Surface RT tuli tänään myyntiin. Miten se toimii työkäytössä?


Surface RT tuli tänään myyntiin. Miten se toimii työkäytössä?Sain ensimmäisen Windows RT –tablettini noin 3,5 kuukautta sitten. Microsoftin Surface RT on ollut käytössä kolmisen kuukautta. Laitteet tulivat tänään myyntiin Suomessa, joten päätin kirjoittaa kokemuksistani työkäytössä. Itselläni on Surfacen lisäksi toinenkin Windows RT-tabletti, Asus Vivo Tab RT. Asus tällä hetkellä itselläni satunnaisessa käytössä, lapseni ovat käytännössä omineet sen omakseen. Tosin niin he omivat välillä myös Surfaceni. Onneksi käyttäjäprofiilien vuoksi voin surutta antaa työkäytössä käyttämäni laitteen lapsille käyttöön. Muutenkin Surface on minulle kaveri niin työkäytössä kuin vapaa-ajalla, mutta keskityn tässä kirjoituksessa lähinnä kertomaan kokemuksiani työkäytöstä.

Mikä Windows RT?

Windows RT on uusi tulokas Windows-perheessä. Kyseessä on kevennetty versio Windowsista, joka ei aja ollenkaan perinteisiä vanhanajan sovelluksia. Windows RT:llä voi siis ajaa lähes kaikkia Windows Storesta löytyviä sovelluksia, mutta ei esimerkiksi perinteisiä CAD-sovelluksia tai vaikkapa vanhoja pelejä. Windows Storesta löytyy tätä kirjoittaessani yli 40 000 sovellusta.  Windows RT:tä ei voi ostaa erillisenä, vaan se tulee aina laitteen mukana.

Kokemukset Surface RT:stä työkäytössä

Windows RT sisältää käytännössä täydet versiot Wordista, Excelistä, PowerPointista ja OneNotesta. Koska näiden asetukset synkronisoituvat pilven kautta, niin esimerkiksi Wordin viimeksi avattujen tiedostojen listalla löytyvät suoraan kaikki dokumentit joita olen viimeksi muokannut millä tahansa muulla laitteella. Dokumentit on tietysti tallennettu pilveen Sulavan SharePoint Onlineen, mistä ne avautuvat RT:llä ongelmitta. Samoin dokumenttien tulostaminen onnistuu, kuten myös tallennus / lukeminen USB-tikulta. Office-paketti onkin ainakin minulle aivan ehdoton edellytys minkä tahansa päätelaitteen käyttämiseen.

Toinen ehdoton edellytys työkäytölle on tuki käyttäjätunnuksille. Windows RT:n voi tietysti luoda useita käyttäjäprofiileja. Minulle ei tulisi mieleenkään antaa lasten leikkiä samoilla tunnuksilla joilla teen töitä, en myöskään missään tapauksessa antaisi kenenkään ystävän, satunnaisista tutuista puhumattakaan, surffailla samoilla tunnuksilla joilla on pääsy työpaikkani järjestelmiin.

Windows RT:ssä on oletuksena kaksi selainta. Toinen on IE:versio näyttää webbisaitit koko näytön näkymässä. Toinen taas on täysi versio IE 10:stä, joten selainpohjaiset sovellukset toimivat ongelmitta. Itse käytän nykyään lähes pelkästään koko näytön näkymää. Yksi keskeinen syy tähän on se, että tiedon jakaminen vaikkapa Twitteriin tai Facebookiin onnistuu erittäin helposti ja nopeasti.

Yksi Surfacen suurimmista innovaatioista on näppäimistö joka toimii samalla laitteen suojakantena.

image

Itselläni on sekä touch cover että type cover, mutta aktiivikäytössä touch cover sopii minulle paremmin. Touch cover on hitusen ohuempi kuin type cover ja itselläni kirjoitus sujuu molemmilla ongelmitta. Näppäimistöllä voi huoletta kirjoittaa palaverien muistiinpanot, muokata Word-dokumentteja tai tehdä esityksiä. Itselläni on myös Microsoftin Wedge Mouse, mutta aika harvoin sitä tulee käytettyä – molemmista näppäimistöistä kun löytyy myös track pad.

Olen viimeisen kolmen kuukauden aikana pitänyt valtaosan esityksistäni Surfacella, laitteen saa kytkettyä videotykkiin/televisioon joko HDMI-liitännän tai perinteisen VGA:n kautta. Itse asiassa huomaan entistä useammin jättäväni kannettavan kotiin/toimistolle ja menen palavereihin pelkän Surfacen kanssa. Työ- tai vapaa-ajan matkoille ei tulisi enää mieleenikään ottaa kannettavaa mukaan, Surface riittää täydellisesti.

Surfacen rajoitukset ja Surface Pro

Monelle puuttuva tuki perinteisille Windows-sovelluksille on todellinen ongelma. Itse en ole tätä kokenut ongelmaksi, koska en käytä oikeastaan ollenkaan perinteisiä Windows-sovelluksia (pl. Office-tuotteet). Windows RT:n sähköpostiohjelma riittää peruskäyttöön, mutta aina välillä kaipaisin jotain Outlookin edistyneempiä toiminnallisuuksia. Ja vaikkapa Word-dokumentin lähettäminen sähköpostitse PDF:ä onnistuu täydessä Windowsissa parilla klikkauksessa, Surfacessa palataan valovuosi taaksepäin erillisen PDF-tallenuksen ja liitetiedoston liittämisen aikakaudelle. Toki tiedoston tallennus pilveen ja jakaminen sitä kautta onnistuu suoraan Surfacen Wordista.

Windows RT –laitteita ei liitetä työpaikan toimialueeseen, joten keskitetyssä hallinnassa tulee käyttää Windows Intunea. Intunella onnistuu samalla myös Windows Phone-puheliten, iPadien, Macien ja muiden päätelaitteiden hallinta.

Surfacelle ei ole saatavissa muita selaimia kuin IE ja Flash toimii oletusasetuksilla vain ennalta määrätyillä sivustoilla. Silverlight-videoiden katselu ei Surfacella onnistu ollenkaan.

Surface RT:n isoveljeä Surface Windows 8 Prota nämä rajoitukset eivät koske.

image

Itse en ole näillä näkyminen Prota hankkimassa, koska edellä mainitut rajoitukset eivät haittaa omaa työkäyttöäni. Itse asiassa rajoitukset jopa tehostavat työtä, koska ne ovat opettaneet pois vanhoista pinttyneistä tavoista tehdä tietotyötä. Surface RT on valintani erityisesti pidemmän akkukeston ja hieman pienemmän kokonsa vuoksi.

Sähköinen työpöytä

Viimeistään Windows RT-laitteet todistavat sen, että sähköistä työpöytää ei kannata edes harkita toteutettavaksi vain selainpohjaisena. Windows 8 –sovellukset ja uutisfeedit korvaavat useissa tapauksissa perinteiset selainsovellukset. Kun työpaikan sähköinen työpöytä on toteutetaan Windows 8:n aloitusnäytön päälle, toimii se sellaisenaan myös Windows RT-laitteissa. Itselläni samaan aloitusnäyttöön yhdistyvät kauniisti sekä työpaikalla että vapaa-ajalla tarvitsemani asiat. Jos työasiat eivät vapaa-ajalla kiinnosta, voin tietysti aina kirjautua toisella profiililla joka näyttää vain vapaa-ajan asioita. Itselleni tuollainen käyttö olisi kuitenkin suhteellisen vierasta, nykyaikana työ- ja vapaa-aika menevät aika selkeästi limittäin.

Kaikista keskeisistä sovelluksista alkaa ilmestyä erilliset versiot Windows 8:lle. Esimerkiksi Lync on todella mielenkiintoinen kokemus Windows 8-sovelluksena.

image

Väitän, että vuoden kuluttua Windows 8 –sovellukset ovat muuttaneet tapamme työskennellä aivan toisenlaiseksi. Tieto välitetään aloitusnäytölle live tilejen kautta. Näistä käynnistyvillä pikkusovelluksilla seurataan tapahtumia ja tehdään yksinkertaisia päivityksiä. Laajemmat taustajärjestelmät jäävät pikkuhiljaa käyttöön vain niiden pääkäyttäjille. Sama pätee erityisesti SharePointiin – se siirtyy entistä enemmän taustalle ja valtaosa työtehtävistä hoidetaan aloitusnäytön, Windows 8-sovellusten ja tietysti Office-tuotteiden kautta. Tällaiseen käyttöön Windows RT-laitteet sopivat vallan mainiosti.

Miten edetä?

Viimeistään nyt kannattaa ehdottomasti hankkia organisaatiollesi testiin muutamia uusia Windows 8- ja Windows RT-laitteita – sekä tietysti myös Windows Phone 8 –laitteita. Uudet Nokian Lumiat ovat erinomainen lisä moderniin tietotyöhön.

Tulet hetkessä huomaamaan, että kyseessä on jotain aivan muuta kuin pieni peruspäivitys Windowsiin. Kun tutustut uusiin Windows RT/8-laitteisiin, niin huomaat hetkessä ettei mikään ole enää entisellään. Tuskinpa haluat, että juuri sinun työpaikallasi tietotyötä tehdään uusilla välineillä mutta ikivanhoilla menetelmillä ja toimintamalleilla? Tai tuskinpa haluat jäädä odottamaan uusia laitteita hyödyntäviä sovelluksia ja palveluita vuosiksi?

Juuri nyt onkin sitten aika alkaa laatia suunnitelmaa uudenlaisen sähköisen työkulttuurin ja toimintamallien luontiin. Tässä tulee huomioida uusien päätelaitteiden ja niiden hallinnan lisäksi esimerkiksi SharePoint 2013, Office 2013 ja tietysti yleisesti ottaen siirtyminen pilvipalveluiden käyttöön. Windows RT –käyttäjät pääsevät suoraan käsiksi pilvipalveluihin ja niiden hallinta tapahtuu pilvessä Intunen kautta.

Viimeistään nyt on aika myös kiinnittää huomiota oman organisaatiosi lisenssimalliin. Windows RT:n mukana tulee täysi versio Officesta, mutta sen käyttö on sallittua vain ”ei-työkäyttöön”. Jos Officea käytetään työkäyttöön, tulee siihen olla erillinen lisenssi. Helpoin ratkaisu on tietysti Office 365. Jos Officeen on hankittu lisenssi sitä kautta voi jokainen käyttäjä käyttää Officea viidellä eri päätelaitteella – myös Windows RT:llä.

Ai niin.. Ja nyt myös työasemien vakiointi on vihdoin tullut tiensä päähän. Surfaceen ei ole toivoakaan asentaa Windowsin vanhoja versioita. Sama pätee itse asiassa lähes kaikkiin muihinkin uusiin päätelaitteisiin. Ja tietotyöläisille ei tosiaankaan enää kelpaa vanha laatikkomainen kannettava, jossa pyörivät kymmenen vuotta vanhat sovellukset. Eivätkä nämä kelpaa enää organisaatioiden johdollekaan, sillä myös IT:ltä ja tietotyöläisiltä aletaan odottaa tehokasta työtä. Vanhat laitteet ja sovellukset estävät uudenlaisen työkulttuurin syntymisen ja laskevat merkittävästi työntekijöiden työmotivaatiota.

Uudelle aikakaudelle siirtyminen on yllättävän helppoa – kunhan se tehdään systemaattisesti ja unohdetaan turhat vanhat painolastit sekä toimintamallit.Aki on Sulavan perustajaosakas ja toimitusjohtaja. Aki on työskennellyt IT-alalla vuodesta 1992 lähtien. Hän on ollut jo vuosikausia yksi Suomen arvostetuimmista IT-vaikuttajista. Sulavan projekteissa Aki osallistuu mm. uusien palveluiden innovointiin, tiekarttojen laatimiseen sekä asiakkaidemme johdon ja tietohallinnon sparraukseen.