Mikä on moderni tiimisivusto ja miksi se on tärkeä?


Mikä on moderni tiimisivusto ja miksi se on tärkeä?Viikko kuumassa Atlantassa ja mielenkiintoisessa Ignite 2016 -konferenssissa on nyt takana ja on aika nostaa Office 365 -rintamalta kaikkein keskeisin uudistus valokeilaan. Kyseessä on ns. modernien tiimisivustojen tuleminen osaksi Office 365 -ryhmiä.

First Release ominaisuudet

Aiemmin tämän vuoden aikana on julkaistu uudet kirjastonäkymät OneDrive for Businekseen ja SharePoint-sivustohin. Myös uudet listanäkymät ovat tulleet SharePoint-sivustoihin ja ne mahdollistavat jo nyt PowerAppsien ja Flown hyödyntämisen.
powerappsjaflow

Modernit sivut tällä hetkellä tulossa käytettäväksi First Release -tilauksissa. Sivut ovat suoraan responsiivisia ja niihin voi lisätä webosia, jotka toimivat paitsi selaimessa, myös uudessa SharePoint-appsissa (iPhone ja Android – Preview).

Seuraavassa kuvassa on sama moderni sivu sekä SharePoint-appsissa että selaimessa.

modernit-tiimisivustot-responsiivinen-ja-helppo

Jos sinulla on First Release -tilaus, voit testata moderneja sivuja luomalla tavallisen tiimisivuston ja lisäämällä sinne wiki sivun sijasta ”Site Page” -tyyppisen sivun.

modernin-sivun-lisays

Sovelluskehittäjille pieni sivuhuomautus: meillä on nyt mahdollisuus alkaa kehittää uudentyyppisiä webosia (https://github.com/SharePoint), jotka toimivat responsiivisesti moderneilla sivuilla selaimessa, SharePoint-appsissa ja vanhoilla SharePoint sivuilla.

Seuraavaksi modernit tiimisivustot

Roadmapilla näkyy seuraavana modernit tiimisivustot. Käyttäjän näkökulmasta tämä tarkoittaa sitä, että kun vohvelista avaa SharePoint-linkin ja pääsee lisäämään uutta sivustoa, hän saa halutessaan luoda tiimisivuston sijasta modernin tiimisivuston. Tästä päästäänkin tämän artikkelin ytimeen, eli kysymykseen siitä mikä on moderni tiimisivusto.

Moderni tiimisivusto on Office 365 -ryhmän SharePoint-ominaisuus, joka tuo alkuvaiheessa seuraavat toiminnallisuudet:

  • Metatiedot Office 365 -ryhmän OneDrive tiedostokirjastoon, sekä mahdollisuus luoda useita tiedostokirjastoja yhteen Office 365 -ryhmään.
  • Modernit sivut, eli mahdollisuuden luoda sivuja ja webosia Office 365 -ryhmiin. Tällaisen sivun voi määritellä myös etusivuksi.
  • Modernit listat, eli mahdollisuus käyttää PowerAppseja ja Flowta Office 365 -ryhmistä.
  • Uutiset -toiminnallisuus, joka pohjautuu moderneille sivuille ja näkyy suoraan SharePoint-appsissa.

 

Office 365 -ryhmät saavat myös runsaasti hallintaan liittyviä ominaisuuksia. IT pystyy kontrolloimaan paitsi ryhmien luontia ja nimeämispolitiikkaa, uusi ’data classification’ mahdollistaa sisällön määrittämisen esimerkiksi sellaiseksi, että sitä saa tarkastella ainoastaan luotetuilla laitteilla, vaikka käytetäänkin pilvipalvelua.

Miksi modernit tiimisivustot on tärkeä ominaisuus?

Reilu vuosi sitten pohdiskelimme Ignite 2015 jälkeen kysymystä, milloin pitäisi käyttää SharePoint-tiimisivustoja ja milloin puolestaan on järkevä käyttää Office 365 -ryhmiä. Tähän on nyt saatu vastaus. Koko kysymys on nimittäin epärelevantti, kun Office 365 -ryhmä saa SharePoint-sivuston.

Toki vanhoja SharePoint-tiimisivustoja voi edelleen käyttää, mutta jos olet Office 365 -asiakas, niin miksi rajoittua vanhaan SharePoint-tiimisivustoon, kun Office 365 -ryhmä tarjoaa SharePoint-tiimisivuston, modernit tiedostokirjastot, modernit listat (sisältäen PowerAppsin ja Flown), Plannerin, Yammer-ryhmän, kalenterin ja sähköpostilistan?

Suomalaisten Office 365 -toimittajien on nyt hyvä hetki alkaa miettimään miten työtilaprovisiointi laajennetaan Office 365 -ryhmän provisionniksi. Tämä ei ole pelkästään tekninen kysymys, vaan koskee koko prosessia.

Tuottavuus on nimittäin ottamassa harppauksen eteenpäin, eikä tätä loikkaa pysty tekemään vanhoilla välineillä.

Entä on-prem SharePoint?

Vaikka Office 365 -ryhmät eivät koskaan tule sellaisenaan on-prem maailmaan (mm. Planner, Yammer-ryhmä, kalenteri ja sähköpostilista), sen tietyt osat tulevat saataville.

Modernit sivut eivät ole pelkästään Office 365 -ryhmien ominaisuus. Se ja uuden tyyppiset webosat ovat odotettavissa SharePoint 2016 Feature Pack 2:ssa vuoden 2017 alkupuolella.Olli on Microsoft MVP (Most Valuable Professional), MCM (Microsoft Certified Master) ja MCT (Microsoft Certified Trainer). Hän on Office 365- ja SharePoint-syväosaaja, joka organisoi Office 365 ja SharePoint User Group Finland-tapahtumia.