Microsoft Ignite: Nano Server: The Future of Windows Server starts now


Microsoft Ignite: Nano Server: The Future of Windows Server starts nowKaikki aikaisemmat kirjoitukset Microsoft Ignite-tapahtumasta löydät täältä.

Puhujat: Jeffrey Snover (PowerShellin kehittäjä!), Andrew Mason

Nyt vähän toisiin sfääreihin uuden Nano Serverin kanssa. Kyseessä on siis tulevan Windows Server 2016:sta uusi kevytversio, jota hallitaan lähtökohtaisesti PowerShellillä.

Asiakkailta kuultua

Asiakkaiden murhe on jatkuvat rebootit palvelimille, kun ajetaan päivityksiä. Tämä vaikuttaa tietysti liiketoimintaan, vaatii levytilaa ja muita resursseja sekä tietysti enemmän ylläpitoa. Vastaavasti käyttöjärjestelmien imaget ovat suuria ja hankalia tänä päivänä. Infrastruktuuri vaatii myös paljon resursseja, kun käyttöjärjestelmä virtualisoiduissa palvelimissa on iso tila- ja tehosyöppö.

a

Tilanne tänään

Jeffrey Snover on äärimmäisen hyvä ja itsevarma esiintyjä. Tittelillä Distinguished Engineer luulen, että pitää – ja saakin – olla. Jeffreyn perustelemana palvelimissa graafinen käyttöliittymä on myrkkyä. Kun Windows Server tarjoaa GUI:ta, kirjoittaa kehittäjä aina liiketoimintasovellukset graafisiksi – ja nimenomaan hyödyntämään palvelimen GUI:ta. Samalla käydään läpi Windows Serverin historiaa, aina NT-ajoista lähtien jolloin palvelin- ja työasemakäyttöjärjestelmät kävelivät vielä käsi kädessä.

NT:n jälkeen Windows Server 2008 ja 2008 R2 tarjosivat ensimmäistä kertaa Server Core-version. Vastaavasti WS 2012 ja WS 2012 R2 tarjosivat Server Coren päällä Minimal Server Interfacen ja täyden tuen remotingille PowerShellille.

b

Azuressa on tällä hetkellä miljoona palvelinta. Se yksinään on jo suuri syy miksi Windows Serveriä tulee laihduttaa ja GUI:ta ei tarvita.

Cloud Platform System (CPS) tarjoaa pilven boksissa – 1-4 räkkiä, jotka pyörittävät System Centeriä ja Windows Serveriä. Yhteen CPS-alustaan mahtuu enimmillään 8000 virtuaalipalvelinta. Päivitykset ja rebootit aiheuttavat aina käyttökatkon, ja live-migraatiot eri räkkien välillä tuottavat teratavuittain liikennettä.

c

Tarvitaan palvelinkäyttöjärjestelmä joka on optimoitu pilvelle.

Nano Server

Nano Server on uusi, ilman näyttöä (ja GUI:ta) toimiva 64-bittinen Windows Server. Noudattaa aiempien Windows Servereiden logiikkaa ja tulee muiden versioiden rinnalle WS 2016:sta.

Zero-footprint-malli, eli palvelinroolit ja lisäominaisuudet ovat aina Nano Serverin ulkopuolella.

d

Pääroolit ovat Hyper-V, storage ja klsuterointi. Tuettuna myös Core CLR, ASP.NET 5 ja PaaS-palvelut.

Sisäänrakennettu antimalware ja tietysti System Center-hallinnan tuki.

e

Seuraavaksi demossa Nano Server-klusteri.

f

Nano Serverin konfigurointi tapahtuu PowerShell DSC:llä (Desired State Configuration). Palvelimia pitäisi hallita kuin karjaa, eikä kuin kotieläimiä. Älä anna palvelimelle nimeä ja helli sitä – vaan hallitse niitä joukossa. Ja jos homma ei toimi, karjasta voi aina tehdä lihaa :). Hallinta onnistuu vastaavasti Core PowerShell + WMI:llä.

g

Core PowerShell on versio PS:stä, joka ei vaadi täyttä .NETiä pohjalle. Käytössä on Core CLR joka tarjoaa .NET-alustan.

h

Status ja roadmap

Hommat vielä vaiheessa Nano Serverin hallintatyökaluissa. Kaikki slidessä viivan yläpuolella on toimivaa ja viivan alapuolella vielä kehityksessä.

i

Seuraavaksi demo, jossa Azure Preview Portalin hallintanäkymällä katsotaan Nano Serveriä ja hallintanäkymiä. Varsin helppokäyttöistä niille, joille PowerShell ei ole syystä tai toisesta vaihtoehto. Onnistuupa jopa Windowsin rekisterin hallinta Azure Portalin kautta!

PowerShell-komennot voidaan valita/kirjoittaa suoraan valintalaatikkoon, ja vieressä pyörii PowerShell-ikkuna ajaen komentoja Nano Serverille. Tämäkin siis suoraan selainnäkymän kautta.

j

Nano Server tulee saataville “kaikkialle” – host OS:ksi fyysiselle raudalle, guest OS:ksi virtuaalipalvelimelle, ja erilaiseen kontteihin (Hyper-V ja Windows Server).

k

Sovelluskehityspuolella kehitys tapahtuu jatkossa Nano Serverille, Server Corelle (“Server” jatkossa) mutta ei enää suoraan Windows Server GUI:lle.

l

Reverse Forwarderit huolehtivat siitä, että puuttuva DLL ei estä sovelluksen suorittamista Nano Serverillä. Tämä on optionaalinen lisä Nano Serveriin. Käytännössä tämä vaikuttaa wrapperilta, joka osaa hanskata rajapintakutsut joita Nano Serverissä ei ole.

p

Channel 9:ssa on Nano Server-tiimin tarinaa lisää jossa kerrotaan mm. DevOps-tarinaa laajemmin. Tässä esityksessä sivuttiin lyhyesti Chef-ratkaisua joka tukee Nano Serveriä.

Tulevaisuudessa Nano Serverille julkaistaan yli 10 kertaa vähemmän tietoturvapäivityksiä, koska näitä ei keveämmässä käyttöjärjestelmässä tarvita.

Tämä oli tässä! Nyt lounas 🙂Twitter: @jussiroine