Office Sway – Keinahdellen dokumentit webbiin tallustaa


Office Sway – Keinahdellen dokumentit webbiin tallustaaLue blogikirjoitus Swayssä: https://sway.com/zfuYBxHtxlzVCgC4

Sway on Microsoftin aivan uudenlainen – ainakin Microsoft-maailmassa – sisällön tuottamiseen ja järjestämiseen tarkoitettu alusta tai työkalu. Sway – toistaiseksi vielä Preview – on osa Office 365:ttä ja ilmestyy osaksi sovellusten kokoelmaa, kun Swayn sisältämä päivitys on pyörähtänyt palvelullesi. Tämän hetken tiedon mukaan Sway on tulevaisuudessa myös SharePointin julkaisusivujen luontijärjestelmä.

sway1

Jokainen Sway-dokumentti on oma korteista koostuva kokonaisuutensa. Vähän kuin online-kirja, jota selataan eteenpäin sivu sivulta. Jokaiselle erilaiselle sisältötyypille on oma ”korttinsa” (Card). Kortit lisätään editorissa haluttuun järjestykseen ja lopputuloksessa jokainen kortti on oma sivunsa. Swaytä ei tallenneta erikseen, vaan automaattinen jatkuva tallennus huolehtii siitä samaan tapaan kuin Office web appeissakin.

sway2Jo Previewssa on useita erilaisia valmiita ulkoasumalleja valittavaksi, erilaisia kortteja alkaen tekstistä ja kuvista, päätyen videoiden kautta tweetteihin ja kaavioihin ja erilaisiin kuvien esitysmalleihin (vertailuslaideri, pino, diashow…). Jokaiselle kortille on myös lisäasetuksia, joilla voi säätää asettelua, tekstin muotoilua, taustakuvaa ynnä muuta sellaista, millä sisällöstä saa helposti visuaalisesti näyttävää.

Insert-paneelin kautta Swayhin voi lisätä sisältöä monista eri lähteistä, kuten Youtubesta, Bingistä, Twitteristä ja omalta koneelta. Lähteitä voi myös lisätä, vaihtoehtoina mm. Instagram, Dropbox, Google Drive ja Pinterest. Erikoista kyllä, en tähän lähtöön löytänyt suoraa mahdollisuutta linkittää tietoa OneDrivesta.

Dokumenttien – word, excel, powerpoint, pdf… – lisääminen mistä tahansa kiintolevylle synkronoidusta lähteistä onnistuu toki ihan ilman lähteeksi määrittämistäkin. Dokumentit tuodaan Swayhin kokonaisuudessaan ja niiden sisältö jaetaan osiin ja kortteihin, joita voi poistaa, uudelleenjärjestellä ja muokata vielä Swayssa.

Swaynsä voi tässä vaiheessa määrittää rullaamaan vaaka- tai pystysuunnassa, mutta muitakin vaihtoehtoja on tulossa.

sway4Valikkorivin Share-painikkeella voit helposti jakaa Sway-dokumenttisi. Sway voi olla julkinen, julkinen linkin kautta, yksityinen tai organisaation sisäinen. Jokainen sway jaetaan erikseen, joten sinulla voi omissa sway-kokoelmissasi olla eri tavoin jaettuja kokonaisuuksia.

Sway-dokumentit jäävät käyttäjätilisi Sway-kokoelmaan. Oikean yläkulman kolme pistettä -painikkeen takaa löydät kaiken tarvittavan Sway-tilisi ja kokoelmiesi hallintaan. Swayn etusivulla näkyvät myös omat swaysi, sekä linkit uuden luomiseksi ja dokumentin muuntamiseksi swayksi.

Jo Sway preview antaa mahdollisuuksia moneen. Se näyttää sangen lupaavalta, suoraviivaisen näppärältä tavalta tehdä web-dokumentteja, jakaa tietoa monipuolisesti, visuaalisesti ja helposti.

Jonkin verran on vielä myös toivomisen varaa. Tekstinmuotoilut ovat rajalliset, kuvan ja tekstin asettelua ei voi itse määrittää ynnä muuta pientä. Alku on ainakin hyvä. Oikein näppärä työkalu monipuoliseen sisällön jakamiseen.

sway5

Stay tuned – syksyllä valikoimaamme on tulossa päivän Sway-kurssi, jolla voit ottaa välineen haltuun Onsightin asiantuntijan opastuksella!Sanna on pitkän linjan Microsoft-osaaja ja taustaltaan kouluttaja. Viime vuosina hän on ollut mukana lukuisissa asiakasprojekteissa konsulttina ja kouluttajana osaamisalueinaan SharePoint, Office 365 ja Dynamics 365.