Microsoft ja Nokia – suuri suomalainen mahdollisuus


Microsoft ja Nokia – suuri suomalainen mahdollisuusSuomessa on puhuttu vuonna 2011 poikkeuksellisen paljon ekosysteemeistä. Keskeisin syy tähän on Microsoftin ja Nokian yhteistyö Windows-puhelinten tiimoilta. Yhteistyö kattaa jo nyt useita muita osa-alueita, esimerkiksi tuki Office- ja SharePoint-tuotteille on tulossa myös Nokian Symbian-puhelimille. Huhujen mukaan myös Windows 8-tietokoneet, erityisesti tablet/slate-laitteet, sisältyvät Nokian tulevaan tarjoamaan. Pelitaloista esimerkiksi EA tulee tekemään ekslusiivisia pelejä Nokian laitteille ja tulemme varmasti näkemään Nokialle dedikoituja sovelluksia myös muilta softa- ja pelitaloilta. Ja silti olemme nähneet vasta jäävuoren huipun yhteistyön mahdollisuuksista ja tuloksista.

Tässä välissä on hyvä hetki lukea kirjoitukseni Nokian ja Microsoftin yhteistyöstä viime helmikuulta. Paljon on muuttunut tuon kirjoituksen jälkeen. Suurin muutos on tietysti Windows Phone-käyttöjärjestelmä Mango-version julkaisu. Mangon myötä käyttöjärjestelmä hyppäsi valtavan askeleen eteenpäin. Samalla Mango tarjosi sovelluskehittäjille rutkasti lisää mahdollisuuksia ja vapausasteita. Lopputuloksena Windows Phone tarjoaa aivan uudenlaisen kokemuksen verrattuna mihinkään muuhun matkapuhelimeen, kuten vaikkapa tämä New York Timesin artikkeli kertoo.

Nokia ja Microsoft ovat pitäneet mainoskampanjoillaan huolta puhelinten ja käyttöjärjestelm tunnettavuuden kasvusta. Oheisissa videoissa Nokia ja Microsoft esittelevät uutukaisia todella suuren maailman tyyliin, Hong Kongissa toimiva Bee-operaattori mainostaa puhelinta hieman toisella tyylillä. Sekä Lumia että Windows Phone 7.5 (Mango) ovat saaneet lehdistössä ja blogeissa todella positiivisen vastaanoton. Ja mikä tärkeintä, kuluttajat rakastavat hankkimiaan puhelimia. Nokialla Lumia 800:n ja 710:n valmistus kesti kolmanneksen vähemmän aikaa kuin yrityksen aiempien älypuhelinten valmistaminen. Kaikki tämä lupaa vasta vuoden ikäiselle käyttöjärjestelmälle ja Nokian Windows Phone-puhelimille valtavaa menestystä.

Niin ja ne sovellukset.. Viime helmikuussa Marketplacessa oli 8 000 sovellusta. Nyt sovelluksia on lähes 45 000. Markkinassa on silti edelleen tilaa uusille ja innovaativisille sovelluksille. Itse näen kuitenkin suurimman potentiaalinen yrityskäyttöön tarkoitetuissa sovelluksissa. Microsoftin malli mahdollistaa jo nyt yrityskäyttöön tarkoitettujen sovellusten kehittämisen ja jakelun puhelimeen. Ja tietysti paljon sovelluksia löytyy jo nyt valmiina, esimerkiksi itse seuraan Sulavan CRM:n tapahtumia ensisijaisesti puhelimella Activity Feedsien kautta. Ja tietysti käytän jatkuvasti Sulavan Office 365-ympäristöä puhelimella.

Tietojärjestelmien käyttö puhelimella onkin luonteva ja kiinteä osa nykyajan kuluttajistunutta tietotyötä. Valitettavan monella käyttö rajoittuu kalenteriin ja sähköpostiin, koska nykyinen puhelin ei muuhun pysty. Windows Phonen ja Metro UI:n myötä lähes samalla osaamisella voidaan luoda sovelluksia puhelimeen, (tuleviin) tableteihin, pöytäkoneisiin, selaimeen ja pelikonsoliin. Jatkossa päätelaitteita tulee olemaan pilvipalveluiden, sulautettujen käyttöjärjestelmien ja NUI-käyttöliittymien kautta entistä laajempi kirjo. Ja Microsoft tarjoaa puhelimen ympärille maailman kattavimman infran ja ekosysteemin, josta löytyy ratkaisuita kaikille edellä mainituille alueille.

Olen keskustellut Lumian julkaisun jälkeen kymmenien tietohallintojohtajien ja liiketoimintapäättäjien kanssa. Useat ovat jo päättäneet ottaa Nokian Lumia-sarjan yrityksensä seuraavaksi puhelinmalliksi ja kaikki muut harkitsevat sitä. Kerro kommenteissa jos tiedät yhdenkin suomalaisen yli 200 hengen yrityksen, joka on päättänyt olla siirtymättä (Nokian) Windows-puhelimiin. Mielestäni on selvää, että Suomi tulee olemaan hetken maailman ykkösmaa Windows-puhelinten penetraatiossa. Tämä avaa kotimaisille yrityksille ja ohjelmistotaloille uskomattomia mahdollisuuksia jo yksistään siksi, että koko maailman katseet kohdistuvat Suomeen Nokian ja Microsoftin yhteistyön tulosten ja konkreettisten sovellusten osalta.

Jos omassa organisaatiossasi ei ole vielä mietitty strategiaa Windows-puhelinten osalta, nyt on korkea aika miettiä. Itse näen (Nokian) Windows-puhelimen lähes pakollisena välineenä liikkuvalle tietotyölle ja läsnätyölle. Tämän lisäksi puhelin on uskomattoman helppokäyttöinen, nopea ja vakaa. Ja vieläpä designiltaan hieno.

Harva työntekijä valittaa, jos työnantaja lyö hänelle jonkun Lumia-malleista käteen. Tietohallinto taas nauttii puhelimen helposta ja standardinmukaisesta hallinnasta. Liiketoimintapäättäjät myhäilevät nousseen tuottavuuden myötä. HR ja kaikki muut ovat tyytyväisiä työmotivaation ja tyytyväisyyden kasvaessa. Työntekijöiden lapset tykkäävät pelata ja touhuta puhelimilla. Puhelimen saa vihdoin integroitua yrityksen taustajärjestelmiin ja puhelimen saumattomana jatkeena toimivat Microsoftin pilvipalvelut. Kotimaiset ohjelmistoyhtiöt voivat hyödyntää olemassa olevaa osaamistaan sovelluskehityksessä. Kun sovelluskehitys on helppoa, sekä toimittajat että asiakkaat voivat keskittyä innovoimaan uusia toimintamalleja.

En olisi voinut vuosi sitten kuvitellakaan, että olen vuoden 2011 lopussa tyytyväinen ja ylpeä Nokian puhelimen käyttäjä. Mutta niin vaan taas olen, Nokia Lumia 800 on mahtava puhelin – vaikka edelleen muistutan, että se on vasta alkusoittoa tulevalle. Ja ensimmäistä kertaa vuosikausiin olen myös ylpeä Nokiasta. Itse uskon, että Jussi Pullisen ”Toisenlainen tarina Nokiasta” ei pelkästään toteudu vaan tarina tulee olemaan vieläkin hienompi. Jos me suomalaiset pelaamme korttimme oikein, iso osa tulevaisuuden liikkuvan tietotyön innovaatioista saattaa syntyä täällä. Tätä mahdollisuutta meillä ei ollut vielä tammikuussa 2011 – nyt on.Aki on Sulavan perustajaosakas ja toimitusjohtaja. Aki on työskennellyt IT-alalla vuodesta 1992 lähtien. Hän on ollut jo vuosikausia yksi Suomen arvostetuimmista IT-vaikuttajista. Sulavan projekteissa Aki osallistuu mm. uusien palveluiden innovointiin, tiekarttojen laatimiseen sekä asiakkaidemme johdon ja tietohallinnon sparraukseen.