Microsoft Ignite 2016: Perjantai, tyhjät hallit ja pahvikahvi


Microsoft Ignite 2016: Perjantai, tyhjät hallit ja pahvikahvi2016-09-30 15.26.56

Viimeinen päivä Microsoft Ignite-tapahtumaa! Minulla kestää yleensä muutaman päivän tasoittaa aikaero, ja tälläkin kertaa torstai ja perjantai menivät nukkumisten osalta kuin kotona: 30 sekuntia nukahtamiseen, monta minuuttia heräämiseen. On ollut hieno viikko, ja ajattelin pienen retrospektiivin vielä kirjoitella paluulennolla.

Aamupalalla ja konferenssikeskuksessa tarjottu kahvi on ollut klassista pahvikahvia: isot kolhot pahvikupit johon voi itse kaataa semihaaleaa ja supervaaleista pavuista rakennettua kahvia. Olen tottunut erilaisiin kahveihin, kiitos lukuista workshopien mitä erilaisimmissa ympäristöissä, mutta tämä kahvi ei kyllä viikonkaan nautiskelun jälkeen ole tehnyt erityisen mieltäylentävää vaikutusta. Lähtemättömän vaikutuksen kyllä – ensimmäiseksi Suomessa jauhan omista pavuista tuoretta ja ennen kaikkea kuumaa kahvia.

Eilisillan Attendee Appreciation Party oli läheisessä Centennial-puistossa. Olen toisinaan hieman sosiaalisesti selektiivinen – en välttämättä koe parhaimpina bileinä 23 000 ihmisen joukkojonotustapahtumaa, mutta arvostan kuitenkin suuresti sitä, että Microsoft tällaisia päättäjäisbileitä jaksaa järjestää.

2016-09-29 20.22.44

Tarjolla oli ruokaa buffetista, erilaisia leirinuotioherkkuja kuten Suomessakin aikoinaan tarjolla ollutta corn dogia. Testasimme myös talon viinit. Asteikolla 1-5 ensimmäinen Cabernet Sauvignon sai 2 tähteä, jälkimmäinen Merlot sen sijaan yhden tähden. En halua kuulostaa elitistiseltä mutta ihmiselämä on liian lyhyt huonojen viinien nautiskeluun. Sirkushuvien puolelta löytyi sulkapalloa, erilaisia jenkkileffoista tuttuja heittely- ja pallopelejä sekä omaksi ilokseni myös pienehkö kiipeilyseinä. Noin 8 metrin seinä oli ihan sympaattinen ja pienen pohdinnan ja yllytyksen jälkeen kävin kokeilemassa nousua. Karkeasti 4:n greidillä varustettu muoviseinä ei ehkä elämyspalkintoja voita mutta arvostan sitäkin, että tällaista viitsitään meille tavallisille osallistujille tehdä.

2016-09-29 21.09.59

Suomen lippu bongattu!

2016-09-30 02.54.34

Atlantan skyline oli hieno keinotekoisessa valossaan. Kaupunki näytti näin katsottuna lähes viihtyisältä! 😉

Get your LOB application data into Microsoft Power BI

Tänään on lyhyehkö päivä, vain kaksi täyspitkää luentoa. Suurin osa jenkeistä on jo lähtenyt kotiin, hallit ovat tyhjentyneet. GWCC-talossa on aavemainen tunnelma alkuviikon hälinän jälkeen.

Aamun ensimmäinen sessio on Power BI:tä, ja nimenomaan Power BI embeddedin ja SDK:n osalta.

Power BI:n mahdollisuudet kehittäjälle ovat integraatiot, laajennukset ja raporttien upotus (embed) muualle.

Integraatioiden osalta käytössä on oma API, jonka avulla dataa voidaan puskea Power BI:hin. Laajennusten osalta Content Packit, ja embedin osalta oma rajapinta.

Tässä vaiheessa luentoa käytiin laajasti läpi Power BI:n perusteita ja muutamia uudistuksia joita viime viikkoina työkaluun on lisätty. Samalla esiteltiin Content Packien toteutus ja jakelu. Lisäksi on mahdollista julkaista omia Content Packeja Azuren kautta.

Power BI Appsit käyttävät taustalla Azure AD:ta tunnistautumiseen, ja hyödyntävät Power BI REST API-rajapintoja. Tällä hetkellä yli 10 000 Power BI-pohjaista applikaatiota on saatavilla, joskin käyttäjiä on yllättävän vähän – vain reilut 32 000 globaalisti.

Appsin toteutus on perinteiseen tapaan joko Azure AD:n kautta rekisteröimällä, tai http://dev.powerbi.com/apps –palvelun kautta.

image

Palvelun kautta määritellään myös mitä rajapintoja sovellus käyttää.

image

Vaihtoehtona on palvelinpään web app tai natiivi app. Client-side-optiota ei ole, koska Azure AD:n antamien salaisuuksien välittäminen client-sidelle ei ole tietoturvallista.

Palvelu generoi client id:n ja secretin, jonka avulla oma appsi voi jutella Power BI REST APIen kanssa.

Data APIn avulla voidaan hallita  datasetit, tault, schemat ja rivit. Rajoituksena miljoona riviä/tunti (maksetulle lisenssillä) tai 10 000 riviä/tunti (ilmaisversio).

Push Data API on tästä päivästä alkaen GA:ssa, aiemmin siis preview’ssä. APIen käyttöön on tarjolla API Console, ja se löytyy täältä.

Kokeilin luennon yhteydessä API Consolea joka vaikuttaa toimivan todella nopeasti ja yksinkertaisella tavalla.

image

Vasemmasta reunasta voidaan valita datasetit joita halutaan käsitellä, ja suorat kyselyt voidaan rakentaa graafisella käyttöliittymällä. Samalla on helppo katsoa minkälaista paluudataa kyselyistä tulee.

Share corporate resources with your partners using Azure AD B2B collaboration

Seuraavaksi sitten päivän ja viikon viimeinen luento Ignitessä! Otin tällä kertaa aiheen josta hieman tiedän mutta tarvitsen syventävää näkemystä ja ymmärrystä. Tällä luennolla on luvassa Azure AD:n B2B-ominaisuuksien hallintaa, käyttöä ja toivottavasti myös hieman roadmappia.

80 % työntekijöistä on käyttänyt tai käyttää jotain ulkopuolista, ei-hallittua/hyväksyttyä pilvisovellusta.

image

Azure AD:n tavoite on olla keskitetty identiteetinhallinnan ratkaisu, joka integroituu kaikkiin tarvittaviin palveluihin ja sovelluksiin.

image

Oman kokemukseni mukaan AAD on äärimmäisen hyödyllinen ja joustava, mikäli kolmannen osapuolen pilvipalvelu vain suinkin tukee mahdollisuutta AAD-pohjaisiin identiteetteihin.

Tilanne käytännössä monessa yrityksessä on kuitenkin aika sekava.

image

Erilaisia on-premises-lähteitä, autentikointiin käytettäviä hakemistoja ja sekalaisia käyttäjätietokantoja. Vastaavasti jo hieman vanhanaikainen tapa tuoda autentikointia varten ulkopuoliset käyttäjät sisä- tai DMZ-verkon AD:lle, ja kierrättää liikenne sen jälkeen takaisin pilvipalveluun.

Kun AAD B2B otetaan käyttöön voidaan palveluita jakaa ja luvittaa ulkopuolisille siten, että ulkopuolisella käyttäjällä ei tarvitse olla hallittua tiliä. Esimerkiksi Gmail-tili kelpaa hyvin.

AAD B2B:n API on nyt public preview-tilassa, eli APIn kanssa voidaan generoida kutsut ulkopuolisille käyttäjille. APIa voi kutsua suoraan RESTillä (Graph APIn kautta) ja se palauttaa pyynnöstä kutsuja haluttuihin palveluihin. API on vielä beta-vaiheessa, ja sen kuvaus löytyy täältä.

Muita tulevia toimintoja AAD B2B-puolelle ovat mm. kutsuoikeuden delegointi, ulkopuolisten käyttäjien listaaminen global address listissä, pakotettu vahva tunnistautuminen ulkopuolisille käyttäjille sekä luvituksen hallitseminen Ibiza-portaalissa.

image

B2B ja B2C:n erot ovat mielestäni suhteellisen selkeät mutta tähän esitykseen oli sisällytetty ihan pätevä vertailutaulukko.

image

Ja tämä luento oli tässä! Nyt on aika laittaa laitteet lataukseen ja siirtyä kotimatkalle.

Kiitos, kun jaksoit lukea!Twitter: @jussiroine