Miksi Microsoft osti Yammerin yli miljardilla?


Miksi Microsoft osti Yammerin yli miljardilla?Microsoft tiedotti viime yönä ostaneensa Yammerin – kuten huhut tiesivät kertoa jo pari viikkoa sitten. Yksinkertaistettuna Yammer on yrityskäyttöön tarkoitettu mikroblogi, eli Twitter-tyylinen palvelu tiedon tehokkaaseen jakamiseen. Moni Sulavan asiakkaista käyttää Yammeria, samoin sitä käyttää yli 85% Fortune 500-listan yrityksistä ja yhteensä yli 5 miljoonaa henkilöä. Yammeria voi luonnollisesti käyttää selaimen lisäksi erilaisilla mobiilipäätelaitteilla ja se integroituu jo nyt mm. Microsoftin SharePointiin ja Active Directoryyn.

Alla oleva infograafi kertoo Yammerista ja sen soveltuvuudesta Microsoftin tarjoamaan (klikkaa nähdäksesi täyden version).

image

Yammer ja Microsoftin nykytuotteet

Yammer tulee osaksi Microsoftin Office-divisioonaa. On selvää, että tuote tulee aikanaan integroitumaan tiiviisti Office 365:een, SharePointiin ja Dynamics-perheen tuotteisiin. Samoin Yammer tulee varmasti olemaan osa mm. Skypestä ja Lyncistä muodostuvaa Unified Communications-kokonaisuutta.

Microsoftin Dynamics CRM sisältää jo nykyisellään nipun sosiaalisia työkaluja, kuten myös SharePoint ja Office 365. Näiden kohta julkaistavissa uusissa versioissa sosiaalisen teknologian rooli kasvaa entisestään. Office-työkaluilla työskentely muuttuu entistä sosiaalisemmaksi kokemukseksi ja Windows 8 vie sosiaalisuuden aivan uudelle tasolle, sekä tietokoneessa, tabletissa että puhelimessa. Itse asiassa voin turvallisesti sanoa, että sosiaalinen teknologia on jatkossa kiinteä osa kaikissa Microsoftin tuotteissa ja palveluissa.

Miten homma etenee?

En itse usko, että Yammerin rooli tulee olevaan kovinkaan suuri esimerkiksi Officen, Office 365:n tai SharePointin seuraavassa versiossa. Yammer tuskin myöskään ehtii mukaan kiinteäksi osaksi Windows 8:a tai Windows Phone 8:a. Jatkossa kuitenkin integraatio näihin tiivistyy varmasti, kuten myös muihin Microsoftin tuotteisiin. Yammer tulee myös pitkään säilymään itsenäisenä palveluna. Itse veikkaisin, että ensimmäisenä Yammer integroituu tiiviimmin Windows Phone-puhelimiin itsenäisenä sovelluksena. Kaupalla itsessään ei siten ole välitöntä vaikutusta Yammerin nykyisiin loppuasiakkaisiin tai Microsoftin tuotteisiin.

Viimeistään tämän kaupan pitää toimia herätyskellona jokaiselle työpaikalle – sosiaalinen teknologia on kiinteä osa tietotyötä. Ja tietysti Microsoftin teknologioita hyödyntävien talojen kannattaa miettiä entistä vakavammin Yammeria yhtenä työvälineenä sosiaaliseen tietotyöhön. Suosittelen kuitenkin tutustumaan myös Dynamics CRM:n sekä hetken kuluttua julkaistavien Officen, ja Office 365:n ja SharePointin tuleviin sosiaalisiin ominaisuuksiin ennen päätöstä Yammerin nykyversion käyttöönotosta.

Miksi siis Yammer ostettiin?

Kauppasumma on suuri, muttei mitenkään posketon Microsoftin mittakaavassa – Microsoft teki viime kvartaalilla voittoa yli 6 miljardia dollaria. Itse näen, että Microsoftin osti lähinnä brändin ja varmisti samalla ettei Yammer päädy sen kilpailijoille. Microsoft sai toki samalla entistä tukevamman jalansijan sosiaalisessa tietotyössä sekä selkeän sosiaalisen kehityspolun kaikille tuotteilleen.

Sulava ja Microsoft menevät samaan suuntaan

Me Sulavassa otamme tietysti Microsoftin Yammer-kaupan suurella innolla vastaan. Olemme puhunut sosiaalisesta teknologista osana tietotyötä Sulavan perustamisesta lähtien. Tulemme julkaisemaan kesälomien jälkeen aivan uudenlaisia malleja ja menetelmiä tietotyön kehittämiseen ja tulosten mittaamiseen. Luonnollisesti Microsoftin teknologiat ovat menetelmiemme keskiössä ja tähän yhtälöön Yammer sopii mukaan vallan mainiosti.Aki on Sulavan perustajaosakas ja toimitusjohtaja. Aki on työskennellyt IT-alalla vuodesta 1992 lähtien. Hän on ollut jo vuosikausia yksi Suomen arvostetuimmista IT-vaikuttajista. Sulavan projekteissa Aki osallistuu mm. uusien palveluiden innovointiin, tiekarttojen laatimiseen sekä asiakkaidemme johdon ja tietohallinnon sparraukseen.