Kohukonsultti testasi työtehon parantamisvinkit – katso videot


Kohukonsultti testasi työtehon parantamisvinkit – katso videotOlemme viime aikoina saaneet lukea erilaisista työtehoa parantavista vinkeistä. Työtehoa parantavat lehtijuttujen mukaan esimerkiksi kissavideoiden katselu, liikunta, päiväunet ja viherkasvit.
Laitoimme tutkivan ryhmämme testaamaan viiden eri vinkin toimivuutta käytännössä. Koehenkilönä toimi Keijo ja virallisena valvojana sekä kokeen kuvaajana Arttu.

Testi 1: Kissavideot

Kissavideoita katsellaan vapaa-ajallakin, mutta voiko katselu vaikuttaa työtehoon? Mitä mieltä on koehenkilömme? Intensiivisen kissavideohetken jälkeen oli avokonttorissa vieressä istunut Marko kuin kysymysmerkki. Saatuaan tietää mitä on meneillään, liittyi hänkin mukaan talkoisiin. Kissavideon jälkeen suut olivat messingillä ja työskentely sujui hilpeissä merkeissä. Mutta jos vähentää videon katseluun käytetyn ajan tehokkaasta työajasta, veikkaan, että hyöty jää vähäiseksi.

Testi 2: Liikunta

Työpaikkaliikuntahetken ideoi Crossfit-harrastajanakin tunnettu Tapio. Harjoitus oli hiukan yksipuolinen, mutta sen verran sykettä nostattava, että takki piti riisua. Treenituokio karisti silmistä viimeisetkin unen rippeet. Työpaikkaliikunnan merkityksestä olemme kirjoittaneet aiemminkin. Näihin havaintoihin on helppo yhtyä.

Testi 3: Pelaaminen

Pelikonsolit ovat Sulavan toimistolla tuttu juttu, niiden työtehoa parantavaan vaikutukseen uskotaan toimitusjohtajaa myöten. Koehenkilömme oli aloittelijana hankalaa löytää samantasoinen vastustaja. Hätiin tuli Marko, ja tuloksena kaksikon välitön koukuttuminen konsoliin. Pelaamisessa on paljon potentiaalia siihen, että vaikutus on täysin päinvastainen kuin työtehoa parantava.

Testi 4: Viherkasvit

Kasvien sanotaan lisäävän työpaikkaviihtyvyyttä ja tätä kautta parantavan työtehoa. Välittömiä vaikutuksia viherkasvista ei kuitenkaan ollut havaittavissa (pl. lievä allerginen nuha). Silmää ko. kasvi kuitenkin miellyttää, joten annamme sen jatkaa hiljaisia hommiaan toimistossa.

Testi 5: Päiväunet

Viimeinen testattu työtehon parantaja, päiväunet, toimii takuuvarmasti. Nukkumapaikka oli helppo löytää eikä torkkupeiton puuttuminen haitannut. Avokonttorin äänet vaimenevat mukavasti painautumalla sohvatyynyä vasten.  Zzz…

Mikä toimii, mikä ei?

Kaikki edellä suoritetut kokeet toivat hetkellisen tauon hektiseen ajatustyöhön, ja olo tuntui paremmalta. Väittäisin kuitenkin, että saman vaikutuksen saa aikaiseksi kokeilemalla uusia asioita kesken työpäivän. Poikkea rohkeasti normaalirutiinistasi.

Me Sulavalaiset olemme edelläkävijöitä tietotyön kehittämisessä ja jatkossakin valmiita kokeilemaan erilaisia vinkkejä, mikäli uskomme, että niistä voi olla hyötyä asiakkaillemme. Itse kuitenkin uskomme, että parhaat tehokeinot löytyvät varsinaisen työn edellytysten parantamisesta: tehokkaan läsnätyön mahdollistavat työkalut, niiden oikeat käyttötavat ja muutoksen mittaus kuntoon. Vielä toimivamman keinovalikoiman avaamiseksi, otathan meihin yhteyttä.