Kohti palvelupohjaista käyttöjärjestelmää, WaaS?


Kohti palvelupohjaista käyttöjärjestelmää, WaaS?win10preview
Elämme (taas) jännittäviä aikoja, vuosi 2015 on Microsoftille isojen julkistusten vuosi. Odotuslistalta löytyvät mm. Windows 10, Windows Phone 10, Office 16, Exchangen ja SharePointin uudet 2016 versiot sekä Lyncin uusi ilmentymä, Skype for Business. Nähtäväksi jää, ehtiikö myös Windows Server vNext (”cloud optimized server”) tämän vuoden puolella kauppojen hyllyille. Ja kaikki tämä kehitys tapahtuu tietysti pilvi edellä, ”cloud first”. Jos et vielä ole selvittänyt yrityksesi pilvistrategiaa, nyt olisi korkea aika aloittaa.

Microsoft rekisteröi hiljattain Windows 365 -tavaramerkin tutun Office 365 rinnalle. Microsoft ei ole vielä antanut rekisteröinnistä virallista lausuntoa. Voidaan kuitenkin olettaa, että rekisteröinti enteilee tilauspohjaista, vuosi- tai kuukausitilaukseen pohjautuvaa käyttöjärjestelmää. Pilvikäyttöjärjestelmää!? Microsoft on testauttanut suoraan internetistä päivittyvää käyttöjärjestelmää Windows 10 technical preview buildien muodossa, Windows Insider -ohjelman kautta. Olisiko Windows 10 ensimmäinen työasemakäyttöjärjestelmä, jonka voi hankkia Microsoftin ylläpitämänä palveluna, Windows as a service, WaaS?

Azure Active Directory -kirjautuminen on (ainakin meidän mielestä) yksi odotetuimmista Windows 10 -ominaisuuksista, jota tosin ei vielä ole päässyt Windows Insider-versioiden kautta kokeilemaan. Ilman paikallista Active Directorya työasemiin on joutunut kirjautumaan Microsoft Accountilla eli henkilökohtaisella, kuluttajapuolen tunnuksella. Tai paikallisella Windows-tunnuksella, mikä on vielä huonompi vaihtoehto. Mahdollisuus käyttää Azure AD -kirjautumista Windows 10 -laitteissa vie organisaatiot askelen lähemmäksi täysin pilvipohjaista infrastruktuuria ja pilvipohjaista laitehallintaa.

Windows 10 -työasemaversion rinnalla testiin julkaistiin myös Windows Phone 10, tämäkin saman Windows Insider -ohjelman kautta. Microsoftilla on tavoitteena rakentaa uusi käyttöjärjestelmäsukupolvi käyttäjälähtöisesti (”unified experience”), jossa mobiili- ja työasemaversiot toimivat saumattomasti yhdessä. Toivottavasti ”unified apps” -malli lunastaa lupauksensa yhteisenä alustana työasema- ja mobiilisovellusten sovelluskehityksessä. Teoriassa sovelluskehittäjä joutuisi tekemään vain yhden sovelluksen, joka toimisi suoraan Windows 10 -pohjaisessa työasemassa, puhelimessa ja tabletissa.

Sulavalaisilla on molemmat Windows 10 -esiversiot olleet aktiivisessa käytössä heti ensimmäisistä julkaistuista ”preview buildeista” alkaen. Windows 10 on työasemapuolella selkeä parannus vähän epämääräiseksi jääneestä Windows 8/8.1 -versiosta, jota yritysmaailma ei oikein ottanut omakseen. Windows Phone 10 -versiosta on allekirjoittaneella vasta parin päivän kokemus. Lumia 830 lähti päivityksen jälkeen käyntiin ja on pysynyt pystyssä kaatumatta. Merkit ovat siis hyvät. Täytyy kuitenkin myöntää, että ensimmäinen preview on vielä selkeästi keskeneräinen ja hitaampi kuin puhelimen alkuperäinen Windows Phone 8.1. En siis suosittele päivitystä ainoaan käytössä olevaan puhelimeen.

Näistä kuulette varmasti kevään aikana lisää. Sulava seuraa tiiviisti mm. huhti-toukokuun vaihteen Build- ja Ignite-tapahtumia, pysy siis Sulavan taajuudella!