Kerro, kerro kuvastin, millainen SharePoint on kaunehin?


Kerro, kerro kuvastin, millainen SharePoint on kaunehin?Viime aikoina SharePointin ulkoasukysymykset ovat olleet kovasti tapetilla. SharePoint Onlineen ei suositella räätälöintejä, mutta näyttävä ulkoasu tekee toki palvelusta houkuttelevan. Älypuhelinten ja tablettien suosio tuo myös mukanaan uusia tarpeita ja toiveita. Pitäisikö ulkoasua siis räätälöidä vai ei, ja kuinka pitkälle vakioulkoasulla pääsee?

Mihin SharePointin vakiotyökalut pystyvät?

SharePointin teematyökalulla voit vaihtaa helposti värit, fontit, logon ja taustakuvan. Teemojen käyttäminen on perusteltua varsinkin työtilaympäristöissä. Vaikka vakioulkoasu voi näyttää joidenkin mielestä vähän tylsältä, se on testattu, toimiva ja ottaa kiltisti vastaan pilvipalvelun automaattiset päivitykset. Yritysilmeen mukaiseksi väritetty vakioulkoasu kestää aikaa ja erilaisia käyttötapoja paremmin kuin räätälöidyt serkkunsa.

ulkoasuesimerkki-teema

Teeman avulla tuot uutta ilmettä SharePointiin vaihtamalla esimerkiksi taustakuvan vuodenajan mukaan.

Vakioulkoasu ajaa hienosti asiansa sisäisessä käytössä, mutta asiakasekstroihin ja verkkopalveluihin kaivataan usein kiillotettua ilmettä. Ja entäpä mobiilikäyttö? Näissä tapauksissa vakioulkoasu ei välttämättä enää riitä.

Responsiivinen SharePoint

Responsiivinen eli erikokoisiin näyttöihin mukautuva sisältö on vakiinnuttanut asemansa verkkopalveluiden suunnittelussa. Tablettien ja älypuhelinten hurja suosio on palauttanut verkkopalvelut siihen, mikä oli oleellista jo 90-luvulla: esteettömyys, nopea latautuminen ja sisällön lukemisen helppous.

SharePoint ei ole ainakaan vielä omasta takaa responsiivinen, vaan esimerkiksi intran muuttaminen mobiiliystävälliseksi edellyttää räätälöintiä. SharePoint Online tarjoaa kyllä erillisen mobiilikäyttöliittymän suoraan paketista, mutta se lähestyy palvelua varsin työkalupainotteisesti tarjoten pikalinkit sähköpostiin, kalenteriin ja SharePointin sivustoihin. Maailma kuitenkin muuttuu ja SharePoint sen mukana. On vain ajan kysymys, milloin SharePointin käyttöliittymä on omasta takaa täysin responsiivinen.

Oikopolkuja näyttävään ulkoasuun

Milloin viimeksi ompelit itsellesi paidan? Aivan, yleensä on järkevämpää ostaa kaupasta valmis vaate sen sijaan, että ostat neulan, langan ja kankaat. Sama pätee SharePointiin. Responsiivisia SharePoint-teemoja tarjoaa muun muassa Bind Tuning -niminen yritys. Kun ostat teeman, saat kertamaksun lisäksi asiakaspalvelun ja päivityspaketit.

Vaikka ulkoasu suunniteltaisiin täysin uniikiksi, harva aloittaa koodaamistyötä nollasta. Erilaiset responsiiviset koodipaketit, kuten Foundation Framework ja Bootstrap, ovat monien koodaajien suosikkityökaluja. Jos hyödynnät ulkoasun toteutuksessa valmiita frameworkeja, tutustu SharePointin kanssa yhteensopiviin versioihin, kuten Zurb Foundation 4 for SharePoint 2013 tai Bind Tuningin Bootstrap-teemaan. Niiden mukana saat esimerkiksi responsiivisen päävalikon heti käyttöösi.

ulkoasuesimerkki-bindtuning

Bind Tuningin responsiiviset teemat taipuvat sekä pilvi- että On Premise -ympäristöihin. Kuva: BindTuning.com

Mihin haluat käyttää budjettisi?

SharePoint voi näyttää oikeastaan miltä tahansa, koostuuhan se HTML:stä ja tyylitiedostoista, kuten muutkin verkkopalvelut. Ulkoasuvalinnoissa keskeistä on harkita, mihin budjetti kannattaa käyttää. Räätälöity, responsiivinen ulkoasu on yllättävän iso projekti. Samalla rahalla SharePointiin rakentaa jo arkistointijärjestelmän tai automatisoi useita prosesseja loma-anomuksista käyntikorttitilauksiin. Kumpi investointi tuottaa enemmän selkeästi mitattavaa hyötyä?

Yrityksen sisäisessä käytössä suosittelen tukeutumaan SharePointin vakioulkoasuun ja teemoihin. Mikäli haluat intraan tai extraan responsiivisen ulkoasun, tutustu Bind Tuningiin tai vastaaviin palveluihin. Julkisten verkkopalveluiden suunnittelussa räätälöity ulkoasu on perusteltu, mutta on kokonaan toinen kysymys, onko SharePoint paras mahdollinen alusta verkkosivuille. Jos on, silloin ulkoasuunkin kannattaa toki panostaa.