Mikä muuttuu Satya Nadellan aikana Microsoftilla?


Mikä muuttuu Satya Nadellan aikana Microsoftilla?Satya Nadella on tänään nimetetty Microsoftin uudeksi toimitusjohtajaksi.

Nimitys on erittäin merkittävä, sillä Nadella on vasta kolmas toimitusjohtaja Microsoftin historiassa. Samalla myös Bill Gates rooli muuttuu suuremmaksi, hän siirtyy hallituksen puheenjohtajan roolista selkeästi operatiivisempaan rooliin hallituksen jäsenenä ja teknisenä neuvonantajana.

Tulevaisuus on tietysti pilvessä

Steve Ballmer vei loppuun jättimäisen muutoksen, jonka tuloksena Microsoft muuttui softavalmistajasta ”Devices & Services” -palvelutaloksi. Tämä muutos on tullut jäädäkseen ja Nadella ei ainakaan tule tätä kehitystä hidastamaan. Microsoftin tulevaisuus on erittäin vahvasti pilvipalveluiden ja modernin viestintäteknologian varassa. Luonnollisesti tuotteet kuten Windows ja Office ovat jatkossakin keskeisessä roolissa, mutta myös niiden tiekartat ovat entistä vahvemmin pilvipainotteisia. Paikalliset palvelintuotteet tulevat säilymään erityisesti erilaisissa hybrid-ratkaisuissa, mutta jatkossakaan kaikkia ominaisuuksia ei paikallisissa versioissa enää tulla näkemään.

Satya johti viimeksi Microsoftilla pilviliiketoimintaa. Juuri hänen valintansa CEOksi esimerkiksi Stephen Elopin sijaan kertoo omaa kieltään Microsoftin fokuksesta. Elopin vastuulla oli aiemmin Microsoftilla Office ja sen jälkeen luonnollisesti Nokia. Päätelaitteiden osalta esimerkiksi Nokian tuotteet, Surface ja Xbox on Microsoftille edelleen tärkeitä. Näiden taustalla toimivat kuitenkin Microsoftin pilvipalvelut. Ja Officea käytetään entistä useammin pilvestä ja myös sen tulevaisuus on pilvessä.

Satya itse toteaa, että Microsoftin tulevaisuus on ”Cloud First and Mobile First”.

Mitä Satya muuttaa?

On ennenaikaista veikata tulevia muutoksia, mutta itse uskon vahvasti Satyan ja hänen neuvonantajanaan toimivan Bill Gatesin tuovan lisäpuhtia Microsoftin tuotekehitykseen. Nadella itse toteaa nimityksensä yhteydessä seuraavasti:

Hyvin ja osuvasti sanottu. Täsmälleen tätä henkeä ja asennetta kaivataan myös suomalaisessa Microsoftin kumppanikentässä – kuten myös Suomessa kansakuntana.

Nadella on työskennellyt lukuisissa eri rooleissa Microsoftilla ja ala on hänelle selkeästi työn lisäksi sekä intohimo että harrastus. Ballmer oli enemmänkin markkinointiherra, Nadellan ominta aluetta taas on teknologia. Juuri tällaisen CEOn Microsoft tarvitsee perinteisen palkkajohtajan sijaan. Microsoft on tällä hetkellä useilla markkina-alueilla haastajana. Toisaalta sillä on softapuolen isoin tuotekehitysbudjetti sekä uskomattoman hieno paketti pilvipalveluita.

Nadella itse lainaa ensimmäisessä kirjoituksessaan Microsoftin työntekijöille Oscar Wildeä seuraavasti: ”We need to believe in the impossible and remove the improbable.”. Voisiko tuota enää paremmin sanoa?

Tervetuloa Nadella

Me sulavalaiset toivotamme Nadellan erittäin lämpimästi tervetulleeksi Microsoftin uudeksi toimitusjohtajaksi! Myös Gatesin paluu vahvempaan rooliin on meille ilouutinen. Nadellan sanoja lainaten: ”I truly believe that each of us must find meaning in our work. The best work happens when you know that it’s not just work, but something that will improve other people’s lives. This is the opportunity that drives each of us at this company.”. Tämä kuvaa vallan mainiosti myös Sulavan filosofiaa ja tapaa toimia.Aki on Sulavan perustajaosakas ja toimitusjohtaja. Aki on työskennellyt IT-alalla vuodesta 1992 lähtien. Hän on ollut jo vuosikausia yksi Suomen arvostetuimmista IT-vaikuttajista. Sulavan projekteissa Aki osallistuu mm. uusien palveluiden innovointiin, tiekarttojen laatimiseen sekä asiakkaidemme johdon ja tietohallinnon sparraukseen.