Mitä Nokia-Microsoft-kauppa tarkoittaa Suomelle


Mitä Nokia-Microsoft-kauppa tarkoittaa SuomelleMicrosoft on tänään ostanut 5,5 miljardin euron kaupassa Nokian puhelintoiminnot sekä lisenssoinut Nokian teknologiaa mm. karttojen osalta. Kauppa valmistuu keväällä 2014 ja Microsoft uskoo sen tuovan positiivisen liiketuloksen jo 1.7.2014 alkavalla tilikaudella (FY15). Alla ensimmäisiä ajatuksiani aiheeseen liittyen.

Microsoft Suomessa kaupan jälkeen

Microsoftin henkilöstö on Suomessa jatkossa noin 5 000 henkeä, eli yritys on todella merkittävä työllistäjä. Microsoft ei ole ainakaan lyhyellä aikavälillä siirtämässä ihmisiä maista toiseen. Saamme myös muutaman uuden suomalaisen Microsoftin kansainväliseen organisaatioon.

Microsoft ilmoitti myös rakentavansa pilvipalvelinkeskuksen Suomeen, investoinnin ensimmäisen vaiheen kokoluokka on 250 miljoonaa dollaria. Hankkeella on merkittävä työllistävä vaikutus rakennusvaiheen aikana. Suomalaiset asiakkaat taas saavat mahdollisuuden ajaa palveluitaan paikallisessa konesalissa.

Microsoft tulee jatkossa olemaan kenties merkittävin yksittäinen kumppani – ja asiakas – kotimaisille korkeakouluille. Kaupan myötä saamme vihdoinkin Suomeen merkittävissä määrin kansainvälisen ohjelmistoyrityksen tuotekehitystä. Tällä tulee olemaan suuri merkitys koko alallemme ja toivottavasti myös muut seuraavat perässä.

Microsoft teki myös merkittävät ja pitkät patenttisopimukset uuden Nokian kanssa. Nämä tuovat Suomeen merkittävän tulon nyt ja tulevaisuudessa, sekä tietysti auttavat uutta Nokiaa kasvamaan ja kehittymään.

Kaupalla on toki paljon muitakin merkityksiä, esimerkiksi työmatkat Suomeen lisääntyvät varmasti. Suomalaiselle ohjelmistoteollisuudelle aukeaa iso joukko aivan uudenlaisia mahdollisuuksia.

Merkittävä askel Windows-ekosysteemille

Microsoft on jo aiemmin ilmoittanut olevansa ”Services & Devices” -yritys. Aiemmin laitepuolta ovat edustaneet Xbox ja Surface, nyt mukaan tulevat myös puhelimet ja muut mobiililaitteet. Kehityssyklit tulevat entisestään nopeutumaan ja tulemme näkemään aivan uudenlaisia päätelaitteita. Tästä lisää tulevissa kirjoituksissamme.

Yhteenveto

Nokialla on luonnollisesti pitkät yli 150 vuoden perinteet Suomessa. Nyt ilmoitettu osakekauppa luonnollisesti muuttaa Nokian roolin ja tulevaisuuden. Muutos ei kuitenkaan ole pahasta ja suurimmat puheet salaliitoista jne. kannattaa haudata alkuunsa. Tämä muutos on valtava mahdollisuus koko Suomelle.Aki on Sulavan perustajaosakas ja toimitusjohtaja. Aki on työskennellyt IT-alalla vuodesta 1992 lähtien. Hän on ollut jo vuosikausia yksi Suomen arvostetuimmista IT-vaikuttajista. Sulavan projekteissa Aki osallistuu mm. uusien palveluiden innovointiin, tiekarttojen laatimiseen sekä asiakkaidemme johdon ja tietohallinnon sparraukseen.