Mitä kuuluu Microsoftille ja tietotyölle?


Mitä kuuluu Microsoftille ja tietotyölle?Sulava WPC 13Microsoftin uusi FY14 –tilikausi on ollut käynnissä jo kuukauden. Kyseessä on ensimmäinen tilikausi, jolloin Microsoft on aidosti ”Devices and Services” –yritys. Muutos on todella suuri ja pilvipalvelut on muutoksen keskiössä. Viimeistään nyt myös työpaikoilla on aika herätä uuteen tilanteeseen ja alkaa todella muuttamaan tapaa tehdä tietotyötä. Samalla myös turhat ICT-kustannukset tulee karsia pois sekä jatkuvien palveluiden että projektien osalta.

 

Microsoft WPC ’13

Microsoftin perinteinen WPC (Worldwide Partner Conference) järjestettiin heinäkuun alussa Houstonissa. Paikalla oli noin 15 000 kumppania ja Microsoftin kertoi tapahtumassa mihin yritys keskittyy alkaneella tilikaudellaan. Neljä avainteemaa ovat Cloud, Enterprise Social, Devices and Mobility sekä Big Data. Ei muuten ole sattumaa, että teemat ovat sopivasti samat joihin Sulava on keskittynyt vuodesta 2010 lähtien.

Tässä on yksi syy siihen, miksi Sulava palkittiinkin tapahtumassa vuoden 2013 parhaana suomalaisena kumppanina. Steve Ballmerin tapaaminen ja Suomen lipun kantaminen 16 000 ihmisen edessä olivat luonnollisesti tapahtumani kohokohtia.

Microsoftin organisaatiomuutos

Microsoftin heinäkuussa voimaantulleesta organisaatiomuutoksesta on puhuttu Suomessa yllättävän vähän – vaikka kyseessä on jättimäinen muutos. Poissa ovat vanhat divisioonat tyyliin ”Windows”, ”Server and tools” ja ”Microsoft Business Division”. Muutoksen lopputuloksena eri tuotteet tulevat toimimaan entistä tiiviimmin yhdessä – ja luonnollisesti pilvipalvelut ovat kaiken keskiössä. Ja kyllä, muutokset näkyvät myös täällä Suomessa.

Erityisesti muutos tulee näkymään tuotekehityksen syklien nopeutumisessa. Jos nykyisellään Microsoftin palvelut päivittyvät entisen ”kerran kolmessa vuodessa –mallin” sijaan vähintään vuosittain. Jatkossa päivitykset ovat osa arkea. Nykypäivänä siis aivan turhaa käyttää kymmeniä ja satojatuhansia tietojärjestelmien määrittelyyn. Samoin viimeistään nyt laajojen räätälöinti- ja käyttöönottoprojektien on jäätävä historiaan. No, tätähän me olemme sanoneet Sulavan perustamisesta lähtien.

Sama pätee myös työasemien vakiointiin – on täysin selvää, että jatkossa työntekijät käyttävät useita erilaisia päätelaitteita työnsä tekemiseen. Oheinen Microsoftin video kertoo heidän näkemystään nykyajan tietotyöstä erilaisilla päätelaitteilla.

Miten edetä?

Muutos on helpointa aloittaa pilvipalveluiden mahdollisuuksien – sekä niiden tuomien kustannussäästöjen – kartoittamisella. Siirtyminen Office 365:een on helpompaa kuin ikinä uskoitkaan, olemme todistaneet tämän kerta toisensa jälkeen reilusti yli sadassa onnistuneessa siirtymässä. Windows Azure ja CRM Online ovat termejä, joita kenenkään ei tule unohtaa. Yammer taas on Microsoftin sosiaalisen tietotyön keskiössä, Lync taas viestinnän. Office-paketti on syytä päivittää vauhdilla uusimpaan versioon (tietysti ottamalla se käyttöön Office 365:n kautta), jotta pääsette mukaan jatkuvaan kehitykseen.

Tämän jälkeen tulee laatia aivan uudenlainen strategia työasemien, päätelaitteiden ja muun perusinfrastruktuurin osalta. Windows 8 ei ole floppi ja Windows 8.1 tulee saataville todella pian – itse asiassa jo elokuussa. Nokia Lumia-puhelimet ovat ilmestyneet lähes jokaiselle suomalaiselle työpaikalle. Windows RT-laitteet ovat edelleen paras vaihtoehto perustabletiksi tietotyöläiselle.

Ja seuraavana vuorossa on uuden kommunikointikulttuurin omaksuminen – tämä koskee niin sosiaalista teknologia, työryhmätyöskentelyä, palavereita, läsnätyötä kuin kaikkea muutakin kommunikaatiota. Samassa yhteydessä tulee myös miettiä, millaisia uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja –malleja uusi maailma avaa omalle organisaatiollesi.

Kuten todettua, me olemme Sulavassa keskittyneet näihin asioihin lähes kolmen vuoden ajan. Ei välttämättä ole huono idea kutsua meitä paikanpäälle kertomaan mahdollisuuksista tietotyön ja liiketoiminnan tehostamiseen sekä merkittäviin kustannussäästöihin.

Joka tapauksessa on selvää, että jatkamalla vanhalla ICT-mallilla organisaatiosi kilpailukyky on vaarassa. Tai no, sanotaan suoraan – jatkamalla vanhalla mallilla koko organisaatiosi tulevaisuus on vaarassa.Aki on Sulavan perustajaosakas ja toimitusjohtaja. Aki on työskennellyt IT-alalla vuodesta 1992 lähtien. Hän on ollut jo vuosikausia yksi Suomen arvostetuimmista IT-vaikuttajista. Sulavan projekteissa Aki osallistuu mm. uusien palveluiden innovointiin, tiekarttojen laatimiseen sekä asiakkaidemme johdon ja tietohallinnon sparraukseen.