Näiksä? Kuuliksä?


Näiksä? Kuuliksä?Näitä kysymyksiä kuulen päivittäin ympäristössäni ja joka kerta ne saavat minut mietteliääksi. Me näkevät ja kuulevat olemme etuoikeutettuja ja pidämme monia asioita itsestäänselvyytenä. Millaista elämäni olisi, jos en näkisi tai kuulisi? Pikatestin voit tehdä vaikka heti: laita silmät kiinni ja yritä tykätä blogistani käyttämällä sivun alalaidassa olevaa Tykkää-painiketta. Onnistuitko?

Tietotekniikasta on tullut korvaamaton apuväline korvaamaan puuttuvia aisteja tai toiminnallisuutta. Itse henkilökohtaisesti uskon, että Kinect-teknologia tulee mullistamaan apuvälineet. Jo nyt maailmalla on testattu Kinectiä muun muassa autististen apuvälineenä loistavin tuloksin. Ja voin vain varovasti kuvitella, miten tuo tekniikka auttaa tulevaisuudessa esimerkiksi näkö- ja kuulovammaisia. Voisiko se jopa osata huulilta lukemista tai kehittää pistekirjoituksen  ihan uudelle tasolle.

Näkövammaisten on tänä päivänä mahdollista käyttää erityistä ruudunlukuohjelmaa, joka tulkitsee tietokoneen näytöllä olevan tekstin ja välittää sen edelleen puhesyntetisaattorille tai pistenäytölle. Kunpa vaan kaikki verkkopalveluja rakentavat ja kehittävät muistaisivat aina ottaa huomioon myös lukuohjelman vaatimukset tietosisällölle. Niin monet verkkosivut tehdään houkutteleviksi meille näkeville. Hyvin usein kikkaillaan pomppivilla animaatioilla tai videoilla ja samalla pois suljetaan suuri joukko potentiaalisia verkkosivuston käyttäjiä. Verkkopalveluja tilaavan asiakkaankin on hyvä muistaa määritellä nämä vaatimukset ja kirjata ne myös sopimuksiin asti. Karkealla tasolla oppaita ja ohjeistuksia löytyy, esimerkiksi oheinen Tieken julkaisu.

Vammaiskumppanuutta yli rajojen

Sulava kehittää Office 365 -ympäristöön perustuvaa hanketyökalua yhdessä Vammaiskumppanuus ry:n (ex. FIDIDA) kanssa. Olemme olleet projektin aikana vähän kuin opintomatkalla vammaiskumppanuuteen. Hankekoordinaattorit tulevat hallinnoimaan uuden työkalun avulla hankkeitaan pilvipalvelussa, jolloin kommunikointi sekä viestintä tulevat kehittymään ihan uudelle tasolle.

”Olemme innoissamme, kun saamme olla ensimmäisien joukossa kokeilemassa jotain ihan uutta ja voimme tarjota sekä Suomen jäsenjärjestöillemme, sekä myös etelän kumppaneillemme ihan uudenlaisen toimintamallin. On tärkeää että vammaiset ympäri maailmaa pystyvät helposti kommunikoimaan ja jakamaan tietoa ja kokemuksiaan.” toteaa toiminnanjohtaja Anja Malm. Vuoden 2012 aikana Vammaiskumppanuushankkeita tulee käynnistymään mm. Sambiassa, Mosambikissa, Gambiassa, Malawilla, Ugandassa, Tansaniassa, Etiopiassa, Namibiassa, Albaniassa, Kosovossa, Palestiinassa, Tadzhikistanissa ja Kirgisiassa.

Vammaiskumppanuus ry:n Ohjelmasuunnittelija Juha Valta esitteli uutta palvelua Addis Abeban yliopiston vammaisille IT-opiskelijoille ja sai leveän hymyn sekä kiitollisen palautteen tuliaisiksi Suomeen. ”Kehitysmaiden tietoliikenneverkot sekä nimenomaan mobiilipalvelut kehittyvät huimaa vauhtia. Tuntuu, että me täällä Euroopassa vielä opettelemme kännykän käyttöä.” kertoo Juha matkakokemuksiaan. ”Parasta uudessa hanketyökalussamme onkin, että tulevaisuudessa kumppanimme voivat osallistua projektiin myös mobiililiittymänsä avulla”.

Ja jos et onnistunut aiemmin painamaan tykkää painiketta silmät kiinni, niin voit sen tehdä nyt etuoikeutettuna!