Microsoftin 26 miljardin sijoitus tulevaisuuteen


Microsoftin 26 miljardin sijoitus tulevaisuuteenboardMicrosoft yllätti maailman maanantaina ilmoittamalla ostavansa ammattilaisverkosto LinkedInin. Kauppahinta on huikeat 26 miljardia dollaria eli yli kolme kertaa enemmän kuin Microsoft maksoi aikoinaan Nokian matkapuhelintoiminnoista.

LinkedInillä on noin 433 miljoonaa käyttäjää, joten käytännössä Microsoft maksoi noin 60 dollaria yhtä LinkedIn -käyttäjää kohden. Hinta kuulostaa varmasti monesta melko suolaiselta, mutta yritysosto luo kokonaan uusia mahdollisuuksia Microsoftille ja on toisaalta vastaus kovenevaan kilpailutilanteeseen, jossa Facebook on pyrkimässä yritysten sisäiseen some-markkinaan ja Googleltakin odotetaan jonkinlaista vastausta hankintaan.

”Onkin mielenkiintoista nähdä, millaiseksi alustaksi LinkedIn muovautuu Microsoftin alaisuudessa. Rekrytointi jäänee vain pieneksi osaksi palvelun mahdollisuuksista yrityksille.”

Ehkäpä tärkein syy LI -ostolle onkin sen sosiaalisen verkoston hankinta (social graph). Hankinnan myötä Microsoft pääsee suoraan käsiksi satojen miljoonien ammattilaisten työhistoriaan ja osaamiseen. Ehdottaako Word tulevaisuudessa automaattisesti aiheeseen liittyviä asiantuntijoita tekemään yhteistyötä dokumentin parissa? Microsoft tulee siis varmasti integroimaan LI:n Microsoftin pilveen, kuten Office 365- ja Dynamics CRM -palveluihin. Microsoftin ja LinkedInin sosiaalisten verkkojen kytkemisestä voi syntyä muitakin kiinnostavia synergioita.

linkedin_graph

Hankinta sopii myös erinomaisesti Microsoftin Enterprise -strategiaan. LinkedInin kautta MS pääsee markkinoimaan omia tuotteitaan kohdennetusti esimerkiksi pilvipalveluasiantuntijoille ja yritysten IT vastaaville. Onkin mielenkiintoista nähdä, millaiseksi alustaksi LinkedIn muovautuu Microsoftin alaisuudessa. Rekrytointi jäänee vain pieneksi osaksi palvelun mahdollisuuksista yrityksille.

Aivan haasteetonta LinkedInin integrointi Microsoft ekosysteemiin ei kuitenkaan tule olemaan. Alussa tärkeintä lienee identiteettien synkronointi eli kertakirjautumisen mahdollistaminen O365- ja MS -tunnuksilla LinkedIniin ja sitä kautta profiilitietojen hyödyntäminen kaikissa MS:n palveluissa. Ei olisi yllättävää, jos jossakin vaiheessa Delve/O365 -profiilista löytyisi kunkin LI:stä haetut osaamistiedot ja niin edelleen. Toiseksi, LinkedInin kasvu on hidastunut ja aktiivisia käyttäjiä on vain neljännes.

Microsoftin ja muiden isojen ohjelmistotalojen panostus koneälyyn ja virtuaalisiin assistentteihin on niin ikään ollut tapetilla. LinkedIn datan kytkeminen Cortanaan onkin varmasti yksi merkittävimpiä syitä LI hankinnalle. Tuntuisi hienolta, jos Cortana ehdottaisi automaattisesti sopivaa asiantuntijaa tai asiaan liittyviä, LinkedInissä jaettuja päivityksiä ja linkkejä. Nähtäväksi jää, miten suureen osaan Cortana tulee nousemaan tietotyöläisen arjessa ja kuinka paljon Microsoft saa koko hankinnalleen vastinetta.