Integrate 2016: Microsoftin visio integraatioista päivitettynä


Integrate 2016: Microsoftin visio integraatioista päivitettynäViimeisten vuosien aikana Microsoft on voimakkaasti kehittänyt ja puskenut pilvipalvelutarjontaansa asiakkailleen. Pilvipalveluna integraatioratkaisujen ydin oli ensin BizTalk Services, mutta on nyt hyvin perusteellisesti uudelleenmietittynä Logic Apps. Toukokuun alussa pidetyssä BizTalk 360 Integrate 2016 -tapahtumassa Microsoftin tuoteryhmä esitteli Jim Harrerin johdolla päivitetyn vision ja roadmapin integraatiotarinaansa.

Integraation ytimessä istuu nyt Logic Apps yhdessä omaan konesaliin asennetun BizTalk Serverin kanssa. On-premises tuotteen palaaminen ytimeen kertoo yksinkertaisesti painotuksen muuttumisesta hybridimallin suuntaan. Hybrideissä ratkaisuissa nähdään kehittymistä sekä pilvipalvelussa että on-premises ratkaisussa: käytännössä siinä miten Logic Apps kommunikoi BizTalkin suuntaan ja päinvastoin.

Logic Appsin kehitys on mainio esimerkki pilvipalvelun nopeasta kehittymisestä hyvässä ja pahassa. Logic App on Preview-vaiheessaan päässyt jo versioon 2.0. Tämä versio poikkeaa osin merkittävästikin siitä mitä alun perin julkaistiin. Kaikki alkuperäiset Logic Apps -konnektorit eivät olekaan mukana uudessa versiossa, vaan osa on siirtynyt Logic Appsin Roadmapille ja julkaistaan vasta myöhemmin. Rehellisesti sanottuna eivät ne kaikki valmiita vielä olleetkaan. Muita tulevia asioita on paljon odotettu Visual Studio tuki Logic Appseille, huomattava määrä konnektoreita SaaS ja enterprise-palveluihin sekä Logic Appsin ja BizTalk Serverin välisen kommunikaation kehittäminen.

BizTalk Server 2016:sta osalta ollaan nyt maaliskuussa julkaistussa CTP1-esiversiossa, jota seuraa CTP2 kesällä RTM Q4:lla. CTP1:n uudet ominaisuudet liittyvät korkeaan käytettävyyteen vikatilanteissa, alustan liittyvien komponenttien ja muiden tuotteiden tuen päivittämiseen uudempaan tasoon, asiakaslähtöisien ominaisuuksien kehittämiseen sekä pilvipalvelu-yhteyksien parantamiseen. CTP2/RTM vaiheessa tulemme näkemään Logic Apps BizTalk -konnektorit ja adapterit, sekä modernimman käyttöliittymän.

Microsoftin integraatiotarina ja roadmap on kuitenkin paljon laajempi kuin pelkkä Logic Apps + BizTalk. Siihen liittyy olennaisesti mm. API Management ja Azure Service Bus -palvelut. API Management on palvelu, jolla rajapintoja sekä pilvessä että omissa konesaleissa voidaan hallita ja tehdä löydettäväksi, julkaista tietoturvallisesti ja lisäksi monitoroida niiden toimintaa. Azure Service Bus puolestaan sisältää julkaisija-tilaaja -arkkitehtuurin erilaisten palvelujonojen hallintaan.

Luonnollisesti kokonaisuuteen liittyvät myös muut Azure-palvelut, joilla tuodaan osin täysin uusia piirteitä työn digitalisoitumiseen kuten Azure Machine Learning, Azure IoT Suite ja Azure Event Hub. Kaksi tärkeää elementtiä puuttuu vielä Microsoftin integraatiotarinan kokonaisuudesta. Nämä ovat Azure Functions ja Microsoft Flow.

Azure Functions on hyvin kevyt menetelmä, jolla voidaan julkaista rajapinta pienellä työllä ja monipuolisilla kehitystyökaluilla. Yksittäisellä Azure Functions -palvelulla on rajapinta jonka infrastruktuurista eli virtuaalikoneesta ja siihen liittyvästä konfiguroinnista ei tarvitse huolehtia ollenkaan. Azure Functions voi tarkoittaa pientä pätkää C#-koodia tai vaikkapa BAT-tiedostoa. Molemmat saavat parametreja sisään ja palauttavat tietoa kutsujalleen. Azure Functions mahdollistaa sellaisten toimintojen toteuttamisen mitä Logic Appseista puuttuu. Yksinkertaisissa käyttötapauksissa integraatio voidaan rakentaa pelkästään Azure Funtionsin varaan.

Microsoft Flow rakentuu Logic Appsien päälle ja on tarkoitettu työnkulkujen tekemiseen If-This-Then-That -tyyliin, mutta hallitummin ja tarvittaessa monimutkaisemmin. Se on helppokäyttöinen ja suunnattu hiukan enemmän business-käyttäjille kuin IT:lle. On hyvin mahdollista, että se tulee korvaamaan SharePointin työnkulut hybridi- ja pilviskenaarioissa muutamassa vuodessa.

Kuudetta työpäivää Onsightilla työskentelevä kirjeenvaihtajanne Lontoosta kiittää lukijoitaan. Tapahtumaan osallistui reilu 350 ihmistä, joista ainakin kymmenen oli Suomesta.

Olli Jääskeläinen
Chief Architect, Onsight Helsinki
MCM | MCSM | MCSE | MCSA | MCITP | MCPD | MCTS
Twitter: @_opaxTwitter: @jussiroine