Lapsi tarvitsee älypuhelimen – ja niin tarvitsee myös työntekijä


Lapsi tarvitsee älypuhelimen – ja niin tarvitsee myös työntekijäViime viikolla ystäväni kyseli Facebookissa millainen puhelin kannattaisi ostaa ala-asteen aloittavalle lapselle. Tästä syntyi pitkä keskustelu siitä, tarvitseeko lapsi älypuhelimen vai peruspuhelimen. Oma kantani on selvä, älypuhelin on ainoa oikea vaihtoehto. Se on ensinnäkin turvallisempi, sillä puhelinta voi hallita ja valvoa. Puhelimen voi myös tarvittaessa paikantaa ja näytölle voi lähettää viestejä & hälytyksiä etänä jne. Toisekseen lapset tekevät puhelimella jotain ihan muuta kuin vain soittavat, kirjoittavat tekstiviestejä ja pelaavat. Älypuhelin on parhaimmillaan loistava väline oppimiseen ja opiskeluun, viestintään sekä tiedon etsimiseen. Minusta peruspuhelin ei yksinkertaisesti riitä nykyajan lapsille – ja kyllä, omilta pieniltä lapsiltani löytyvät Lumiat. Tietysti valvontaakin tärkeämpää on valistaminen ja opastus.

Itse jäin keskustelun pohjalta miettimään tilannetta työpaikoilla. Jos lapsilla pitää olla älypuhelin, niin varmasti myös työntekijöillä pitäisi olla moinen kapistus.

Miten sitten työpaikoilla?

Kirjoitin toukokuussa mobiilikäytön roolista sosiaalisesta tietotyössä. Älypuhelin alkaa löytyä useimpien tietotyöläisten taskusta tai käsilaukusta. Valitettavan usein puhelimen älykkäitä ominaisuuksia käytetään vain vapaa-ajalla, työkäytössä laite muuttuu ankeaksi peruspuhelimeksi.

Tarve mobiilikäytölle ei kuitenkaan koske vain tietotyöläisiä. Itse asiassa muualla kuin toimistotyössä työpäivänsä viettävillä ihmisillä tarve on paljon suurempi. Esimerkiksi kentällä työssä oleville älypuhelin olisi usein se ainoa järkevä tapa pääsyyn työpaikan palveluihin, viestintään ja sosiaalisiin keskusteluihin. Useimmiten juuri ne ei-toimistolla-olevat työntekijät ovat lähimpänä asiakkaita. Vaikkapa Sulavan toimistolle Lindströmin mattoja vaihtava henkilö tietää takuuvarmasti parhaiten, onko meillä riittävästi mattoja. Siivoojamme tietää meitä paremmin, olisiko meillä tarvetta laajempaan siivouspalveluun tai muihin hänen firmansa tarjoamiin palveluihin. Pankissamme tiedetään, että Sulavan toiminta kasvaa ja kehittyy ja että meillä voisi olla tarvetta uudenlaisiin palveluihin. Näitä esimerkkejä voisi keksiä loputtomasti – ja ne ovat sieltä helpoimmasta päästä Sulavan kokoluokassa.

Tieto on saatava työpaikan järjestelmiin

Useimmat meistä jakavat sähköisesti merkittävän määrän tietoa elämästään erilaisten palveluiden kautta – se on vapaa-ajalla osa arkeamme. Työpaikoilla tieto taas jää jakamatta. Jos esimerkiksi ison organisaation myyjä käy asiakkaalla, hän usein tunnistaa tarpeita, joihin hänen yksikkönsä ei myy ratkaisuja. Tieto ei kuitenkaan välity muualle organisaatiossa, sillä myyjällä ei ole helppoa tapaa välittää tietoa tarpeesta. Tilanne olisi aivan toinen, jos myyjä voisi muutamalla painalluksesta välittää tiedon potentiaalisesta tarpeesta älypuhelimensa kautta.

Asiakkaalla käyvä huoltomies näkee huoltotarpeen lisäksi lähes poikkeuksetta erilaisia kehitys- ja lisämyyntikohteita asiakkaan ympäristössä. Samoin huoltomiehillä olisi kullanarvoisia vinkkejä esimerkiksi tuotekehitykselle. Tieto ei kuitenkaan taaskaan välity eteenpäin myynnille tai tuotekehitykselle. Myös tämä olisi ratkaistavissa yksinkertaisella mobiilisovelluksella.

Lentoemäntä, konduktööri tai bussikuski kuulee jatkuvasti palautetta palvelusta, reiteistä, järjestelyistä jne. Jälleen kerran tieto ei yleensä välity minnekään. Tämänkin yksinkertainen mobiiliappsi ratkaisisi.

Raportteja väännetään edelleenkin erillisinä toimintoina ja raportit jaellaan useimmiten dokumentteina. Kuitenkin reaaliaikainen tieto tarvittaisiin välittömästi ja se pitäisi olla saatavilla mobiilisti. Poikkeamiin pitäisi pystyä helposti reagoimaan ja sitä kautta generoimaan toimenpiteitä. Tässäkin puhelin olisi luonteva paikka. Sama koskee myös sisäistä viestintää. Me luemme ja päivitämme sosiaalisen median palveluita lähes poikkeuksetta puhelimilla.

Tehokas tietotyö ja sosiaalisen teknologian hyödyntäminen ei tule myöskään työpaikoilla onnistumaan ilman kattavia ja helppokäyttöisiä mobiilipalveluita.

Pilvi ja mobiili ovat parhaita kavereita

Tuoreessa Evidensin tutkimuksessa 37% vastaajista koki jo yksistään asiakirjojen osalta ongelmaksi sen, että ne eivät ole saatavilla mobiilisti.

Ei myöskään ole sattumaa, että Harvey Nashin 3200 CIO:lle teettämässä kyselyssä mobiilipalvelut ja pilvi ovat keskeisimmät investointikohteet.

hn

Pilvipalveluille on luonteenomaista, että ne ovat käytettävissä kaikkialta ja kaikilla päätelaitteilla. Microsoftin palveluista Office 365 tuo perusvälineet kaikille päätelaitteille. Office 365-käyttäjillä asiakirjat, viestintä, sosiaaliset palvelut, videoneuvottelut ja pikaviestintä ovat tietysti kaikkien saatavilla. Näitä voidaan myös tehokkaasti laajentaa asiakaskohtaisilla ratkaisuilla.

CRM Online tukee kaikkia päätelaitteita ja Entperprise Mobility Suite hoitaa päätelaitteiden hallinnan. Microsoft Azure toimii alustana yrityskohtaisille mobiilipalveluille. Microsoftin kehitysvälineet taas mahdollistavat erilaisten mobiilien pilottien ja jopa tuotantopalveluiden tekemisen erittäin sulavasti ja nopeasti. Kaikki on siis valmiina – on siis aivan turha jäädä odottamaan.Aki on Sulavan perustajaosakas ja toimitusjohtaja. Aki on työskennellyt IT-alalla vuodesta 1992 lähtien. Hän on ollut jo vuosikausia yksi Suomen arvostetuimmista IT-vaikuttajista. Sulavan projekteissa Aki osallistuu mm. uusien palveluiden innovointiin, tiekarttojen laatimiseen sekä asiakkaidemme johdon ja tietohallinnon sparraukseen.