Käännä Nokian ja Microsoftin liitto voitoksesi

Käännä Nokian ja Microsoftin liitto voitoksesi

Aluksi pieni disclaimer. En varmasti osaa katsoa Nokian ja Microsoftin alkavaa yhteistyötä puolueettomasti, olenhan työskennellyt viimeiset 15 vuotta Microsoft-kumppaneilla ja toimin vapaaehtoistyönä Suomen Microsoftin Osaajakumppanit ry:n puheenjohtajana.

Toisin kuin useimmat äänekkäästi netissä mieltään osoittavat, olen käyttänyt Windows Phone 7 puhelinta nyt noin kolmen kuukauden ajan. Puhelin on kaukana täydellisestä, puutelistalta kun löytyy vaikkapa puhelimen käyttö modeemina/langattomana tukiasemana, suomalainen näppäimistö ja suomen kielinen sanakirja – ja tietysti ne kaikkien kirjoittamat copy/paste ja todellinen moniajo kolmansien osapuolien sovelluksille. Sovelluskaupan valikoima on suppea (noin 8 000 sovellusta) verrattuna iPhoneen tai Androidiin, vaikkakin valtaosa olennaisista sovelluksista on jo löytänyt WP7:aan ja määrä kasvaa kovaa vauhtia. Pääosa käyttiksen puutteista kuitenkin korjaantuu tulevien NoDo- ja Mango-päivitysten myötä. Mango päivitys tuonee selaimeen myös kaivatun HTML5-tuen. WP7:n historian ja alkutaipaleen voi vilkaista nopeasti linkin takaa löytyvästä kuvasta tai lukea MTV3:n tekemän laajemman testin.

Mutta silti puhelin on mielestäni jo nykyisellään ensimmäinen todellinen haastaja iPhonen käyttöliittymälle ja käytettävyydelle. Ainakin oma puhelimeni on ollut uskomattoman vakaa, eikä ole kertaakaan hyytynyt enkä ole koskaan joutunut sitä käynnistämään hidastumisen tai kaatumisen vuoksi. Sovelluskehittäjät ovat ottaneet puhelimen todella hyvin vastaan ja muutenkin puhelimen käyttäjien ja mobiilialan ammattilaisten palaute on ollut aika hyvää ja erityisesti selvästi parempaa kuin epäilevät tuomaat odottivat. Windows Phone on tietysti alustana erittäin nuori, mutta sen kehitysvälineet ja sovelluskehityksen menetelmät ovat erittäin kypsiä sekä hyvin dokumentoituja.

Se mitä en pysty ymmärtämään, on suomalaisten asenne tapahtuneeseen. Päätökset on tehty ja jatkuva purnaaminen väärästä valinnasta tms. ei ainakaan auta asiaa, päinvastoin se vaikeuttaa sekä Nokian ja sen kumppaneiden että näiden työntekijöiden tilannetta entisestään. Omat sympatiani ovat kaikkien niiden puolella, joiden omat tai läheisten työpaikat ovat muutoksen takia katoamassa. Mutta ihan oikeasti, Nokiaa on haukuttu viime aikoina kaikissa mahdollisissa medioissa ja vaadittu muutoksia. Leikitään ajatusleikillä, että Nokia olisi valinnut (tai voinut valita) alustakseen Applen iOSin. Suomalaisen softateollisuuden tai työpaikkojen vinkkelistä tilanne ei ainakaan olisi ollut parempi kuin nykytilanne. Miten tilanne eroaisi, jos Nokia olisi valinnut Androidin? Eipä oikeastaan mitenkään, paitsi läheskään näin moni ei olisi jaksanut purnata (nimettömänä) verkossa. Androidin osalta Nokia ei olisi millään saanut yhtä hyvää mahdollisuutta erottautua kilpailijoista kuin se nyt saa WP7-alustalla ja työpaikkoja olisi kadonnut vähintään sama määrä. Nykymallillakaan ei olisi mitenkään voinut jatkaa.

Avoimen lähdekoodin kannattajat voivat olla levollisin mielen, kyllä avoimen lähdekoodin softaa pystyy tekemään myös Microsoft-alustalla ihan siinä missä muuallakin. Ja tuskinpa kovinkaan moni suomalainen on edes vilkaissut vaikkapa Androidin lähdekoodia, vaikka sen kääntämisestä puhumattakaan. Nykyajan puhelimissa pyörivät sovellukset nojaavat pääosin erittäin vahvasti verkossa toimiviin palveluihin, näitä jokainen voi tietysti kehittää juuri sillä alustalla kuin lystää. Niin, ja itsekin kannatan monessa tapauksessa sovellusten jakelua avoimena lähdekoodina – itselleni ei ole mitään merkitystä sillä, että vaikkapa käyttöjärjestelmä on suljettua lähdekoodia.

Ja jos suljetun lähdekoodin käyttöjärjestelmä tuntuu pahalta, niin unohtakaa WP7 ja iPhone ja kehittäkää sovelluksia vain Androidille. Kukaan ei estä hakeutumasta töihin sellaisiin paikkoihin, joissa keskitytään tekemään teidän mielestänne oikeita asioita. Ja jos sopivaa työnantajaa ei löydy, niin aina voi perustaa uusia yrityksiä muiden samanhenkisten kanssa.

Nokian ja Microsoftin yhteistyö on valtava mahdollisuus suomalaiselle ohjelmistoteollisuudelle. Nyt alkavan yhteistyön myötä Suomen kaksi suurinta softaekosysteemiä lähestyvät merkittävästi toisiaan. Meidän onneksemme Nokia valitsi sellaisen alustan, jolle löytyy Suomesta valmiina kaikki tarvittava osaaminen. Muuten työpaikat olisivat varmasti karanneet ulkomaille, pysyvästi tai ainakin vuosikausiksi.

Kotimaisesta Microsoft-ekosysteemistä löytyy esimerkiksi useita koulutuskumppaneita, tuhansia ja tuhansia ohjelmoijia/arkkitehtejä/konsultteja sekä tietysti osaajia esimerkiksi XBOX-pelin toteutukseen. Perinteisestä Nokian ekosysteemistä taas löytyy vaikkapa valtava määrä osaamista mobiilisovellusten tekemiseksi. Suomen Microsoft taas on perinteisesti tukenut kotimaisia kumppaneitaan paremmin kuin kukaan muu alan toimija ja esimerkiksi kansainvälisesti toimiva IAMCP mahdollistaa helpon tien maailmalle globaalin kumppaniverkoston kautta.

Olisi tietysti koko Suomen etu, että Nokia onnistuu valitsemallaan tiellä. Ja joka tapauksessa työpaikkansa nyt menettävät tarvitsevat pikaisesti uusia työpaikkoja ja niitä kyllä löytyykin avoimena satoja. Ja toivottavasti uusia yrityksiä ja työpaikkoja syntyy entistä nopeammin tapahtuneen seurauksena. Ja erityisesti yrityksiä, jotka haluavat luoda uutta, toimia born-global-mallilla ja viedä uutta suomalaista osaamista maailmalle.

Nyt syntynyt murrostilanne antaa jokaiselle suomalaiselle ICT-alan yritykselle mahdollisuuden katsoa perinteisen laatikkonsa ulkopuolelle ja miettiä uusia liiketoimintamalleja ja –mahdollisuuksia. Samoin tämän murroksen pitää synnyttää kymmenittäin uusia startuppeja. Muussa tapauksessa osaaminen valitettavasti syntyy ulkomaille ja sitä myötä työt siirtyvät tehtäväksi ulkomailla. Sitten tietysti äänekkäät valittajat voivat mainostaa olleensa oikeassa, vaikka itse asiassa he ovat olleet syyllisiä lopputulokseen.

Kollegani Jyrki kirjoitti eilen ajatuksiaan Nokian ja Microsoftin yhteistyön syvenemisen hyödyistä. Uudet liiketoimintamahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Windows Phone tarjoaa markkinoiden parhaan alustan liikkuvaan tietotyöhön, mutta kuten moni on todennut – uusia sovelluksia tarvitaan valtavasti lisää. Nyt lähes samalla osaamisella voi rakentaa sovelluksia sekä puhelimeen, työpöydälle että selaimeen. Kotimaisille pelitaloille Xbox Liven tuleminen Nokian puhelimeen on varmasti erittäin tervetullutta. Windows Phone-alustalla on helpompi ja nopeampi toteuttaa sovelluksia kuin vaikkapa Symbianilla, joten entistä useammalle avautuu nyt mahdollisuus saada tuotoksensa kansainväliseen levitykseen.

Nyt julkisuudessa käydyssä keskustelussa on unohdettu lähes kokonaan pilvipalveluiden tarjoamat mahdollisuudet uudenlaiseen tapaan rakentaa ja hyödyntää matkapuhelinta sovellusalustana. Esimerkiksi T-Mobile toteutti Family Room-palvelun kuvien jakoon ja erilaisten tapahtumien suunnitteluun kuudessa viikossa Windows Azure-alustalle sekä Windows Phone 7:lle. Office 365 ja Windows Phone 7 taas integroituvat suoraan toisiinsa. Mahdollisuudet ovat lähes rajattomat, kun laskentateho ei enää rajoitu kännykän tehoon vaan käytössä on koko pilven laskentakapasiteetti ja päätelaitteet kehittyvät.

Yhteistyö Microsoftin kanssa voi olla Nokialle todella suuri uhka, kuten monet esimerkit näyttävät. Se voi silti olla vielä suurempi mahdollisuus. Se on kuitenkin selvää, että suomalainen ohjelmistoteollisuus tulee kärsimään todella vakavan iskun jos me keskitymme vain valittamaan tapahtunutta ja syyttämään toisia. Onneksi netistä saa lukea myös valtavan määrän positiivisia kommentteja uuden yhteistyön osalta.

Sadat kotimaiset yritykset suunnittelevat kovaa vauhtia uusia strategioita, nopeimmat tietysti jo kasaavat uusia tuoteideoita ja alkavat kaupallistaa uusia liiketoimintamalleja. Suosittelen lämpimästi kaikkia liittymään tähän joukkoon peruutuspeiliin katsomisen ja katkeruuden vaihtoehtona.15 Comments
 • Aki Antman
  Posted at 17:59h, 12 helmikuun Vastaa

  Pieni jälkikirjoitus: Joka tapauksessa on selvää, että uusi liittouma tulee vauhdittamaan Windows Phonen, Androidin ja iPhonen kilpajuoksua sekä tuotekehitystä. Tästä hyödymme varmasti jokainen.

 • Jyrki Kivimäki
  Posted at 11:17h, 13 helmikuun Vastaa

  http://www.hyvinvoivasuomi.fi/

  Tänään myös HS-printtilehden kannessa.

  JK

 • Sami Kuhmonen
  Posted at 15:22h, 13 helmikuun Vastaa

  Kun on törmännyt niin moneen itkijään, joka sanoo ettei Suomessa ole WP7-kehittäjiä, kirjoitin pienen vastineen…

  http://symbiatch.jutut.fi/article/2968

 • Antti Brunni
  Posted at 09:38h, 15 helmikuun Vastaa

  Olen samoilla linjoilla kanssasi combon potentiaalista. Vielä se on reilusti takamatkalla, mutta potentiaalia on. Uskoisin että suomalaiset .net kehittäjät heräävät jos eivät jo ole herännyt akvitoitumaan nyt Noksun suuntaan aiempaa enemmän.

 • Juhapekka Tolvanen
  Posted at 02:58h, 17 helmikuun Vastaa

  (Uusi yritys ilman typoja. Edellisen kommenttini saa poistaa.)

  ”Avoimen lähdekoodin kannattajat voivat olla levollisin mielen, kyllä avoimen lähdekoodin softaa pystyy tekemään myös Microsoft-alustalla ihan siinä missä muuallakin.”

  Bullshit!

  Microsoft: Absolutely NO (GPLv3-or-compat-licensed) Free Software for Windows Phone and Xbox Apps.

 • Aki Antman
  Posted at 07:43h, 17 helmikuun Vastaa

  Käsittääkseni kyseessä ei todellakaan ole Microsoftin vastustus avointa lähdekoodia kohtaan, vaan GPLv3-lisenssin vaatimukset käytettäessä suljetun lähdekoodin käyttistä. Vaatimuksia kuvaa hyvin se, ettei itse GPLv3-lisenssiä tietenkään voida julkaista lisenssin alla.

  Esimerkiksi Wikipediasta voi lukea lisää http://en.wikipedia.org/wiki/GNU_General_Public_License

 • Juhapekka Tolvanen
  Posted at 22:50h, 17 helmikuun Vastaa

  Mitä sä nyt höpiset? Ei tuolla Wikipedia-artikkelissa sanota mitään sellaista, että GPLv3::n alaisessa lisenssissä olisi kovin ihmeellisiä mainintoja siitä, miten sen alaista softaa saa käyttää epävapaan käyttiksen alla. Sitäpaitsi, jos tietokoneohjelma on vapaa, niin kyllä sitä silloin saa kääntää ja ajaa millä alustalla tahansa, mihin sen joku uskaltaa ja osaa kääntää, mutta näköjään käyttisalustan lisensointi voi sen estää, kuten olemme jo Apple AppStoren tapauksessa saaneet nähdä ja nyt näköjään samaa perseilyä harrastaa Windows Marketplace.

  Mutta minusta tuo WP7:n lisenssi kyllä sanoo, ettei ainakaan sen Windows Marketplaceen ole asiaa softalla, joka on GPLv3:n, LGPLv3:n tai AGPLv3:n alaisena.

  Lisää uutisointia aiheesta:

  Microsoft bans open source from the Marketplace

  Tääkin on aika paha:

  The licence doesn’t just stop the release of open source programmes on the Windows Marketplace, however: taken at face value, it would also prevent closed-source apps from including open source libraries – a major blow for developers.

  Eli teepä epävapaa, lähdekoodiltaan suljettu softa, joka dynaamisesti linkataan LGPLv3:n alaisia kirjastoja vasten, niin eipä taida sekään päästä Windows Marketplaceen.

  Ja miten ihmeessä GPLv3:n itsensä levittämisessä ja muokkaamisessa sovelletteva lisenssi liitty asiaan millään lailla?

 • Aki Antman
  Posted at 06:25h, 18 helmikuun Vastaa

  GPL-lisensoinnissa on omat haasteensa, erityisesti patentteja/muuta IP:tä omistavien tahojen kannalta. Mutta missäpä lisensoinnissa ei olisi jotain tulkinnanvaraista, joten ei tästä sen enempää.

  Missään tapauksessa Microsoft ei kiellä avointa lähdekoodia puhelimissaan/marketplacessa. Esimerkiksi BSD- tai Apache-mallien mukainen lisensointi on ehtojen valossa ok.

  Microsoftilta saadaan varmasti asiaan jossain vaiheessa lisätietoja ja ohjeita/täsmennyksiä kehittäjille käytäntöihin. Voit halutessasi kysellä lisää vaikkapa Microsoftin Gianugo Rabellinolta, http://boldlyopen.com/ tai twitterissä @gianugo. Hän kuvaa esimerkiksi ystävänpäiväteemaisessa blogikirjoituksessaan (http://blogs.msdn.com/b/interoperability/archive/2011/02/14/relationships-it-s-complicated.aspx) Microsoftin suhdetta avoimeen lähdekoodiin.

 • Aapo Talvensaari
  Posted at 11:40h, 18 helmikuun Vastaa

  Microsoftin FUD kampanja avoinmuutta vastaan se jatkuu vaan. Nokiaa viedään kohta kuin SCO:ta. Ei, en ole viemässä Microsoftilta oikeutta tällaiseen toimintaan. Senkun huutelevat. Kyllä metsä vastaa.

 • Juhapekka Tolvanen
  Posted at 16:13h, 18 helmikuun Vastaa

  Lisää tulkintoja:

  Relax – Microsoft has not banned open source from Marketplace

  Ton blogaajan mielestä GPLv3 ja sen sisarlisenssit eivät sen vuoksi kelpaa Windows Marketplaceen, koska siinä oma pykälänsä ns. tivoisaatiota vastaan. Mutta koska siellä Windows Marketplacen säännöissä on erikseen lueteltu erilaisia juttuja, mitä sinne tarkoitetun softan lisenssissä ei saa olla, niin siitä seuraa, ettei Windows Marketplaceen kelpaa mikään softa, jonka lisenssi on copyleft-tyylinen.

 • Aki Antman
  Posted at 17:50h, 18 helmikuun Vastaa

  Alla Microsoftin ensimmäinen virallinen kommentti aiheeseen:
  “The Windows Phone Marketplace supports several open source licenses, including BSD, MIT, Apache Software License 2.0, MS-PL and other similar permissive licenses. We revise our Application Provider Agreement from time to time based on customer and developer feedback, and we are exploring the possibility of modifying it to accommodate additional open source-based applications in upcoming revisions.”

  http://www.zdnet.com/blog/microsoft/microsoft-mulls-changing-windows-phone-marketplace-terms-to-add-more-open-source-licenses/8743 – tuolta voi lukea hieman lisää aiheesta.

  Kannattaa laittaa palautetta suoraan Microsoftille, jos asia aiheuttaa todellisia ongelmia. Kukaan ei voine kuitenkaan sanoa, että Applen markkinapaikka kuhisisi tyhjyyttään vastaavan kiellon vuoksi.

 • Aapo Talvensaari
  Posted at 21:08h, 18 helmikuun Vastaa

  Onneksi Nokia saa tämän diilin avulla itselleen hienon markkinapaikan:
  http://www.allaboutsymbian.com/news/item/12606_Ovi_Store_revenues.php

  … vai kukas se tässä saakaan ja mitä.

 • JP
  Posted at 21:40h, 02 maaliskuun Vastaa

  Eipä Applekaan kelpuuta sovellusmyymäläänsä GPLv3 sovelluksia. iPhone -keihittäjäfoorumin mukaan syy on siinä että Apple Computer on sovelluskaupassa se jakelija jonka kanssa sopimus tehdään, vaikka kyseessä olisi ilmainen sovellus.

  Tästä seuraa se ongelma GPLv3:n kanssa että jos Apple jakelisi myymästään jonkin GPLv3 sovelluksen ja sen ladannut taho muokkaisi sitä seuraavaksi sisältämään kaikki Applen patentit, niin Apple ei voi GPLv3:n takia tehdä asialle mitään.

  Saattaa olla sama syy kuin Applella myös Microsoftilla miksi GPLv3 on rajattu ulos. Muut OSS -lisenssithän kelpaavat molemmille.

 • Aki Antman
  Posted at 22:09h, 08 maaliskuun Vastaa

  Microsoft ilmoitti tänään, että se pyrkii lisäämään open source-lisenssimallien tukea marketplacessa:

  ”We also understand the desire for clarification with regard to our policy on applications distributed under open source licenses. The Marketplace Application Provider Agreement (APA) already permits applications under the BSD, MIT, Apache Software License 2.0 and Microsoft Public License. We plan to update the APA shortly to clarify that we also permit applications under the Eclipse Public License, the Mozilla Public License and other, similar licenses and we continue to explore the possibility of accommodating additional OSS licenses.”

  http://www.winrumors.com/microsoft-provides-marketplace-update-for-windows-phone-7-developers/

Post A Comment