Intranet soluttautuu mobiiliin


Intranet soluttautuu mobiiliinPuhelin- ja tablettikäyttö ovat olleet webbi-sivujen arkipäivää jo pitkään, mutta intranetteihin se vielä tekee tuloaan. BYOD – tuo oma laitteesi – on paljon tunteita herättävä konsepti, joka aiheuttaa vastustusta etenkin IT-hallinnossa, mutta jota etenkin yritysten ylempi johto harjoittaa. Eivät kaikki tarvitse työasematietokonetta työssään. Se iPad tai Surface on moneen ihan riittävä. Ja sillä pitäisi päästä myös intraan. Mielellään myös puhelimella!

Viime vuodet varsin ahkerasti intranet-projektitoteutuksissa työskennelleenä olen nähnyt muutoksen väreilyn ilmassa. Siinä missä kolme vuotta sitten vastaus kysymykseen ”pitäisikö intraan päästä kännykällä tai tabletilla?” oli naurahdus ja ”ei meidän sisäverkko ole auki kännyköille eikä meillä kukaan käytä tabletteja”, on viimeisen vuoden ajan vastaus alkanut muuttua varovaiseksi tai ihan suoranaiseksi ”kyllä!”ksi. ”Meillä on kaikilla älypuhelimet, myös niillä pitää päästä intraan.” ”Aika monella on käytössään tabletti, intran pitää olla yhteensopiva myös tablettinäytölle.”

Omaan työhöni tämä on vaikuttanut siten, että sen sijaan, että keskityn pitämään huolen siitä, että se varovaisen modernisti toteutettu SharePoint-ulkoasu toimii myös Internet Explorer 8:ssa leviämättä käsiin, onkin tullut aika ottaa oma kännykkä ja tabletti kauniiseen käteen testata tekeleensä myös mobiililaitteilla.

SharePoint 2013:lla mobiiliyhteensopivuus ja responsiivisuus voidaan toteuttaa joko hyödyntämällä SharePointin nk. device channeleita tai käyttämällä yleisiä web-käyttöliittymäkeinoja. Ellei asiakkaalla ole jotain aivan selkeitä erityistarpeita mobiilisisällön suhteen, yleensä kevyempi, helpompi ja kustannuksiltaankin tehokkaampi tapa on hyödyntää responsiivisen webin keinoja ja unohtaa device channelit, jotka tarkoittavat pitkälle vietyä eriyttämistä ja sivustokokoelmakohtaista säätämistä.

Voiko SharePoint-käyttöliittymä sitten olla täysin responsiivinen? Kyllä voi! Ulkoasun toteutuksessa voidaan käyttää CSS-keinoja – mediakyselyitä, joilla ulkoasua voidaan optimoida erikokoisille näytöille ja näin aikaansaada myös työasemakäytössä hyödyllinen saumaton skaalautuminen ilman vaakavierityspalkkeja, tai hyödyntää valmiita responsiivisuustyökaluja kuten esim. Bootstrapiä. JavaScriptillä/jQueryllä voidaan myös esimerkiksi toteuttaa laitekyselyitä ja lisätä käyttöliittymään tyyleissä hyödynnettävä tieto siitä, että nyt ollaan mobiilikäyttöliittymässä.

Viimeisin oma löytöni oli SlickNav, joka ilokseni toimii SharePointin vakionavigaation kanssa saumattomasti, lisäten näin responsiivisuuteen kauniin mobiilinavigaatiovalikon. Navigaatio – etenkin yläpalkki, ja kännykkäkäytössä vasenkin palkki – on responsiivisen käyttöliittymän isoimpia kompastuskiviä sellaisenaan. Yläpalkki venyy helposti leveäksi, mistä seuraa joko vaakavierityspalkki tai ylivuoto tai linkkien putoaminen vähän rumasti allekkain. Ja vasen laita vie pystysuuntaiselta mobiilinäytöltä aivan liikaa tilaa.

SlickNav on helppo lisätä mukautettuun ulkoasuun, ja asettaa navigaatio muuttumaan pudotusvalikoksi kun mennään kapeammille (ja) mobiilinäytöille. Samalla se ratkaisee erään tärkeän pulman: SharePointin ylänavigaation pudotusvalikot toimivat ”hover”-periaatteella, eli hiiren vain kelluessa päätason linkin päällä. Tätä toimintoa ei kosketusnäytöissä ole, joten linkkipalkin käyttö rampautuu kosketusnäytöillä. SlickNav on rakennettu kosketusnäyttöyhteensopivaksi; linkkivalikot avautuvat napsautuksella, eivät ”hoverilla”.

Ei siis huolta! Kun vain periaatteellisella ja palvelin/verkkoteknisellä tasolla on tabletti- ja kännykkäkäyttö yrityksen sisäverkossa kunnossa, voidaan laittaa se intranetkin siihen kuntoon, että sitä on miellyttävä käyttää laitteella kuin laitteella!Sanna on pitkän linjan Microsoft-osaaja ja taustaltaan kouluttaja. Viime vuosina hän on ollut mukana lukuisissa asiakasprojekteissa konsulttina ja kouluttajana osaamisalueinaan SharePoint, Office 365 ja Dynamics 365.