Moderni tietotyö, tieto-ohjautuvuus ja Sulava

lamppuja


Moderni tietotyö, tieto-ohjautuvuus ja SulavaKun tutustuin ensimmäistä kertaa Sulavan nettisivuihin “sillä silmällä” eli rekryilmoituksen houkuttamana, kiinnittyi huomioni heti sanapariin “moderni tietotyö”. Tämäpä mielenkiintoista, ajattelin, täällä tehdään työtä tiedon kanssa ja vieläpä modernilla tavalla. Mitä se tarkoittaa?  

Pian huomasin, että tietotyön “tieto” ei tarkoittanut ihan samaa asiaa miten sen itse BI-taustaisena ymmärsin. Päättelin, että tietotyöllä tarkoitetaan enemmänkin tietynlaista työympäristöä ja siinä ympäristössä tehtävää työtä. Vanhanaikaisesti sanottuna toimistotyötä. Innostukseni vähän laski, pakko myöntää. 

Tästä lievästä pudotuksesta huolimatta päädyin Sulavalle Business intelligence -hommiin sen pahemmin murehtimatta väärin ymmärtämääni tietotyötä. Mutta ajatus siitä kaihersi jossain takaraivossa koko ajan: minä teen työtä tiedon kanssa ja Sulavalla tehdään työtä tietotyön kanssa. Joku leikkauspiste tässä täytyy olla. Mutta missä? Missä synergia? 

Tein karkean jaottelun: tietotyössä on kyse tiedon käsittelemisestä, BI:ssä tiedon hyödyntämisestä. Se kalskahtaa ikävästi hieman arvottavalta jaottelulta, eikä minun ollut tarkoitus luoda mitään hierarkiaa. Ja toisaalta kyllähän BI:ssäkin käsitellään tietoa. Sitä käsitellään, jotta sitä pystytään hyödyntämään. Molemmissa siis käsitellään tietoa.

Irtoaisiko tästä ajatuksesta jotain? Mikä on yhteistä näille alueille? Tiedon laatu ja pyrkimys vähentää manuaalista työtä ainakin. Työn tekemisen muutos! Yhteistä löytyy myös kokonaisarkkitehtuurin saralta. Yhteiset työvälineet. Tietotyön tekijä täyttää Exceliä, toinen ylläpitää SharePoint-listaa ja kolmas lukee Power BI -raportistaan, miten myynti vetää. Esimerkiksi. 

Yhteistä on myös toiminta. Strategian mukainen toiminta. BI:llä voidaan mitata ja seurata, kuinka hyvin strategian mukaisia tavoitteita saavutetaan. Sen perusteella tehdään päätöksiä, joilla ohjataan organisaation toimintaa eli johdetaan tiedolla. Ajattelen, että tietotyön kehittämisen tavoite voisi olla tukea organisaation strategian toteuttamista. Tehdä strategian mukainen toiminta mahdollisimman helpoksi. 

Millaisia ajatuksia tämä herättää sinussa? Näetkö, millaisia yhteyksiä tietotyön ja tieto-ohjautuvuuden välillä teidän organisaatiossanne on ja olisiko niissä kehitettävää? Kohtaavatko tietotyön kehittäminen ja organisaationne strategia? Senior Consultant. Kokenut BI:n asiantuntija, tottunut navigoimaan liiketoiminnan ja IT:n välisillä vesillä. Laaja kokemus taloushallinnosta ja syvällinen liiketoiminnan ymmärrys yhdistettynä vahvaan Power BI -osaamiseen ja tietokantojen tuntemukseen varmistavat, että todelliset bisnestarpeet tulevat esille ja niihin myös löydetään ratkaisut.