammattilaisten Ignite-konferenssi käynnistyi Atlantassa maanantaina. Välipalatarjoilujen laadun arvioinnin sijaan menen suoraan asiaan eli poimintoihin avauspäivän julkistuksista pilvipalveluiden näkökulmasta.

SharePoint Online, Groups ja Yammer

70 miljoonaa aktiivista Office 365 -yrityskäyttäjää kuukaudessa

SharePoint-käyttäjistä 40% SharePoint Onlinessa, ja uusista käyttäjistä 60%

Office 365 Groupit saavat SharePoint-työtilan, eli työtilojen ja Groupsin roolit alkavat selvitä – työtila on jatkossa vain Groupin yksi osa.

Myös Yammer kytkeytyy jatkossa Groupsiin, eli Yammerin kautta luotujen Groupien keskustelu tapahtuu Outlookin sijaan Yamerissa. Lisäksi Yammer integroituu jatkossa paremmin SharePointin ja OneDriven dokumentinhallinnan kanssa.

yammer-strengthens-team-collaboration-2

Microsoftin pitkän tähtäimen tavoite onkin korvata Yammerin dokumentinhallinta SharePointilla. Yammerin notet katoavat myös – ne tulevat korvaantumaan OneNotella, ja Microsoft massakonvertoi vanhat notet Word-dokumenteiksi.

SharePointiin tulee uusi uutis-web-osa, jolla organisaatiotason uutiset saa nätisti esitettyä. Uutiset toimivat myös nätisti virallisessa SharePoint-mobiilisovelluksessa, joka tulee nyt myös iOSin lisäksi sekä Androidille ja Windows 10:lle. Jatkossa on lupailtu uutisiin liittyen sähköposti- ja mobiilinotifikaatioita.

Enriching the mobile and intelligent intranet 1

Lue uutuuksista tarkemmin Office-blogeissa osoitteessa https://blogs.office.com

OneDrive for Business

OneDriven selainnäkymä tarjoaa näkymän oman OneDriven lisäksi muilla sivustoilla ja Groupeissa oleviin dokumentteihin. OneDrivesta voi myös ladata useamman tiedoston yhtenä zip-pakettina – tätä toiminnallisuutta tiedän odotetun ainakin kymmenen vuotta. SharePointin ja OneDriven dokumenttikirjastoihin tulee tiedoston muokkaajan nimen kautta uusi People card -näkymä, joka näyttää hyödyllistä tietoa henkilöstä.

OneDrive for Business uuden sukupolven synkronointisovellus on saanut hyvän vastaanoton. Sen uudessa esiversiossa on tuki sisältöjen synkronointiin oman OneDriven lisäksi myös sinulle jaetuista kansioista sekä SharePointin dokumenttikirjastoista, eli pian edellisen sukupolven sovellusta ei tarvita enää mihinkään.

OneDrive-sovellus myös näyttää jatkossa listan viimeisimmistä päivitetyistä tiedostoista ja esittää esikatselukuvat useammista tiedostotyypeistä. Nämä ominaisuudet tulevat saataville vuoden loppuun mennessä.

sharepoint-online-sync-preview-03a

Jatkossa ylläpitäjät voivat hallita OneDriven käyttöä käyttäjäkohtaisesti esimerkiksi tallennustilan ja ulkoisen jakamisen asetusten osalta. Myös poistuneen käyttäjän OneDriven tiedostojen siirtämiseen ja käsittelyyn tulee lisää toiminnallisuutta. SharePoint-sisällöt saavat lisää Conditional Access -tukea – pääsyä SharePointiin voidaan rajata esimerkiksi laitteen tyypin (koti/työ) ja sijainnin mukaan. OneDrive myös luonnollisesti integroituu entistä tiiviimmin Office-tuotteisiin.

Lue lisää: https://blogs.office.com/2016/09/26/sharepoint-online-sync-preview-headlines-ignite-announcements-for-onedrive/

Skype for Business Online

Kolme miljardia puhelinminuuttia päivässä

Yli miljardi Skype-palaveria vuodessa

Yli miljardi mobiilisovellusten latausta

Uuden Mac-sovelluksen lopullinen versio julkaistaan lokakuussa. Myös iPhonen käyttäjät saavat lisää kivaa, kun Skype4B-sovellus alkaa toimia CallKit-mallisesti natiivina puhelinsovelluksena.

Jukan aiemmin Sulavan blogissa esittelemä Skype Meeting Broadcast saa tuen reaaliaikaiselle tekstitykselle ja käännökselle joidenkin isojen kielien, kuten englannin osalta.

Paljon odotettu PSTN Calling laajenee UK:n lisäksi Euroopassa myös Ranskaan ja Espanjaan, mutta Suomea ei vielä mainittu. Myös PSTN Conferencing kattaa lisää maita.

Microsoftin oman neuvottelutilalaitteen eli Surface Hubin lisäksi käynnistetään myös partnerivetoisten Skype Room Systems -palaverilaitteistojen toimitus – kaikki partnerit joutuvat ottamaan viimeistään nyt ottamaan integraatiot Skype for Business Onlineen tosissaan, ja järeätkin neukkarilaitteistot integroituvat jatkossa kivuttomasti pilven kanssa.

Skype for Business alkaa lähikuukausina tukea paremmin globaaleja yrityksiä, kun käyttäjät voivat luoda Skype-palaverit heitä lähimpään Office 365 -palvelinkeskukseen yrityksen pääkonttorin maanosan sijasta.

Lue lisää: https://blogs.office.com/2016/09/26/move-all-your-communications-to-skype-for-business-online/

Microsoft Azure

Miljardi Azure AD -kirjautumista päivässä

Microsoft esitteli ylpeänä asiakastaan Adobea, joka alkaa käyttää Azurea SaaS-pilvipalvelujensa (Document Cloud, Marketing Cloud, Creative Cloud) alustana AWS:n sijaan. Marketing Cloud integroituu Dynamics CRM:n kanssa, ja myös PowerBI-integraatio mainittiin.

Azure Monitorista julkaistiin julkinen esiversio. Monitor osittain yhdistää aiempia Azuren valvontapalveluita yhden palvelun alle. Toimintoja ovat mm. älykäs lokeihin porautuminen ja visualisointi, suorituskyvyn seuranta ja monen tyyppiset hälytykset, sekä integraatiot muihin palveluihin.

Azuren verkkopuolella pääsee testaamaan 25 Gpbs verkkonopeuksia, joka yhdistettynä Azuren GPU-virtuaalikoneisiin avaa superlaskennalle aivan uusia mahdollisuuksia. Lisäksi IPv6 on nyt natiivisti tuettu, ja VPN-tunneleihin pilven ja oman konesalin välille tuli uusi vikasietoinen aktiivi-aktiivi-malli.

Azure Stackistä eli Azuresta omassa konesalissa julkaistiin toinen technical preview-versio.

Microsoft alkaa tarjota Azure-krediittejä voittoa tavoittelemattomille organisaatioille osana hyväntekeväisyysohjelmiaan, samaan tyyliin kuin Office 365:tta aiemmin.

Lue lisää: https://azure.microsoft.com/en-us/blog/announcing-the-public-preview-of-azure-monitor/

https://azure.microsoft.com/en-us/blog/azure-networking-announcements-for-ignite-2016/

Tietoturva

Office 365 Advanced Threat Protection eli lisäturva sähköpostien tietoturvaskannaukseen saa paljon uutta. Vaikka oudot liitteet jäävät edelleen muutamaksi minuutiksi tutkittavaksi, muu viesti toimitetaan perille jo ennen sitä. Viestien linkkejä seurataan tarkemmin, ja suojausta on tulossa myös SharePointin ja OneDriven tiedostojen osalta. Palvelu tulee integroitumaan paremmin Windows 10:n suojaustoimintojen kanssa. Myös admin-raportointia on luvassa.

Windows Defender Application Guard tulee tarjoamaan lisäsuojaa Edgeä selaimella käyttäville Windows 10 Enterprise -organisaatioille. App Guard kapseloi Edgen softavirtualisoinnin avulla, jolloin mahdollisilla selaimen kautta tulevilla haittaohjelmilla ei ole pääsyä työaseman käyttöjärjestelmään. Esiversiota luvattiin ensi vuoden alussa.

Enhanced conditional access controls encryption controls and site classification in SharePoint and OneDrive 4

Office 365 E5-lisenssipaketti saa uuden Threat Intelligence -palvelun, joka tuo admineille lisää näkyvyyttä tietoturvahyökkäyksiin ja esimerkiksi toimialakohtaista lisätietoa. E5:een tulee myös Advanced Data Governance, joka auttaa tietojen suojaamisessa koneälyn avulla.

Enhanced conditional access controls encryption controls and site classification in SharePoint and OneDrive 2

SharePoint unified auditing nostaa vihdoin sekä paikallisen että pilvessä olevan tiedon seurannan osaksi Office 365:n keskitetty näkymää.

Lue lisää: https://blogs.office.com/2016/09/26/applying-intelligence-to-security-and-compliance-in-office-365/

Muuta

Delve Analytics saa uuden nimen ”MyAnalytics” ja sen kunniaksi myös oman paikan Office 365:n App Barissa. MyAnalytics kattaa pian myös Office 365 Groupit. Voit lisäksi jakaa helposti omia statistiikkojasi työkavereillesi.

Visual Studio Team Services kehittyy vauhdilla, ja pilvipalvelun käyttäminen softakehitysympäristönä on tänä päivänä itsestäänselvä valinta. Continuous Integration -ympäristöt voidaan rakentaa helposti pilven varaan, ja softakehittäjät voivat käyttää mitä tahansa kieltä ja editoria – Git-koodivarasto toimii rajapintana pilven suuntaan. Tässä on hyvä mahodllisuus esimerkiksi softaprojekteja ostaville asiakkaille rakentaa yhtenäinen omassa hallussa oleva softakehityksen pilviympäristö eri toimittajia varten.

Vuorotyöntekijöille tarjotaan uusi sovellus StaffHub, jonka avulla voidaan hallita työntekijöiden työvuoroja. Käyttäjät näkevät vuoronsa mobiilisovelluksessa ja voivat myös helposti vaihtaa vuoroja keskenään. Lisäksi sovelluksen kautta voi tarjota muita viestintäpalveluja – työntekijöille voi jakaa tiedostoja, ja työntekijät voivat lähettää pikaviestejä keskenään. Kirjautuminen tapahtuu Office 365- tileillä. Esiversion testaajaksi voi hakea osoitteessa http://staffhub.ms/