Lyncin uudet ominaisuudet


Lyncin uudet ominaisuudetKansallista #etätyöpäivää vietetään taas perjantaina 20.9.2013 ja Sulava on tänä vuonna yksi tapahtuman pääyhteistyökumppaneista. Etätyöskentelyä on vaikea kuvitella ilman toimivaa pikaviestintäratkaisua ja Lync onkin Office 365 -paketin tehokkaimpia etä- ja tietotyön mahdollistajia. Ajattelinkin tässä kerrata, mitä uutta Lync-ympäristöön on tullut viimeisen puolen vuoden aikana.

Lync 2013 -työasemasovellus (desktop client)

Heinäkuun Lync 2013 -työasemasovelluksen päivitys toi mukanaan hienoja uusia toimintoja:

  • IM-keskusteluihin (IM = instant messaging, chat/pikaviestit) voi nyt upottaa kuvia kopioimalla ja liittämällä kuvan suoraan keskusteluun.
  • Lync-sovelluksen uusi Meetings-näkymä helpottaa kokouksiin liittymistä. Näkymään koostetaan kuluvan päivän kalenterimerkinnät ja Lync-kokousten yhteydessä näytetään ”Join” -painike.
  • Q & A -toiminto tuo uuden välineen kokouksien kysymysten ja vastausten hallintaan. Toiminto poistaa normaalin IM-keskustelun käytöstä ja antaa osallistujille mahdollisuuden tehdä kysymyksiä Q & A välilehdellä. Esittäjät voivat vastata osallistujien esittämiin kysymyksiin. Osallistujat voivat tarkastella kaikkia kysymys-/vastauspareja tai omia kysymyksiään.
  • IM-toiminnallisuuden voi estää kokouksissa kokonaan kokousasetuksien kautta.

Lisätietoja uusista toiminnoista voi lukea Microsoft Lync Team Blogista.

Lync ja Skype

Skype- ja Lync-käyttäjät voivat nyt soittaa toisilleen käyttämällä sekä IM-keskusteluja että äänipuheluita. Myös läsnäolotieto näkyy molempiin suuntiin ja Lync-käyttäjät voivat lisätä Skype-käyttäjiä Lyncin kontaktiluetteloon. Toistaiseksi Skypellä ei voi kuitenkaan osallistua Lync-kokouksiin. Lisäksi Skype-käyttäjän pitää kirjautua Skypeen Microsoft Account -tunnuksella (ent. Live ID). Microsoft Accountin voi yhdistää olemassa olevaan Skype-tunnukseen. Lisätietoja Skype käytöstä löytyy TechNetistä.

Lync eri päätelaitteissa

Lync sovellukset saatavilla nyt kaikille Suomessa yleisesti käytössä oleville laitteille. Tuettuja (mobiili)alustoja ovat Windows 7/8 (desktop), Windows 8 (Windows Store), Mac, Windows Phone (WP7/WP8), iOS (App Store iPad/iPhone) sekä Android (Google Play).

Eri päätelaitteiden Lync-sovellusten toiminnoissa on kuitenkin vielä eroja, tarkka vertailu eri käyttöjärjestelmäversioiden tukemista toiminnallisuuksista löytyy TechNet sivustolta.

Arttu kirjoitti hiljattain kattavan artikkelin Lync-työasemasovelluksen jakelusta Lync Online -ympäristössä. Artikkeli löytyy Sulavan englanninkielisestä Cloudworker Blogista.

Lync Online -raportointi

Lync Online -raporttien täydelliseen puuttumiseen tuli keväällä muutos, kun Microsoft lisäsi Office 365 -pääkäyttäjäkeskukseen Lync-raportointiominaisuuksia. Raportoinnin kautta saa tietoja Lync-puhelumääristä päivä-, viikko- tai kuukausitasolla. Raportit ovat edelleen melko karkealla tasolla, tarkempaa käyttöasteen analyysia varten Sulava on kehittänyt lisäksi omia tietotyön mittareita.

Office 365 tarjoaa 4 valmista Lync-raporttia, joista alla esimerkkinä Sulavan viikkotason raportti IM- ja audio/video-kokouksista.

LyncIMReport

Lync-etähallintaa PowerShellillä

Microsoft julkaisi viikko sitten pääkäyttäjille Windows PowerShell Module for Lync Online -etähallintapaketin.

PowerShell-moduuli tarjoaa pääkäyttäjille vaihtoehtoisen tavan hallinnoida Lyncin asetuksia ja yhtenäistää siten Lyncin hallintaa esim. on-premises -ympäristöjen kanssa Lyncin hybrid- tai split-domain-käytössä.

Luettelo kaikista Lync Online PowerShell -komennoista löytyy Microsoftin TechNet artikkelista, jossa on hyvin eriteltynä pelkästään Lync Online -komennot ja Lync Server 2013:n kanssa yhteiset komennot.