Itsepalvelusovellukset muuttavat maailmaa


Itsepalvelusovellukset muuttavat maailmaaKirjoitin aiemmin Sulavan omista kokemuksista modernien tietotyökalujen kanssa. Kirjoituksen kommenteissa keskusteltiin keskitetyistä ja hajautetuista työkalumalleista. Yksi mielenkiintoinen lisäulottuvuus tähän keskusteluun on itsepalvelualustojen mahdollisuudet.

Mistä itsepalvelualustassa on kyse

Itsepalvelualustalla tarkoitan peruspalvelut tarjoavaa ajoalustaa, joka mahdollistaa käyttäjän omien pienoissovellusten luonnin ilman ohjelmointia. Itsepalvelusovelluksilla yhdistellään, käsitellään ja varsinkin esitetään tietoa sekä samasta järjestelmästä että muista järjestelmistä. Tyypillinen itsepalvelusovellus on vaikka johtoryhmän mittaristo, IT-tuen tikettilista työnkulkuineen, mediaseurannan sivusto RSS-syötteineen tai tapahtumailmottautumissivusto.

Älypuhelimet kasvattavat osaltaan käyttäjistä vaativia itsepalvelualustojen käyttäjiä. Sovelluskauppapaikkojen edullisten pienoissovellusten avulla jokainen voi koota puhelimestaan juuri omiin tarpeisiinsa sopivan palvelu- ja sovelluskokonaisuuden ja nostaa tiedot esille widgeteillä. Miksi vain harva yrityssovellusalusta mahdollistaa saman?

Excelistä SharePointiin

Kaikkien aikojen suosituin itsepalvelualusta on varmasti Microsoft Excel, perässään vahvempi isoveljensä Access. Lukemattomat käyttäjät ovat tehneet Excelin avulla muun muassa yhden yhtäaikaisen käyttäjän toiminnanohjausjärjestelmiä, talouden seurantamittaristoja ja HR-järjestelmiä.

Selainpohjaisissa itsepalvelusovelluksissa viime vuosina näkyvyyttä on kerännyt erityisesti Microsoftin SharePoint, joka on myös korvannut monia Lotus Notes -sovelluksia. Itsepalvelualusta on vain yksi osa SharePointin sisältämistä toiminnallisuuksista, ja sen omaksuminen on usein vaatii tehokäyttäjältä mielenkiintoa opetteluun.

SharePointin 2010-versiossa itsepalvelusovellukset ovat saaneet oman palansa SharePoint-ominaisuuspiirakasta nimellä Composites, joka korostaa toiminnallisuuksien kasvanutta painoarvoa. Osana Composites-toiminnallisuutta on Excel Services, joka mahdollistaa edellä mainittujen Excel-sovellusten julkaisemisen verkossa interaktiivisina useammalle yhtäaikaiselle käyttäjälle, tarjoten samalla migraatioväylän moderniin verkkopalveluiden aikakauteen.

Kompromisseja ja työkaluja

Itsepalvelualustat ovat aina kompromisseja: loppukäyttäjistä ja ohjelmistosuunnittelijoista ne tuntuvat joskus joko liian rajoittavilta tai liian monimutkaisilta. Parhaimmillaan niiden tuottavuushyöty on kiistaton, kun bisnestarpeen tunnistavan käyttäjän ei tarvitse soittaa rikkinäisellä puhelimella ohjelmistokehittäjälle, vaan halutun toiminnallisuuden voi toteuttaa suoraan itse.

Oma lukunsa on itsepalvelusovellusten räätälöinti: onko tarjolla työkaluja, joilla toiminnallisuuksien loppuessa sovelluksia voidaan viedä vielä pari askelta vaatimusten suuntaan? Mieluiten vielä niin, että varsinaista perinteistä ohjelmisto-osaamista ei tarvitse. SharePointissa tämä voi tarkoittaa esimerkiksi työnkulkujen tekemistä SharePoint Designerillä, mittariston tekemistä PerformancePoint Dashboard Designerillä tai työnkulun tekemistä Visiolla.

Yksi itsepalvelualustojen etu on, että niissä käytetään järjestelmän vakiotoiminnallisuuksia. Silloin tehdyt sovellukset päivittyvät todennäköisesti automaattisesti, kun alusta päivitetään seuraavaan versioon, eikä SharePoint mene rikki räätälöimällä.

Itsepalvelusovellusten tulevaisuus

Pilvipalvelut ovat monen ennustajan listan kärjessä, ja SharePoint nähdään Enterprise Content Management -kategorian markkinajohtajana, joten SharePointin hyödyntäminen itsepalvelusovelluksissa varmasti jatkuu – on premises -asennusten lisäksi myös Office 365 -pilvipalvelussa.

Kun loppukäyttäjät pääsevät yhdistämään verkkopalveluita taustajärjestelmiin itse ilman puolen vuoden IT-projektia, pitää monen asian olla sitä varten kunnossa: itsepalvelualustan kapasiteetin täytyy riittää, tietoliikenteen pitää toimia, taustajärjestelmien käyttöoikeudet täytyy laittaa kuntoon, käyttäjien tunnistautumisen toimia ja työasemien mahdollistaa tarvittavien työkalujen käyttö. Omat haasteensa asettaa hybridiarkkitehtuuri, jossa osa palveluista sijaitsee pilvessä ja osa omassa konesallissa. Tässä riittää tehtävää myös IT-ammattilaisille, vaikka monet asiat voi tehdä itsepalveluna ilman meitäkin.