Isot SharePoint-terveiset Microsoft Ignite 2017 -konferenssista!

Microsoft Ignite 2017


Isot SharePoint-terveiset Microsoft Ignite 2017 -konferenssista!Tänään on ollut mielenkiintoinen aamupäivä täynnä julkistuksia ja uudistuksia liittyen SharePointiin Microsoftin vuotuisessa Ignite-konferenssissa, joka järjestetään tänä vuonna Floridan Orlandossa. Ilokseni voin kertoa, että tänään on saanut todella innostua. Yritän välittää tätä innostusta myös teille tässä blogikirjoituksesa. Tiedämme nyt virallisesti, että SharePoint on-premise saa 2019 version jossa tulee aidosti olemaan mukana osa niistä uudistuksista mitä olemme tottuneet näkemään SharePoint Onlinessä, mutta tänään keskityttiin pilvi-SharePointiin.

Tänä päivänä jo 18 kuukautta kestänyt SharePointin uudistuminen on eräänlaisessa kulminaatiopisteessä. Aiemmin SharePoint oli hankala, kömpelö ja työläs käyttää, tänään tilanne on toinen. Custom branding mahdollistaa yrityksen oman graafisen ilmeen välittämisen Team ja Communication sivustoille ja lisäksi meille tulee mahdollisuus räätälöidä näitä sivustoja osana out-of-the-box sivustonluontia esim. lisäämällä tarvittavat listat ja kirjastot tietyn tyyppisiin sivustoihin. Olemassa olevan perinteisen tiimisivuston voi nyt kytkeä Office 365 -ryhmään ja sen sivuja puolestaan näyttää ko. ryhmään kytketyssä Microsoft Teamsissa.

Entä jos SharePoint ei olekaan enää vaikea käyttää?

Viime vuosien aikana SharePoint on uudistunut merkittävästi. Klassisen käyttöliittymän, ribbonin ja listanäkymien tilalle on pikkuhiljaa kehittynyt uusi intuitiivinen ja helppokäyttöinen käyttöliittymä joka toimii ilman poppakonsteja responsiivisesti ja ennen kaikkea yksinkertaisesti. Parhaiten tämä on esillä, kun käyttää niin sanottuja moderneja sivuja. Modernit sivut tulivat ensin saataville uusissa tiimisivustoissa (Team Site, Office 365 ryhmän SharePoint-sivusto), mutta ne toimivat myös uusista julkaisusivustoista (Communication Site) sekä klassisissa SharePoint-sivustoissa.

Mittava valikoima uusia ja kehittyviä webosia

Tänään julkaistiin hyvä valikoima uusia webosia, joista osa on jo käytössä ja osa tulee muutaman kuukauden viiveellä Office 365-tilauksiin. Highlighted content -webosa on ollut jo jonkun aikaa käytössä, mutta nyt siihen tulee kaksi mainiota omainaisuutta: mahdollisuus määrittää suoraan hakukyselyä jonka perusteella sisältöä nostetaan webosaan näkyviin, sekä toiminnallisuus jolla voi muokata sitä, miten sisältö näytetään sivulla. Tässä muutamia uusia tai tulevia webosia:

  • Uusi Yammer-webosa
  • Hero, joka toimii karusellina tiimin tai communication siten tärkeisiin osiin
  • Embed, joka mahdollistaa minkä tahansa muun webpalvelun sisällön upottamiseen sivulle
  • Twitter
  • Outlook Group -keskustelu
  • File Viewer (yli 270 tuettua tiedostotyyppiä)
  • Forms-lomake webosa mahdollistaa yksinkertaisten lomakkeiden lisäämisen suoraan sivuille
  • Planner on nyt mahdollista näyttää suoraan tiimin sivulla
  • Office 365 Connector (100+ data sourcea SharePoint sivuille)

Listat: PowerApps ja Flow integraatio syvenee

Listakokemuksessa tulee mahdolliseksi värikoodata metatietojen arvoja ja tehdä Flowlla yksinkertainen lomake suoraan SharePointin listanäkymään keräten muutamia tietoja, joita käytetään käynnistettävässä Flowssa. Listanäkymästä pystyy jatkossa avaamaan suoraan samaan käyttöliittymään PowerAppsin jonka kautta voi muokata listakohdetta tai käyttää PowerAppsin konnektoreita ja tehdä muita toimenpiteitä listakohteen kontekstissa.

SharePoint Hub Sites uudistaa intranetin

Tänään julkaistiin tieto ns. SharePoint Hub Sites toiminnallisuudesta, joka on odotettavissa lähitulevaisuudessa. Muut sivustot (Team Site, Communication Site tai perinteiset sivustot) voidaan kytkeä tiettyyn Hub-sivustoon. Hub-sivuston navigaatio perityy alisivustojen käyttöön mahdollistaen helpon tavan siirtyä sivustolta toiselle. Lisäksi meillä on käytössä Search Scope per Hub, jolloin voimme nostaa esim. kaikki ko. Hubin sivustojen uutisartikkelit yhteen näkymään.

OneDrive for Business

OneDrive saa vihdoin lyhyet URL-osoitteet joka tekee linkin jakamisesta miellyttävämpää. Lisäksi OneDrive Shareing experience yhtenäistyy, kun Office-ohjelmissa ja verkossa käytetään jatkossa samaa käyttöliittymää. Sharing kehittyy myös siinä, että jatkossa on mahdollista jakaa ulkoiselle käyttäjälle tiedostoja koodilla, tällöin ulkoisen käyttäjän ei tarvitse enää luoda tunnusta, jotta hän pääsee näkemään ja muokkaamaan dokumenttia. ZIP-tiedostojen sisälle pääsee OnDrivestä ilman että pakettia täytyy enää ladata koneelle ja purkaa. OneDrive File Viewer tukee yli 270 tiedostotyyppiä sallien esim. 3D-mallien pyörittelyn suoraan selaimessa. Files On-Deman GA on tulossa pian, ominaisuus joka on kerrassaan loistava.

Lisäksi Sync client tulee jatkossa tukemaan Rights Management rajoitettuja kirjastoja, jolloin myös ne voidaan synkronoida OneDriveen. Flown tekeminen on jatkossa mahdollista suoraan OneDrive web-liittymästä, voit laatia ja hyödyntää esim. hyväksymistyönkulkuja hyvin vähällä vaivalla. Viimeisimpänä julkaistiin myös uusi ominaisuus: Restore OneDrive, joka mahdollistaa tiedoston palauttamisen mihin tahansa hetkeen 30 päivän aikaikkunalla. Tarjoaa suojaa esim. ransomwarea vastaan.

Haku joka vain toimii

Tänä vuonna on tulossa Bing for Business Private Preview, jossa Office 365 -tilaus kytketään Bingiin, jonka jälkeen sisäänkirjautunut käyttäjä voi hakea sekä julkisia sisältöjä että omaa sisältöä yhdellä haulla. Tässä vaiheessa kysymyksiä lähinnä herättää se, että Bing itsessään ei ole erityisen suosittu hakukone, mutta niille käyttäjille jotka haluavat sitä käyttää tämä on kyllä erittäin kiinnostava vaihtoehto. Ei-julkiset hakutulokset erotetaan muista tuloksista visuaalisesti riittävän selkeästi.

Erittäin mielenkiintoinen ominaisuus, joka ei mitenkään rajoitu Bing-hakuun, on tekstin automaattinen lukeminen kuvista. Tämä on erittäin kiinnostava esimerkiksi kuittien tai esityskalvojen kuvaamisen osalta. Saamme pian nähdä, miten hyvin se toimii esim. käsin kirjoitetun fläppitaulu-piirroksen kanssa.
Suurin hakua koskeva julkaisu oli minulle kuitenkin Personalized Search, joka toimii SharePoint Homesta tai Office.com etusivulta erittäin tehokkaan näköisesti löytäen juuri kyseistä käyttäjää kiinnostavaa sisältöä. Parasta on se, että tämä toimii ilman sen kummempaa konfigurointia ja perustuu Microsoft Graphiin ja koneoppimiseen, eli älykkääseen hakukoneeseen.

2018 on luvassa Bing for Business GA ja mm. Q&A-haku Microsoft 365ssä, eli Office 365:n lisäksi myös Windows 10:ssä. Q&A-haussa käyttäjä esittää hakukoneelle kysymyksen ja hakukone siihen vastauksen. Microsoft 365 on erittäin mielenkiintoinen konsepti, eikä vähiten siksi, että se mahdollistaa Office 365 -sisällön hakemisen Windows 10:stä.

Uusi SharePoint Admin Center ja Geo-locations

Viimeinkin SharePoint saa uudistetun Admin Centerin. Tämä on hyvin odotettu ominaisuus ja tarkoittaa käytännössä sitä, että esim. Office 365 Groupin Team Sitet, sekä luonnollisesti Communication Sitet tulevat SharePoint Admin Centeriin hallinnoitaviksi. Jatkossa voit kytkeä vanhan SharePoint tiimisivuston Officxe 365 ryhmään helposti Admin Centerin kautta.

Site Level Conditional Access policy on tulossa mahdollistaen tietoturvallisemmat sivustot silloin kun niitä käytetään ns. unmanaged laitteilla. Site classification tietoa voi jatkossa käyttää kytkien sivustoon tietyn Conditional Access Policyn.
Geo-locations mahdollistaa sen mitä moni globaali toimija on pitkään odottanut: yksi Office 365 -tenantti voi jakautua useaan geo-lokaatioon. Data tallennetaan tiedon omaistajan lokaatioon, mutta se on mahdollista jakaa myös yli lokaatioiden.

Huh! Hyvää SharePointtia kaikille!Olli on Microsoft MVP (Most Valuable Professional), MCM (Microsoft Certified Master) ja MCT (Microsoft Certified Trainer). Hän on Office 365- ja SharePoint-syväosaaja, joka organisoi Office 365 ja SharePoint User Group Finland-tapahtumia.