Microsoft Ignite: IT = Innovation + Transformation


Microsoft Ignite: IT = Innovation + TransformationMicrosoftin Ignite-tapahtuma avattiin eilen toteamalla, että jatkossa IT on lyhenne sanoista Innovation + Transformation. Microsoftin pääviesti jatkoi systemaattisesti tällä linjalla, vaikka luonnollisesti tuotejulkistukset nappasivat suuren osan palstatilasta.

Arttu listasikin keskeiset uudistukset omassa blogikirjoituksessaan tänä aamuna. Juttelin paikan päällä olevan Artun kanssa ja mietimme, että Suomessa kumppaneiden viesti näyttää valitettavasti kuitenkin keskittyvän vain näihin tuotejulkistuksiin. Tämä on tietysti ymmärrettävää, koska tuotejulkistukset tuovat kumppaneille suoraan uutta bisnestä.

Valitettavasti pelkät tuotejulkistukset eivät kuitenkaan sellaisinaan edistä asiakkaiden bisnestä, eivätkä varsinkaan auta kansakuntaamme luomaan uudenlaisia innovaatioita. Itse asiassa vain niihin keskittyminen on todella haitallista liiketoiminnalle.

Pilvi on kaiken keskiössä

Nyt vuonna 2016 kaikille on selvää, että pilvipalvelut ovat tehokkaan tietotyön ja uuden ajan tietotekniikan hyödyntämisen perusedellytys. Suomessa kuitenkin usein kuvitellaan, että pelkkä peruspalveluiden – kuten vaikkapa sähköpostin – siirtäminen pilveen tekee autuaaksi. Ei se tee. Peruspalvelut on tietysti vietävä pilveen, mutta tämä on vasta perusta muutokselle ja uudistumiselle.

Microsoft käytti vuosia sitten esimerkkeinä pilven käytöstä peruspalveluita ja tehokkaampaa viestintää ja tiimityötä. Nyt esimerkkeinä oli vaikkapa

Älykäs Azure-pohjainen mobiilisovellus, joka nelinkertaisti vuorovaikutuksen potilaan ja hoitohenkilökunnan välillä

Pilvipohjainen data-analyysi, joka auttaa Rolls-Royceä tekemään turvallisempia ja tehokkaampia moottoreita lentokoneisiin

Bank of America automatisoi kaupankäyntiä Azure Blockchainin avulla

Uber-kuskien turvallisuuden parantaminen

Lainahakemuksen riskianalyysien automatisointi, aivosignaalien tulkinta ja Kenian vesitilanteen ennustaminen

On sanomattakin selvää, että meidän pitää myös Suomessa pystyä luomaan jotain aivan uutta pilven päälle.

Intranet ei ole (pelkkä) SharePoint tai Office 365

Olen kauhulla lukenut vanhan koulukunnan hehkutuksia SharePointin uudesta tulemasta. Kyllä, SharePoint on aina ollut hyvä alusta tietotyölle ja nyt se on taas entistä parempi. Tämän pitäisi olla itsestäänselvyys; SharePoint kasvaa, kehittyy ja paranee pilvessä ja hybridinä jatkuvasti.

Yksinään SharePointilla ei kuitenkaan paljoa tee, vaan nykyajan intranet on kokoelma sisältöjä, palveluita, prosesseja, toimintamalleja, tietoa, integraatioita, automaatiota, keinoälyä jne. Palveluita käytetään kaikkialta ja kaikilla päätelaitteilla, alkaen kenttähenkilöstöstä ja päätyen hallitukseen. Jos ajatellaan intranetiä vanhalla mallilla vain responsiivisena SharePoint sivustona ja työtiloina, palataan aikaan jolloin julkiset verkkopalvelut olivat vain kasa teksti- ja kuvamateriaalia. Eli sinne 1990-luvun loppuun tai parhaimmillaankin 2000-luvun alkuun.

SharePoint Onlinen uudet tiimisivustot ja mobiiliuutiset ovat kivoja – mutta vasta sitten olemme onnistuneet, kun organisaation jokainen työntekijä käyttää intranetiä päivittäisessä työssään. Ja en siis puhu (vain) tiedon lukemisesta tai tuottamisesta, vaan nimenomaan rutiinien automatisoinnista sekä toimistossa että erityisesti sen ulkopuolella. Kentällä työskentelevän henkilöstön tulee olla nykyajan intranetin keskiössä.

Me Sulavassa teimme jo viisi vuotta sitten Office 365-käyttöönottoja ja pilvipohjaisia intranetejä. Tätä teemme tarpeen vaatiessa edelleen, koska peruspalveluiden ja infrastruktuurin pitää olla kunnossa. Tämä on kuitenkin vasta ensimmäinen askel innovaatioiden ja muutoksen tiellä.

Jos intranet ei tuota mitattavaa tehostumista työskentelyyn, on suurin potentiaali jätetty huomioimatta. Jos uusi intranet ei luo uutta liiketoimintaa tai vähintään tehosta nykyistä, ollaan jääty kauas jälkeen kilpailijoista. Jos oman organisaation ylin johto ei ole mukana miettimässä uusia toimintamalleja, ollaan lähes takuuvarmasti luomassa sitä 2000-alun webbisivustoa – joka on ihan kiva ja näyttävä, mutta investointi itsessään ei koskaan maksa itseään takaisin. Eikä varsinkaan synnytä mitään tai uudista yhtikäs mitäään.

Tietoturva ja yksityisyys – ja se kuuluisia EU GDPR

Igniten ensimmäisen päivän julkistuksissa tietoturva, tietosuoja ja yksityisyys olivat aivan keskeisessä roolissa. Tämä on tietysti erittäin tärkeää. Teknologian, ja erityisesti tietysti pilven, avulla nämä asiat on vihdoin mahdollista laittaa kuntoon.

Viimeistään EU:n toukokuussa 2018 voimaantulevan GDPR-tietosuoja-asetuksen myötä asia on jokaisen suomalaisen organisaation agendalla – tai ainakin sen pitäisi olla. Useimmat Sulavan asiakkaat ovat parhaillaan selvittämässä asetuksen – ja varsinkin sen rikkomisesta aiheutuvien valtavien sanktioiden – vaikutusta.

Pelkät pilvipalvelut eivät tietenkään ratkaise läheskään kaikkea tältä osin, mutta niiden avulla voidaan merkittävästi parantaa valmiuksia asetuksen velvollisuuden täyttämiseen ja erityisesti ennalta ehkäistä luottamuksellisen tiedon päätyminen väärille tahoille.

Igniten suurin anti

Jos Ignitestä tuodaan tuliaisina vain tuotejulkistuksia, ei mikään varsinaisesti muutu. Jos taas todellinen viesti vihdoin ymmärretään, ollaan aidosti otettu ensimmäinen askel kohti työn ja toiminnan digitalisaatiota.

Vaikka Ignite onkin tekninen tapahtuma, tulee sen viestien kantautua nopeasti ja kuuluvasti myös jokaisen toimijan ja toimialan yleisjohdolle. Vain näin voimme ensi vuonna nähdä Ignitessä kotimaisia menestystarinoita. Kaikki ainekset, välineet ja edellytykset turvalliselle muutokselle ja aidolle digitalisaatiolle ovat olemassa – nyt ne pitää vain ottaa käyttöön uuden ajan liiketoimminnan pohjaksi.

Unohdetaan vihdoin termeinä intranet, SharePoint, hybridit ja miksei myös pilvipalvelutkin – ja keskitytään siihen, mitä niiden avulla voidaan saavuttaa.Aki on Sulavan perustajaosakas ja toimitusjohtaja. Aki on työskennellyt IT-alalla vuodesta 1992 lähtien. Hän on ollut jo vuosikausia yksi Suomen arvostetuimmista IT-vaikuttajista. Sulavan projekteissa Aki osallistuu mm. uusien palveluiden innovointiin, tiekarttojen laatimiseen sekä asiakkaidemme johdon ja tietohallinnon sparraukseen.