Kesä tulee, oletko valmis? – Viisi vinkkiä ajanhallintaan kesäloman kynnyksellä


Kesä tulee, oletko valmis? – Viisi vinkkiä ajanhallintaan kesäloman kynnyksellälonglistJuhannus on projektien päättymisen aikaa, lomalle laskeutumisen ja kesän yli venyvien projektien hiljentymisen aikaa. Moni miettii tullessaan kesäkuun koulutuksiin, vieläkö sitä muistaa oppimansa kun palaa lomalta töihin elokuussa. Moni miettii, muistaako enää edes koneensa salasanaa palatessaan lomalta! Kunnon kesäloman jälkeen muisti palaa pätkittäin, mutta toisaalta aivoilla on ollut aikaa sisäistää asioita.

Kesäloma on akkujen lataamisen aikaa. Onnistuneen kesäloman edellytys on mahdollisuus rentoutua ilman, että takaraivossa jokin jatkuvasti muistuttaa keskeneräisistä töistä tai unohtuneista asioista. Hektisen työelämän pyörteissä voi joskus olla vaikea erottaa, mikä on oikeasti saatava tehdyksi ennen lomaa ja minkä voi siirtää loman jälkeiseen elämään.

Selkeät ulkopuolelta tulleet deadlinet – projektien päättymispäivät, osaprojektien päättymispäivät, jne. – helpottavat työn rytmittämistä, mutta sen ulkopuolelle jää vielä paljon asioita oman ajanhallinnan piiriin. Useassa samanaikaisessa projektissa, joista osalla on selkeämmät deadlinet osalla vähemmän täsmälliset, työskentelevänä tiedän, että oman ajan hallinta on elintärkeä taito.

Tässäpä alkukesän kuumimmat ajanhallintavinkit, joilla saat varmistettua, että lomalle lähdön hetkellä tiedät tehneesi sen, mitä piti, ja vieläpä ilman paniikkia ja hosumista:

  1. Pysähdy hetkiseksi ja käy läpi avoimet asiat. Laita ne tärkeysjärjestykseen, mieti, mikä pitää olla tehtynä milloinkin, mitkä asiat ennen lomaa, mitä voi jättää loman jälkeiseen elämään.
  2. Tee avoimista asioista lista OneNoteen rasti-ruutuun-kentin; näin voit sitten rastia tehtäviä tehdyiksi sitä mukaa kun ovat poissa päiväjärjestyksestä.
  3. Varaa kalenterista aikaa kunkin tehtävän suorittamiselle.
  4. Keskity yhteen asiaan kerrallaan sen mukaan kuin olet kalenteriisi merkinnyt.
  5. Sulje pikaviestimet ja sähköposti tehtävien tekemisen ajaksi, niin saat homman hoidettua alta aikayksikön!

ToDo-listSanna on pitkän linjan Microsoft-osaaja ja taustaltaan kouluttaja. Viime vuosina hän on ollut mukana lukuisissa asiakasprojekteissa konsulttina ja kouluttajana osaamisalueinaan SharePoint, Office 365 ja Dynamics 365.