Koronaviruksen myötä Sulavan koulutuskeskuksessa siirryttiin nopeasti online-koulutuksiin


Koronaviruksen myötä Sulavan koulutuskeskuksessa siirryttiin nopeasti online-koulutuksiinHaastattelussa koulutuskoordinaattori Taru Eronen.

Sulavan reportteri: Miltä tämä muutos tuntuu?
Koulutuskoordinaattori: Kuten tiedämme, kaikki kävi todella nopeasti. Oli toimittava nopeasti ja muutettava aivot asentoon Virtual Facilitation. Ei se ollut kaikilta osin helppoa ja vaati monen asian uudelleenorganisointia. Monta käytännön asiaa piti miettiä uudesta vinkkelistä ja asettua toisen asemaan. Tässä kohtaa voin jo todeta, että rutiinien ravistaminen on hyvä asia. Melkoista digilaukkaa mentiin muutama viikko maalis-huhtikuussa.

Olen kiitollinen asiantuntevista ja Sulavista kollegoistani, jotka auttoivat koulutustavan muuttamisessa käsittämättömällä nopeudella. Asiantuntemusta Sulavalla riittää monella saralla. Tuntuukin, että on jopa etuoikeutetussa asemassa, kun apu on niin helposti saatavilla.

Erityisen ylpeä olen kouluttajistamme, he ovat hoitaneet homman todella tyylikkäästi.

Sulavan reportteri: Mitkä ovat olleet suurimmat muutokset?
Koulutuskoordinaattori: Meillä Sulavalla oli jo ennestään kokemusta online-koulutuksista etänä Teamsin yli ja tarjonnassa on ollut sähköisiä koulutuksia erilaisissa formaateissa pidemmän aikaa. Koronan myötä muuttui koko koulutustarjonta kertaheitolla.
Tämä on tulevaisuutta ajatellen hyvä asia, joskus pakko on paras muusa. Tässä koulutusmuodossa on paljon potentiaalia ja mahdollisuuksia.

Kaikki koulutuksemme siirtyivät siis maaliskuussa toistaiseksi Teamsin välityksellä pidettäviksi etäkoulutuksiksi. Itse siirryin myös maaliskuun lopussa kotitoimistoon. Normaalitilanteessa työskentelen aina koulutuskeskuksessa. Face to Face -kontaktit osallistujiin ovat nyt olleet ”hyllyllä”. Aamiaiset, lounaat ja iltapäiväkahvit koulutuskeskuksessamme tuovat mukavia keskusteluita, ideoita ja vuorovaikutusta koulutuksiin osallistuvien kanssa. Sitä odotellessa!

Kouluttajien kanssa teen yhteistyötä Teamsin välityksellä todella paljon, joten he ovat ainakin kuvan välityksellä läsnä 😊

Sulavan reportteri: Mikä on ollut haasteellisinta tässä tilanteessa?
Koulutuskoordinaattori: Tilanteen yllättävyys, laajuus ja vakavuus. Käytännönjärjestelyjen uudet toimintamallit nopeassa tempossa, turvallisuus ja kaiken viestinnän välittäminen asiakkaille. Oman toiminnan muuttaminen, joka nyt on jo hyvin normalisoitunut tähän uuteen käytäntöön.

Sulavan reportteri: Miten online-koulutuksiinne on reagoitu?
Koulutuskoordinaattori: Todella hyvin! Olemme saaneet hyvää palautetta paljon ja osa asiakkaista on ollut yllättyneitä kuinka sujuvaa kuitenkin oli opiskella etänä. Kokemukset ovat olleet hyviä. Tilanne on varmasti vaatinut joustavuutta, supervoimia ja uudelleenajattelua osallistujiltakin.
Olemme joka aamu valmiita auttamaan osallistujia koulutusten alkaessa, jotta päivästä tulee mahdollisimman onnistunut.

Koulutuksiin osallistujat ovat suoriutuneet erinomaisen hyvin!

Sulavan reportteri: Mitä ohjeita antaisit online-koulutuksiin?
Koulutuskoordinaattori: Tulkaa rohkeasti mukaan. Kysyminen ja keskustelu onnistuu tässäkin koulutusmuodossa. Haastakaa kouluttajia. Rohkaisen myös pitämään kameroita päällä ainakin osittain, vaikka koulutuksen alussa. Osallistujan tekeminen näkyväksi saa aikaan tunteen ryhmään kuulumisesta. Pitäkää taukoaikoina oikeasti tauko. Tekniikka on nykypäivänä loistavaa tähän tarkoitukseen. Meidän kouluttajamme ovat jo konkareita tässä asiassa.

Sulavan reportteri: Mitä antaisit ohjeeksi kurssin käyneille?
Koulutuskoordinaattori: Antakaa meille palautetta rohkeasti. Olemme kiitollisia kaikista kommenteistanne sekä kokemuksista. Kehitämme toimintaamme jatkuvasti, haluamme tehdä sinun kokemuksestasi parhaan.
Osallistukaa uudelleen, autamme mielellämme löytämään kurssivalikoimasta juuri sinulle sopivat koulutukset tai räätälöidään jos juuri sopivaa ei löydy.

Luokkamuotoiset koulutukset avautuvat näillä näkymin lomien jälkeen elokuussa. Huomioiden toki voimassaolevat viralliset säännökset. Tiedotamme nettisivuillamme asiasta lisää mahdollisten muutosten osalta. Online-koulutukset jatkuvat juhannusviikolle.

Olette lämpimästi tervetulleita koulutuskeskukseemme, kunhan tilanne sen taas sallii 😊

Kiitos kaikille, jotka olette tänä keväänä osallistuneet online-koulutuksiin ja kiitos myös antamistanne palautteista. Nähdään ja kuullaan koulutuksissa viimeistään syksyllä!

Ohjeet Online osallistujalle 
Katso kaikki Sulavan kurssit

Terveisin, Taru EronenKoulutuskoordinaattori. Tehtävänäni on varmistaa että sinulla on paras mahdollinen päivä kurssillamme ja olet myös aina tervetullut uudestaan.