Microsoft palvelinalustan parhaat uudet ominaisuudet


Microsoft palvelinalustan parhaat uudet ominaisuudetWindows Server 2016 on nyt ollut saatavilla puolisen vuotta ja käyttökokemuksia on jo ehtinyt kertyä useamman käyttöönoton osalta. Software Defined Datacenter -malli sisältää paljon uusia toiminnallisuuksia on-premise ympäristöihin, kuitenkin niin, että ne on jo aiemmin koeponnistettu Microsoft Azuren puolella. Tässä kertauksena muutamia erityisen kiinnostavia uusia ja paranneltuja toiminnallisuuksia.

Lisenssointi ja toiminnallisuudet

Windows Server 2016 lisenssointi perustuu nykyään prosessoriytimien määrään ja toiminnallisuuksissa ei ole enää samanlaista yhteneväisyyttä kuin aiemmissa 2012 versioissa. Jos ei ole varmaa, mitä toiminnallisuuksia tarvitaan, turvallinen vaihtoehto on asentaa aina Standard-versio; tämä voidaan tarvittaessa ‘konvertoida’ Datacenter-versioksi ilman uudelleenasennusta.

Shielded VM’s

Tämä toiminnallisuus mahdollistaa suojatut virtuaalikoneet, joiden levykuvat voidaan salata Bitlockerin avulla ja konsoli-istunnot estää. Erityisen käyttökelpoinen konesalipalveluissa, jos toiminnallisuuteen yhdistetään vielä uusi Host Guardian Service.

Shield-VM

Hyper-V

Virtuaalikoneympäristöjen hallintaan on lisätty pieniä päivittäistä käyttöä helpottavia asioita, kuten PowerShell Direct, Hyper-V Manager parannukset, virtuaalikoneiden ‘Hot-plug’ muisti ja verkkokortit, sekä Production Checkpoint, joka hyödyntää virtuaalikoneen sisäistä VSS-palvelua. Testiympäristöihin kiva lisä on sisäkkäinen virtualisointi (Nested Virtualization). Hyper-V-virtuaalikoneiden konfiguraatio päivittyi uudempaan binäärimuotoiseen formattiin, joka EI ole alaspäin yhteensopiva vanhempien Hyper-V-ympäristöjen kanssa.

Nano Server

Nano Server on minimaalinen etähallittava palvelinkäyttöjärjestelmä, joka on optimoitu konesalikäyttöön. Sopivia käyttökohteita Nano Serverille ovat yksittäinen Hyper-V palvelin tai Hyper-V klusteri, sekä Scale-Out File Server.

Windows-Server-2016-Install-Types

 

Cluster Operating System Rolling Upgrade

Olemassa olevat Windows Server 2012 R2 klusterit voidaan päivittää Windows Server 2016 klusteriksi ‘lennossa’ käytön aikana yksi noodi kerrallaan.

Storage Spaces Direct

Jo Windows Server 2012 versiossa esitelty Storage Spaces saa nyt uuden laajennuksen Storage Spaces Directin myötä. Uudessa mallissa voidaan hyödyntää usean (2-16) palvelimen paikallista levyä, joista muodostetaan klusteroitu Storage Space (SDS). Tässä uudessa mallissa pystytään hyödyntämään esim. SATA liitäntäisiä SSD ja NVMe kiintolevyjä, mikä ei aiemmin ollut mahdollista Storage Spaces klusterissa.

S2D

Storage Replica

Storage Replica mahdollistaa datan replikoinnin Windows Server 2016 palvelimien tai klusterin storagen block-tasolla, joko synkroonisesti tai asynkroonisesti ilman kolmannen osapuolen ohjelmistoratkaisua.

Containers

Käyttöjärjestelmätason virtualisointi joka mahdollistaa usean eriytetyn sovelluksen (eli kontin) ajamisen yhden käyttöjärjestelmän päällä. Windows Server 2016 sisältää kaksi mallia konteista: Windows Container, jossa kontissa olevat prosessit eriytetään, tai Hyper-V Container, jossa jokainen kontti on oma erittäin kevyt virtuaalikone.

Containers

 

Jos edellä olevat asiat ja Windows Server 2016 -palvelinten avulla tuotettavien verkkopalveluiden päivittäinen ylläpito ja hallinta kiinnostaa, tai haluat päivittää tietosi Windows Server 2016 tasolle, meiltä löydät laajan valikoiman Windows Server 2016 -kursseja jokaiseen tarpeeseen. Tutustu alla olevien linkkien kautta kurssikuvauksiin ja kysy rohkeasti, jos et löydä itsellesi sopivaa kurssia.Master of the Universe. Windows Server oriented Trainer and Technology Consultant - Microsoft MVP, MCT, MCSE, MCSA, MCITP, MCP, MS, ISI. Likes also #IOS devices.