Katsaus entistä sulavampaan tulevaisuuteen


Katsaus entistä sulavampaan tulevaisuuteenStart-upimme perustettiin marraskuussa 2010, täytämme siis kohta 2 vuotta. Kahdessa vuodessa on ehtinyt tapahtua uskomattoman paljon. Kerron tässä kirjoituksessa kuulumisistamme sekä lähitulevaisuuden näkymistämme. Kerron myös miksi Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi ja Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jorma Turunen lähtivät mukaan Sulavan hallitukseen.

Tiivistä yhteistyötä Microsoftin kanssa

Olen tehnyt tiivistä yhteistyötä Microsoftin kanssa vuodesta 1996 lähtien. Viime kevät ja kesä ylittivät kuitenkin moninkertaisesti kaikki aiemmat saavutukseni. Olimme keväällä mukana lukuisissa kansainvälisen Microsoftin ohjelmissa, mm. MPN Live-lähetyksessä yhdessä Microsoftin kumppaniohjelmasta globaalisti vastaavan Jon Roskillin kanssa sekä PinPointin globaalissa esittelyvideossa. Olemme mukana useissa betaohjelmista sekä työryhmissä, joissain näistä ainoana suomalaisena kumppanina. Kirjoituksiamme julkaistiin useissa Redmondin blogeissa ja paljon muutakin tapahtui kansainvälisesti ja kansallisesti Microsoftin kanssa. Olemme ylimmän tason managed-kumppani ja yksi harvoista suomalaisista kumppaneista jolla on sekä kultakompetenssi että Cloud Accelerate-status.

Itselleni yksi tämän vuoden kohokohdista osui Microsoftin vuoden tärkeimpään kumppanitapahtumaan WPC:n, jossa Sulava esiteltiin oheisella kalvolla (kuvaa klikkaamalla näet esittelytekstin kokonaisuudessaan). Erityisen ikimuistoiseksi tilanteen teki se, että esittely tapahtui 16 000 ihmisen edessä osana Steve Ballmerin avauskeynotea. Sulava oli yksi kolmesta esitellystä kumppanista, WPC:n avauskeynotessa ei ole koskaan ennen esitelty suomalaista kumppania.

Saimme kesällä aivan poikkeuksellista huomiota myös Microsoftin sisäisissä tapahtumissa. Näistä en voi kertoa sen enempää, mutta henkilökohtainen kiitoskirje Microsoftin operatiiviselta johtajalta Kevin Turnerilta on aika kova saavutus..

Yhteistyömme Microsoftin kanssa hetki sitten alkaneella tilikaudella FY13 tulee olemaan läheisempää kuin koskaan ennen.

Sulavan uusi hallitus

Sulava on kasvuyritys, joka haluaa auttaa kotimaisia organisaatioita hyödyntämään täyspainoisesti nykyajan tietotekniikan tarjoamia mahdollisuuksia. Saimme kesällä hallitukseemme aivan uudenlaista osaamista, kun uusina jäseninä hallitukseemme liittyivät Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi sekä Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jorma Turunen. Sulavan hallituksessa jatkavat edelleen puheenjohtaja Kimmo Rasila ja Taneli Tikka, hallituksessamme vaikuttaa myös Sulavan COO Petri Raitio.

Uuden hallituksen myötä ymmärrämme entistä paremmin kotimaisten organisaatioiden tarpeita tietotyön kehittämiseksi. Jorma Turunen kertoo tulleensa mukaan Sulavan hallitukseen siksi, että “Sulavan tärkeä missio nostaa tuottavuutta tietotekniikan avulla puhuttelee minua henkilökohtaisesti ja pidän sitä koko Suomen menestyksen kannalta ensiarvoisen tärkeänä.”. Voisiko tuota enää paremmin sanoa – tähän kiteytyy koko Sulavan olemassa olon perusta.

Piia-Noora Kauppi kertoo alla syistään lähteä mukaan Sulavaan:

“Minua viehättää Sulavassa sen ainutlaatuinen ydinosaaminen. Tuottavuuden parantaminen, palvelujen kehittäminen sekä tietotyön mielekkyyden ja luovuuden vapauttaminen teknologiaa hyödyntämällä ovat koko homman juju. Teknologialla voi olla vain ja ainoastaan välinearvoa, mutta välineenä ict-teknologian hyödynnettävyys on vertaansa vailla. Pienilläkin uudistuksilla voidaan saada aikaan merkittäviä asioita. Ja kaikki vieläpä niin, että yhteiskunnan yksityinen ja julkinen palvelutaso samalla paranee.

Suomalaisen yhteiskunnan kvanttihyppy tietoyhteiskuntakehityksessä vaatii Sulavan kaltaisia start-uppeja. Maailmaa viedään vauhdilla ”pilveen”, joten suomalaistenkin toimijoiden on syytä olla kehityksessä mukana. Välillä tuntuu, että meillä eletään enemmänkin perinteisissä pilvilinnoissa. Uinutaan eikä sisäistetä, kuinka suuresta asiasta tämän päivän ja tulevan kilpailukyvyn kannalta on kyse. Kyse on paljon muustakin kuin uuden teknologian hyödyntämisestä arjessa. Kyse on koko maailmantalouden muuttumisesta tieto- ja teknologiaintensiiviseksi.

Oleellista on tuottavuuden kehitys, tapahtuipa se millä sektorilla tahansa. Muun muassa ekonomisti Paul Krugman on kirjoittanut tästä vastineena väitteille, että kilpailukykyisen vientisektorin tuella (Krugmanin tutkimuksessa Japanissa) voidaan pitää yllä tehotonta, työllistävää, kilpailulta suojassa olevaa kotimarkkinasektoria. Krugman osoitti, että kansantalouden pärjäämisen kannalta on aivan samantekevää, millä sektorilla tuottavuus saadaan korkeaksi. Olen vakuuttunut siitä, että Sulavan kaltaiset ketterät ja asiansa osaavat nuoret ja terhakkaat yritykset auttavat meitä tässä. “.

Myös tässä kiteytyy sulavan ajattelumme kulmakivi – tekemällä asioita uudella tavalla on mahdollista vihdoinkin lunastaa tietotekniikalle vuosien saatossa asetetut odotukset ja lupaukset. Jos jatkamme tietotekniikan hyödyntämistä nykyisellä mallilla, niin tuhlaamme merkittävän osan suomalaisten yritysten ja muiden organisaatioiden resursseista ja sen lisäksi jätämme käyttämättä mahdollisuuden entistä paremman ja paremmin voivan Suomen rakentamiseksi.

Sulavaa tuotantoamme

Olemme julkaisseet tämän vuoden aikana ensimmäiset omat tuotteemme, näitä ovat mm.

Olemme kunnostautuneet myös kirjallisen tuotannon puolella. Olemme jakaneet blogimme kautta ilmaiseksi yli 200 sulavaa kirjoitusta. Facebook-sivustollamme on 2500 tykkääjää, tämä on suomalaisten Microsoft-kumppanien ylivoimainen ennätys. Julkaisimme EVAlle Suora yhteys-raportin, Tykkääsmistalous-kirjan sekä sähköisen kirjan blogeistamme.

Hyvä alku, mutta olemme vasta pääsemässä vauhtiin. Kehitämme jatkuvasti uusia tuotteita ja palvelumuotoja, jotta asiakkaamme menestyisivät ja viihtyisivät entistä paremmin omassa työssään.

Mitä jatkossa tapahtuu?

Sulavan tarina alkoi syntyä kesäkuussa 2010 kun kuuntelin WPC:ssä Steve Ballmerin esitystä pilvipalveluiden roolista Microsoftin tulevaisuudessa. Tämän jälkeen olemme määrätietoisesti valmistautuneet tähän syksyyn ja alkavaan uuteen aikakauteen. Nyt Microsoftin uudet tuotteet ovat vihdoin valmiina ja mm. kuluttajistumisen myötä käyttäjät ovat jo omaksuneet uudet tavat toimia. Pilvipalvelut, sosiaalinen media ja erilaiset älykkäät päätelaitteet ovat useimmille tottuja vapaa-ajalta. Nyt samat välineet pitää saada tuotua työpaikoille.

Office 365, Windows 8 ja Azure sekä muut näihin liittyvät teknologian ovat uuden tuottavuuden perusosia. Tulemme olemaan näiden edelläkävijä jatkossakin. Windows Phone 8 ja erityisesti Lumia-puhelimet käynnistävät yhteistyön Sulavan ja Nokian välillä. Pelillistäminen, joukkoistaminen ja sosiaalinen teknologia ovat edelleen avainsanojamme.

Sulava on aito kasvuyritys. Seuraava uusi työntekijämme aloittaa lokakuun alussa ja uusien työntekijöiden esittelyt tulevat olemaan säännöllinen näky Sulavan blogissa.

Me haluamme opettaa asiakkaillemme uudenlaisen mallia hankkia ja hyödyntää tietotekniikkaa. Me lupaamme pienentää ICT-kustannuksia ja samalla parantaa merkittävästi tietotyön mielekkyyttä ja tuottavuutta. Kovia lupauksia, mutta olemme kaikissa projekteissamme todistaneet pystyvämme lunastamaan tämän lupauksen.

18.9.2012 järjestettävässä VIP-seminaarissamme on vielä paikkoja vapaana. Ilmoittaudu mukaan ja tule kuulemaan lisää Piia-Noora Kaupin, Antti Kirmasen ja minun ajatuksistani tietotyön tulevaisuudesta. Näet samalla konkreettisesti, miten voit säästää kymmeniä tai satoja tuhansia vuodessa ja tuoda samalla työntekijöillesi aivan uudenlaiset työvälineet ja palvelut.Aki on Sulavan perustajaosakas ja toimitusjohtaja. Aki on työskennellyt IT-alalla vuodesta 1992 lähtien. Hän on ollut jo vuosikausia yksi Suomen arvostetuimmista IT-vaikuttajista. Sulavan projekteissa Aki osallistuu mm. uusien palveluiden innovointiin, tiekarttojen laatimiseen sekä asiakkaidemme johdon ja tietohallinnon sparraukseen.