Miksi pidän Lumiasta?


Miksi pidän Lumiasta?Jotkut ovat aina välillä kyselleet esimerkiksi Facebookissa, että miten ihmeessä jaksan mesota Windows Phone-puhelimista ja Nokian Lumia-puhelimista. Syy on yksinkertainen – puhelin vain sopii omaan käyttööni todella hyvin. Mutta miksi se sopii minulle? Olemme Sulavan blogissa kirjoittaneesta aiheesta moneen kertaan, esimerkiksi kirjoitukset Lumia työkäytössä, Nokia-paluumuuttajan kokemukset ja Vinkkejä Lumia-käyttäjälle. Nyt ajattelin kuitenkin tarkastella asiaa hieman henkilökohtaisemmasta näkövinkkelistä.

Olen käyttänyt kännykkää vuodesta 1993 ja aluksi se nimenomaan säästi aikaa. Sitten puhelimet yleistyivät ja kännykkä alkoi varastaa aikaani.  Ihmiset, erityisesti työkaverit, alkoivat soitella kaikille ja kaikkialle holtittomasti.  Tekstiviesteillä oli “helppo” jaella työtehtäviä ja ilmoitella asioista asynkronisesti. Seuraavaksi sähköposti löysi itsensä puhelimiin ja tilanne paheni entisestään. Puhelin ei tietenkään ole ongelmien syy, vaan syy löytyy nykyajan älyttömästä työkulttuurista. Sähköpostin käyttäminen kaikkeen mahdolliseen ja mahdottomaan on vain yksi ilmentymä suuremmasta ongelmavyyhdistä. Puhelin on sitten se väline, joka kaataa ongelmat käyttäjänsä päälle kellonajasta ja viikonpäivästä riippumatta.

Vielä vajaa kaksi vuotta sitten vihasin pitää puhelinta mukana lomilla, iltaisin tai viikonloppuisin. Samoin pelkäsin parin tunnin palaverin jälkeen katsoa puhelimesta miten monta mailia, soittoa ja tekstiviestiä oli tullut. Nyt tilanne on täysin toinen ja puhelin on aidosti hyvä renki. Windows Phonella on osuus tässä, ilman sitä muutos ei olisi ihan noin iso. Mutta kyllä työkulttuuri on se, joka on muutoksen aiheuttanut. Ja tämä kulttuuri vaikuttaa kaikkeen muuhunkin, ml. sidosryhmien väliseen viestintään. Ja erityisesti fiksummat työtavat vaikuttavat omaan mielialaan, ajankäyttöön ja tuottavuuteen.

Toisaalta tämä muutos ei olisi mahdollinen ilman nykyaikaista puhelinta. Alla muutamia esimerkkejä päivittäisestä puhelimen käytöstäni:

  • Live tilet mahdollistavat sen, etten joudu turhaan käynnistämään sovelluksia. Näen vaikkapa suoraan sen, onko minulle uusi kommentteja sosiaalisen median palveluissa (Facebook, Twitter jne.).
  • Voin vaikkapa hissiä odotellessa katsoa kaikkien sosiaalisen median palveluiden notifikaatiot. Minun ei tarvitse erikseen käydä eri palveluissa katsomassa asioita tai käyttää jotain erillistä sovellusta feedien syndikointiin. Ja kuten edellisessä kohdassa totesin, live tilejen myötä notifikaatioita ei tarvitse edes mennä katsomaan jos mitään uutta ei ole tapahtunut.
  • Seuraan Sulavan CRM:n tapahtumia pääosin puhelimen kautta. CRM:n Activity feedit näyttävät puhelimessa kaikki tapahtuvat ja pääsen myös kommentoimaan niitä Facebookista tutulla käyttöliittymällä.
  • Saan luettua nopeasti sosiaalisen median kuulumiset sekä jaettua mielenkiintoiset uutiset. Esimerkiksi valtaosa Twitter-päivityksistäni on tehty puhelimen kautta, kuten myös valtaosa Facebookin kommenteistani.
  • Saan katsottua läpi ja tarvittaessa pikamuokattua työpaikan SharePointista erilaiset dokumentit, taulukot, muistiinpanot tai esitykset. Tämä käyttötarkoitus on niin olennainen, ettei sen merkitystä voi mitenkään tarpeeksi korostaa. Ilman tätä mobiili tietotyö jää automaattisesti torsoksi ja ainoa tapa tiedon ja tiedostojen siirtoon on sekoilu sähköpostin kanssa.
  • Näen Lyncin kautta työkavereiden läsnäolotiedot ja voin keskustella heidän kanssaan.
  • Puhelin linkittää automaattisesit Sulavan, Facebookin, Twitterin ja LinkedInin kontaktitiedot – ihmisiin saa aina nopeasti yhteyden.

Näitä esimerkkejä voisi kirjata lähes loputtomasti. Windows Phone on käyttöliittymältään ja ideologialtaan aidosti toisenlainen puhelin. Yhdistettynä Microsoftin tarjoamiin työvälineisiin ja pilvipalveluihin puhelin tarjoaa maukkaita maistiaisia tulevaisuuden tietotyöstä. Windows 8, Windows Phone 8, SharePoint & Office 15 sekä uudistuvat pilvipalvelut tuovat tänä vuonna uskomattomia uusia mahdollisuuksia tietotyön tehostamiseen. Näitä ei kuitenkaan tarvitse jäädä odottelemaan, vaan tietotyön uudet mallit kannattaa ehdottomasti hyödyntää jo nykyisillä versioilla.

Windows Phone on myös siinä mielessä aivan uudenlainen tuote, että se soveltuu sekä työ- että vapaa-ajan käyttöön. Mulle ei tulisi enää mieleenkään miettiä erillistä puhelinta vapaa-ajalle. Työnantajien onkin nyt tärkeää tunnistaa sisäiset ja ulkoiset muutos- ja kehitystarpeet. Näiden pohjalta pitää luoda selkeät toimintamallit mobiilipalveluiden, puhelinten ja muiden päätelaitteiden osalta. Hyvin mietitty mobiilistrategia tukee ja kehittää tietotyötä ja tarvittaessa mahdollistaa myös erilaiset “bring-your-own-device”-henkiset toimintamallit.Aki on Sulavan perustajaosakas ja toimitusjohtaja. Aki on työskennellyt IT-alalla vuodesta 1992 lähtien. Hän on ollut jo vuosikausia yksi Suomen arvostetuimmista IT-vaikuttajista. Sulavan projekteissa Aki osallistuu mm. uusien palveluiden innovointiin, tiekarttojen laatimiseen sekä asiakkaidemme johdon ja tietohallinnon sparraukseen.