Kuinka optimoit verkon suorituskyvyn Office 365 -käytössä?


Kuinka optimoit verkon suorituskyvyn Office 365 -käytössä?Tfibererveiset Chicagosta Ignite-konferenssista! Innokkaimmat kävivät ottamassa vauhtia sunnuntain pre-day -luennoilla. Tarjolla oli Exchange- ja SharePoint Hybrid -asiaa, mutta itse päädyin kuitenkin kuuntelemaan Paul Collingen luentoa verkon suorituskyvyn optimoinnista käytettäessä Office 365 -pilvipalveluita.

Lyhyesti tiivistettynä: pyri ohjaamaan Office 365 -liikenne mahdollisimman nopeasti eli lyhyintä reittiä Microsoftin globaaliin verkkoon. Microsoftin verkko on arvioitu suorituskyvyltään kolmen parhaan maailmanlaajuisen tietoverkon joukkoon – teleoperaattorit mukaan lukien. Microsoft tekee yhteistyötä yli 2000 paikallisen internetpalveluntarjoajan kanssa 23 eri maassa. Microsoft on investoinut yli 15 miljardia dollaria verkkoinfrastruktuurin ja palvelukeskusten rakentamiseen. Ja investoi edelleen, josta osoituksena on Japanin ja Australian uuden datakeskukset ja rakenteilla oleva Intian datakeskus (käytössä 2015 loppuun mennessä).

Verkon suorituskyky korostuu pilvipalveluja käytettäessä. Vanhat verkkoratkaisut eivät välttämättä ole optimaalisia, tai verkkolaitteisiin on saattanut jäädä käyttöä hidastavia asetuksia. Verkon suorituskykyongelmat näkyvät loppukäyttäjillä esimerkiksi Outlook työasemasovelluksen hitautena, Outlook saattaa pudota satunnaisesti offline-tilaan, Skypen ääni pätkii ja niin edelleen.

Verkon suorituskyky kannattaa siis pitää mielessä, kun suunnitellaan pilvipalvelujen käyttöönottoja. Pienillä asetusmuutoksilla voidaan saavuttaa huikeita parannuksia esim. SharePoint-tiedostojen latausajoissa.

040914_1101_Josetolepil1.pngMicrosoftilla on tarjota mielenrauhaa verkkoinfrastruktuurin osalta. Tällä hetkellä Microsoft Azureen on saatavilla ExpressRoute-ratkaisu, jolla Microsoftin verkko liitetään suoraan osaksi organisaation WAN-verkkoa. ExpressRoute takaa yhteyden, on turvallisempi ja paremmin ennakoitavissa kuin perinteiset site-to-site-VPN ratkaisut. ExpressRoute takaa myös nopeamman yhteyden Microsoftin verkkoon. ExpressRoute laajenee lähiaikoina kattamaan myös Office 365 -palvelut. Tällä hetkellä Microsoftin Edge nodeja on maailmanlaajuisesti 22, joista Suomea lähimmät ovat Amsterdamissa, Lontoossa ja Dublinissa. ExpressRoute vaatii lisäksi palveluntarjoajan. Euroopan osalta palveluja tarjoaa tällä hetkellä British Telecom (BT). ExpressRouten kanssa voidaan käyttää WAN-kiihdyttimiä, esim. Riverbed SteelHead.

Palaan verkkoasioihin tarkemmin Sulavan myöhemmissä blogiartikkeleissa.