Microsoft Ignite: Office 365 Groups Deep Dive


Microsoft Ignite: Office 365 Groups Deep DivePuhujat: Christope Fiessinger, Venkat Ayyadevara, Sam Koppes

Toisen päivän viimeinen setti! Pitkä päivä taas, mutta muutama onnistuneempi luento ja pari hutia. Tämä luento taitaa olla ainoa syväsukellus tälle päivälle.

a02

Overview

Aluksi lyhyt yhteenveto mistä Office 365 Groupseissa on kysymys. Maailma on muuttunut, ja jatkossa IT-ammattilaisen rooli ei ole olla enää portinvartija, vaan groundskeeper, eli enemmänkin talonmies. Monessa yrityksessä ollaan kyllä yhä aika voimallisesti estämässä ja ampumassa ratkaisuja alas, kuin syleilelemässä uusia mahdollisuuksia.

Office 365 Groupsin tavoite on tuoda ihmiset, tieto ja appsit Office 365-palveluiden laajuudelta yhteen tuottavuuden hyödyksi.

a03

Office 365 Groupsin rakennuspalikat ovat Outlook, OneDrive, OneNote, kalenteri, Skype, Dynamics CRM, Delve ja Yammer. Myöhemmin myös muita palveluita. Taustalla Azure AD tunnistautumista varten, ja rinnalla Appsit (add-init?) laajentamassa palvelua.

a04

Tässä välissä demo Groupsin käytöstä. Ei mitään uutta tai kummallista siihen mitä ollaan jo nähty.

Architecture

Sitten arkkitehtuuriin!

Office 365 Groups on yksi ryhmä Office 365:n läpi. Jokaisella Office 365 Groupilla on yksi identiteetti, eli Azure AD. Ylimääräistä synkronointilogiikkaa ei tarvita, koska tieto on synkronoitu jo Azure AD:hen. Tämä tunnetaan nimellä Forward Sync  – eli toiminto jolla propagoidaan Azure AD:esta SPO/EXO ja muihin palveluihin tieto.

Federoidut resurssit ovat Exchange, SharePoint ja muut työkuormat joita Office 365 Groups tarjoaa. Nämä federoidut lähteet laajentuvat lisädatalla. Kun Office 365:een lisätään uusia palveluita, laajenee Office 365 Groups uudella resurssilla. Loose coupling, eli löyhä liitos eri palveluiden välillä. Tieto palveluiden välillä kulkee sanomina/notifikaatioina.

a05

Groupin luonnissa malli on seuraava: Käyttäjä luo ryhmän esimerkiksi Exchange Onlineen, josta ryhmä provisioidaan Exchange Online AD:hen. Samalla AAD Graphin kautta lähetetään sanoma Azure AD:lle (MSODS), joka provisioi uuden ryhmän. Tämän jälkeen lähetetään notifikaatio SharePoint Onlinelle, että ryhmä on luotu. SharePoint Online luo ryhmän itsenäisesti ja löyhällä liitoksella.

a06

Forward Sync välittää (broadcast) muutokset palveluiden välillä.

Hybridiarkkitehtuureissa malli on hieman erilainen. Tässä hyödynnetään AADConnectia synkronoimaan tietoa on-premin ja pilven välillä – nimenomaan tilanteissa, joissa meiliboksit ovat on-preminä tai hybridinä. Näin on-prem-käyttäjät näkevät Office 365 Groupsit Global Address Bookissa.

Administration

Groupsien hallinta onnistuu https://portal.office.com > Groups –hallintanäkymän kautta. Tukee filtterointia ja hakua.

a08

Hallinta PowerShellillä onnistuu myös, uusilla Groups cmdleteilla jotka ovat osana Exchange Online-hallintapakettia. Komennolla Get-UnifiedGroup voidaan listata kaikki Office 365 Groupit. Luonnollisesti tiedot saa exportattua esimerkiksi Exceliin CSV-tiedostona analysointia varten.

PowerShell-hallinta tukee täyttä orkestrointia, eli kaikki cmdletit menevät Azure AD:lle ensi sijaisesti. *-UnifiedGroup-komennoilla voidaan luoda, muokata ja tuhota ryhmiä. *-UnifiedGroupLinks –komennoilla voidaan hallita käyttöoikeuksia.

a09

Ryhmien hallinnassa voidaan Exchange Onlinen asetuksilla määritellä myös ryhmien nimeämiskäytäntöjä. Näin yksittäisiä sanoja voidaan esimerkiksi estää ja ryhmien luonnissa voidaan määritellä automatisoituja sanoja kuten sijainti tai tiimin nimi.

a11

Ryhmän luonnin voi myös estää Exchangen OWAMailBoxPolicyillä. Kätevää Smile 

Extensibility

Lopuksi laajennettavuus, eli Office 365 Groups API-rajapintojen esittely.

a12

API-kutsu on graph.microsoft.comin kautta:

a13

API’t ovat REST-rajapintoja eli käyttö on yksinkertaista ja selkeää.

Summary

Roadmap Office 365 Groupsiin:

a14

Ja tämä päivä oli tässä! Nyt iltalenkille, kaiken istumisen jälkeen tänään.Twitter: @jussiroine