Laura Kokkarisesta Microsoft MVP – meitä on nyt viisi!

Laura Kokkarinen


Laura Kokkarisesta Microsoft MVP – meitä on nyt viisi!Sulavan sovelluskehittäjä Laura Kokkarinen on tuore Microsoft MVP (Most Valuable Professional), osaamisalueenaan Office Development. MVP-tunnustuksia myönnetään henkilöille, jotka jakavat hyödyllistä Microsoftin teknologioihin liittyvää tietoutta vapaaehtoisesti, aktiivisesti ja usein myös vastikkeetta. Tunnustusta on jaettu vuodesta 1995.

Muut Sulavat, joilla on MVP-status, ovat Olli Jääskeläinen (Office Development), Heidi Enho (Data Platform), Arto Roth (Cloud and Datacenter Management) ja Jussi Roine (Office Apps & Services). Olli ja Laura ovat ainoat Suomen MVP:t Office Development -osaamisalueella: Sulavalta saa muun muassa O365-räätälöintejä ja korkean tason osaamista esimerkiksi SharePointista, Teamsista, PowerAppsista ja Flowsta. Viiden oman MVP:mme lisäksi teemme yhteistyötä usean muun suomalaisen MVP:n, kuten Sami Laihon kanssa. Suomessa MVP-tason tunnustuksia on tällä hetkellä 23.

 

Onnittelut Laura! Millaisia aktiviteetteja olet tehnyt MVP-tunnustuksen eteen ja mihin aihealueisiin keskityt työssäsi?

 

– Kiitos! Blogi on varmasti suurin tekijä aktiivisuudessani. Se auttoi myös muiden mahdollisuuksien, kuten konferenssien puhujaroolien saamisessa. Blogini aiheet liittyvät aina luonnollisesti työhöni: jaan vapaa-ajalla sitä uutta tietoa, jota saan työhaasteista. Artikkelini ovat syväluotaavia, yksityiskohtaisia ja tuovat lukijoille aina uutta tietoa. Haluan, että blogista löytyy mahdollisimman hyvin kaikki tarvittava tieto aiheesta yhdestä paikasta.

– Viimeisen vuoden aikana olen käynyt puhumassa useammassa tapahtumassa; SharePoint & Office 365 User Groupissa, Global Office 365 Developer Bootcampissa, European Sharepoint -konferenssissa Tanskassa sekä SharePoint ja Microsoft 365 Hyvät, Pahat ja Rumat -seminaarissa. Tänä vuonna olen puhumassa mm. SharePoint Conference 2019:ssa Las Vegasissa ja European Collaboration Summitissa Saksassa. Tapahtumissa tulee puhumisen ohella myös verkostoiduttua ja ystävystyttyä muiden Microsoft-ekosysteemissä vaikuttavien ihmisten kanssa. Konferensseista saa myös paljon energiaa ja intoa tekemiseen.

– Minulla on pitkä tausta SharePointin kanssa vuodesta 2011. Vuonna 2017 aloin tehdä töitä O365:n ja Azuren parissa, ja blogin pitäminen alkoi pian sen jälkeen. Rohkaisevaa oli heti alussa, kun kirjoitin moniväristen teemojen luomisesta moderneille SharePoint-sivustoille. Kukaan muu ei ollut blogannut aiheesta, joten se sai paljon suosiota ja huomattiin myös Microsoftilla Redmondissa. Se kannusti jatkamaan.

– O365 ja siellä esim. SharePoint Onlineen tehtävät integraatiot ja räätälöinnit SharePoint Frameworkilla ovat mielenkiintoisia, mutta vielä enemmän tällä hetkellä kiinnostavat Teamsin räätälöinnit, koska niihin liittyy vielä paljon opittavaa. Teamsissa räätälöinti voi tarkoittaa esimerkiksi omien tabien, bottien ja hakutoimintojen tekemistä. Nykyään pystyy myös nostamaan alun perin SharePointia varten toteutettuja räätälöityjä web-osia Teamsin tabeiksi.

– Lisäksi O365:een voidaan toteuttaa esimerkiksi automatisoituja työtilaprovisiointiprosesseja, jotka nopeasti luovat SharePoint-sivustoja ja Teams-tiimejä, joiden asetukset on säädetty valmiiksi asiakkaan haluamalla tavalla. Prosessien toteutuksessa tulee usein hyödynnettyä Microsoft Graphia, SharePoint Site Designeja ja SharePoint PnP -ryhmän open source -toteutuksia. Koska räätälöintien koodit pyörivät usein Azuressa, myös sen kanssa tulee tehtyä paljon töitä.

 

Mitä hyötyä on siitä, että asiantuntijalla on MVP-tunnus?

 

Henkilö, jolle MVP on myönnetty, on voinut saada nimityksen useilla eri kriteereillä. Luonnollisesti MVP:llä on korkean tason teknistä osaamista, mutta se on vain yksi puoli totuutta. MVP kertoo ennen kaikkea kolmesta asiasta:

1. Asiantuntijoillamme on mahdollisuus kasvaa yli yrityksen rajojen osaamisellaan, tunnettuudellaan ja kokemuksellaan. MVP-status saavutetaan vain kovalla työllä ja tekemällä runsaasti töitä myös niin sanotulla vapaa-ajalla. Nämä työt voivat olla esimerkiksi kansainvälisiin seminaareihin osallistumista, omaan aihepiiriin liittyviä julkaisuja tai merkittävää apua Microsoftin tuotekehitykselle.

Tuemme ja kannustamme asiantuntijoitamme kehittymään oman intohimonsa mukana ja jakamaan osaamistaan laajasti. Tämä kehitys ja jakaminen tulee suoraan asiakkaidemme hyödyksi kun Sulavan koko asiantuntijakaarti kehittyy sekä itsenäisellä työllä että hyötyy toistensa kehittymisestä.

2. Suomessa on todella kovaa osaamista ja kokemusta Microsoft-teknologioissa kansainvälisellä tasolla. Laajennamme näkyvyyttämme ja viemme osaamistamme myös ulkomaille. Sitä kautta saamme tuotua paljon kokemusta kotimaisiin projekteihin. MVP-tunnustuksen myötä asiantuntijamme pääsevät mukaan keskusteluihin, joissa tuotteen ominaisuuksia pohtii osaamista ympäri maailman yhdessä Microsoftin tuoteryhmien kanssa. Asiakkaillemme on paljon etua siitä, että tiedämme Microsoftin suunnitelmista, vaikkemme niistä julkisesti etukäteen voikaan puhua.

3. Tätä työtä tehdään intohimolla. MVP-tunnustus on siitä yksi osoitus. Todellinen kehittyminen tapahtuu asiantuntijatyössä kellokorttien ulottumattomissa. Asiantuntijan on oltava tietoinen siitä, kuinka omaa osaamistaan on järkevää kehittää. Tähän pääset kiinni kursseillamme, seminaareissamme ja webinaareissamme.

 

Mitkä ovat Lauran vinkit muille, joita kiinnostaa MVP-tunnustuksen saaminen ja mitä hän itse odottaa eniten?

 

– Löydä itsellesi paras tapa jakaa tietouttasi, on se sitten bloggaus, oman open source -koodin jakaminen, konferensseissa puhuminen tai jokin muu. Tunnustus on osoitus siitä, että Microsoftin teknologiat ovat sinulle enemmän kuin vain työ kahdeksasta neljään. On löydyttävä se intohimo tehdä paljon työajan ulkopuolella. Kun olet mielenkiintosi kohteen kanssa paljon tekemisissä, sinulla on mahdollisuus saavuttaa laajempi kompetenssi kuin normaalin työajan puitteissa. Lisäksi on oltava edelläkävijä opettaakseen muille jotain. Kun aktiivisesti bloggaa ja käy esiintymässä, on pakko pitää itsensä ajan tasalla ja ymmärtää oikeasti mistä puhuu.

– MVP-tunnustukselta odotan eniten ennakkotietoja tulevista julkistuksista, parempia vaikutusmahdollisuuksia Microsoftin tuotekehitykseen ja muiden näissä piireissä liikkuvien ihmisten kanssa verkostoitumista. Jo vuosi sitten SharePoint Saturdayssa tutustuin moniin puhujiin, ja tulevassa MVP Summitissa tulen tapaamaan monia niitä ihmisiä, joiden kanssa olen tähän asti vain puhunut Twitterissä. On hienoa, kun on mahdollista ympäröidä itsensä ihmisillä, joilta voi oppia uutta. Viettää aikaa sellaisten ihmisten kanssa, joilla on samanlaisia mielenkiinnon kohteita.Marketing Specialist. Markkinoinnin ja viestinnän pitkän linjan ammattilainen, taustaa niin B2B kuin B2C -maailmasta.