Modernit SharePoint-sivut hands-on


Modernit SharePoint-sivut hands-onOlli kirjoitti SharePointin tulevaisuudennäkymistä Ignitessa saadun uuden tiedon valossa. Artikkelissa mainittiin jo käytettävissä (First-release-tilauksissa) olevat modernit SharePoint-sivut, jotka ovat paitsi natiivisti responsiiviset, myös aiempaa suoraviivaisemmat ja helpommat muokata. Sivut toimivat samanlaisina niin selaimessa kuin SharePoint appissakin.

Modernit SharePoint-sivut rakentuvat sivulle lisättävistä erilaisista rakennuspalikoista, uudenlaisista web-osista. Web-osia ei kuitenkaan lisätä galleriasta kuten ennen vaan valikosta suoraan sivulla. Swayhin tutustuneet käyttäjät ovat jo mallia Swayssa käyttäneet, sillä teknologia ja sivun rakenne ja käyttöliittymä ovat suunnilleen samat.

modernin-sivun-lisaysUuden modernin sivun voi luoda ryhmätyötilaan (team site) Site pages -kirjaston New-valikon Site Page -valinnalla (perinteiset työtilasivut ovat olleet tyypiltään ja nimeltään wikisivuja). Mikäli sivustolla ei ole räätälöityä ulkoasua käytössä (teemaa ei lasketa) on moderni Site Page sivuston oletussivutyyppi ja näin ollen asetus-valikon Add a page -komento luo oletuksena tällaisia uudentyyppisiä sivuja.

Näillä uudentyyppisillä sivuilla on tällä haavaa vain yksi asettelu: elementit allekkain. SharePoint Framework mahdollistaa toisenlaisten asettelusivujen luomisen myös, mutta silloin pitää muistaa, että oletusarvoinen responsiivisuus on rakennettu tätä yksipalstaista sivua varten, joten se saattaa vaatia oman lisätyönsä sivumalliin.

Sivu mukailee sivuston teemaa ulkoasultaan, ts. perussivussa on omasta takaa tausta otsikon takana, kun taas sivustossa, missä on käytössä oma teema, otsikko on suoraan sivun taustakuvan päällä.

msp2

msp3

Plus-painikkeesta avautuu valikko, josta sivulle lisätään elementtejä, moderneja web-osia. Wiki-sivuista poiketen sivulle ei voi lisätä tekstiä ja kuvia tuosta noin vaan mihin vaan, vaan nekin lisätään web-osina. Valikoimassa on teksti- ja kuvalaatikoiden lisäksi mm. mahdollisuus lisätä sivulle dokumentti (Office online app -kehys, jossa dokumenttia voi selailla suoraan sivulla), koodiblokki (esim. upotettu video), pikalinkkejä ja Yammer-syöte. Kuvia ja tiedostoja voi lisätä joka sivuston kirjastoista tai lataamalla omalta koneelta.

msp7

msp6

Kaikista mielenkiintoisin web-osa minusta on Korostettu sisältö, joka tarjoaa helpon tavan hakea sisältöä sivulle muualta. Se on moderni versio sisältökyselystä/sisältöhausta. Se on helppo ja nopea käyttää ja tarjoaa perustarpeet muualta haettavan sisällön listaamiseksi.

msp5

Web-osien valikoima on vielä aika suppea, mutta Microsoft on luvannut valikoimaa kasvattaa sitä mukaa kuin ehtivät. Lisäksi SharePoint Frameworkin ansiosta kolmansilla osapuolilla on nyt entistä helpompi rakentaa asiakkaan tarpeisiin räätälöityjä web-osia moderneilla sivuilla hyödynnettäviksi.

Mitä tämä tarkoittaa brändäyksen ja intranetin kannalta? Intranetin – julkaisusivustoista koostuvan informatiivisen sivustokokonaisuuden – osalta ei vielä mitään, sillä toistaiseksi nämä uudet sivut ja uusittu SharePointin ulkoasu ovat käytettävissä vain työtiloissa. Brändäyksen kannalta sitä, että työtilojen brändäykseen ei kannata satsata paljon teemaa enempää, jos haluaa hyödyntää näitä moderneja sivuja. Tai sanotaan vaikka niin päin, että työtilojen suunnittelussa ainakin tässä vaiheessa joutuu tekemään valinnan vahavasti brändätyn ulkoasun ja modernin sivuteknologian välillä.

Kun ajatellaan kokonaisuutta ja Microsoftin roadmappia eteenpäin modernien ryhmien ja työtilojen yhdistymisen kannalta, olisin itse taipuvainen sanomaan, että on aika antaa brändin taipua modernin tekemisen tieltä, ainakin työtilojen osalta. Kysehän on kuitenkin työvälineistä ja siten työskentelyn helpottamisesta. Jatkossa tiettävästi saamme taas uusia tapoja muokata myös näiden uudenlaisten työtilojen ulkoasua.Sanna on pitkän linjan Microsoft-osaaja ja taustaltaan kouluttaja. Viime vuosina hän on ollut mukana lukuisissa asiakasprojekteissa konsulttina ja kouluttajana osaamisalueinaan SharePoint, Office 365 ja Dynamics 365.