Lync 2013 – pilvestä vai kellarista?


Lync 2013 – pilvestä vai kellarista?Lync korvaa mennen tullen toistakymmentä ”turhaa” palaveria kuukaudessa. Lisäksi Lync-keskusteluilla ja -puheluilla on mahdollisuus vähentää dramaattisesti sähköpostipingiksen aiheuttamia sekasotkuja. Lyncin voi ottaa käyttöön joko pilvipalveluna osana Office 365 -ympäristöä tai paikallisena, organisaation lähiverkkoon asennettuna palveluna. Jos et ole vielä päättänyt kumpi tapa sopii juuri sinun organisaatiollesi, ehkä seuraavasta kaaviosta voi olla apua.

Lync Online vai Lync Server 2013?

 

1. Täydet äänitoiminnot ja puhelinverkkoyhteys (”Lync Enterprise Voice”)

Puhelinverkkoon (PSTN, public switched telephone network) kytkentä onnistuu vain paikallisen Lync palvelinympäristön kautta. Lyncin edistyneet äänitoiminnot mahdollistavat puhelut ja puheluiden ohjauksen ulkoisiin puhelinnumeroihin/matkapuhelinnumeroihin sekä puhelujen vastaanottamisen julkisesta puhelinverkosta/matkapuhelinverkosta. Äänitoimintojen avulla voidaan järjestää myös puhelinvaihdetoiminto, jolloin yksi tai useampi käyttäjä voi ohjata puheluita tai järjestää puhelinkokouksia.

2. Puhelujen laadunvalvonta

Call Admission Service (CAS) ja Quality of Service (QoS) ominaisuudet ovat käytettävissä vain Lyncin paikallisessa palvelinympäristössä. CAS valvoo ja varmistaa käytettävissä olevan kaistan ennen puhelua ja pyrkii siten estämään puhelinverkon ylikuormittumista. Lync QoS-tuen avulla voidaan optimoida Lyncin liikennettä esim. käytettäessä pienemmän kaistanleveyden verkkoyhteyksiä. Verkon ylläpitäjä voi esim. priorisoida QoS avulla Lyncin audio ja video yhteydet tärkeämmiksi kuin tiedostojen lataukset tai internet selainten aiheuttaman liikenteen.

3. Pysyvät keskustelut (”Lync Persistent Chat”, aiemmin nimellä ”Group Chat”)

Lync Online ei mahdollista pysyvien keskustelualueiden (Lync Chat Room) luontia, joten ominaisuus on käytettävissä vain paikallisessa Lync-ympäristössä. Persistent Chat ei asennu automaattisesti, vaan edellyttää erillistä suunnittelua ja Lync-palvelimien konfigurointia. Pysyviä keskustelualueita voi käyttää esim. tapahtumien suunnitteluun, toteutustiimin ohjaukseen tai projektin aikaiseen keskusteluun.

4. Lync UCM API (tai UCMA) -rajapintaa käyttävät laajennukset

Lync Online ei tue Unified Communications Managed API –rajapintaa eikä näin ollen sitä hyödyntäviä kolmannen osapuolen ratkaisuja. Varmista ennen Lync Online käyttöönottoa, ettei organisaatiollasi ole käytössä tai tulossa käyttöön kyseistä rajapintaa vaativia sovelluksia.

5. Täysi hallinta raportointiin ja päivityksiin

Lync Online päivittyy automaattisesti uusiin versioihin ja korjauspäivitykset hoituvat automaattisesti Microsoftin toimesta. Paikallinen ympäristö vaatii ylläpitotoimia ja jatkuvaa seurantaa, mutta mahdollistaa samalla täyden hallinnan asetuksiin sekä korjaus-/versiopäivityksiin.

Paikallinen Lync asennus mahdollistaa kattavan raportoinnin Lync-keskustelujen ja- puhelujen määristä, kestosta ja laadusta. Valitettavasti Lync Online ei sisällä vastaavaa raportointia. Mikäli Lync Online -käyttöasteen selvittäminen kiinnostaa, ota yhteyttä Sulavaan. Sulavan Lync Analyzer –palvelusta voit lukea lisää täältä.

6. Videoneuvottelulaitteistojen integrointi

Monet yritykset ovat tehneet investointeja videoneuvottelulaitteistoihin kuten Tandberg (nykyään Cisco) tai Polycom. Lyncin kytkeminen näihin videoneuvottelujärjestelmiin edellyttää paikallista Lync Server -asennusta. Lync Server 2013 tukee 1080p HD tarkkuutta sekä H.264 videopakkausstandardin SVC-laajennusta.

Molemmat, sekä pilvestä että kellarista?

Lync 2013 -ympäristöstä on nyt mahdollisuus rakentaa myös ”hybridi”. Käytännössä hybridillä tarkoitetaan ratkaisua, jossa osa organisaation Lync käyttäjistä käyttää Lync Online -palvelua ja osa Lync Server 2013 paikallista palvelinympräristöä. ”Hybrid Voice” -mallilla voidaan antaa Lync Online -käyttäjille mahdollisuus soittaa ja vastaanottaa puheluita puhelinverkon kautta paikallisen PSTN-yhdyskäytävän avulla.

Lue myös, miten Sulava otti Lync Onlinen käyttöön Lassila & Tikanojalle.