Nokia Lumia työvälineenä


Nokia Lumia työvälineenäOlen käyttänyt Nokia Lumia-puhelimia marraskuusta 2011 lähtien, puhelinvalikoimaani on mahtunut mm. Lumia 800, Lumia 900, Lumia 820 sekä nykyään käyttämäni Lumia 920. Windows Phone-puhelinta olen käyttänyt niiden julkaisusta lähtien, eli reilusti yli 2 vuotta. Jaan tässä kirjoituksessa kokemuksiani ja näkemyksiäni puhelinten työkäytön osalta.

Suomi kehityksen etunenässä

Taustana voidaan todeta, että Suomella on ainutlaatuinen mahdollisuus rakentaa kilpailuetua uuden teknologian avulla. Suomalaiset ovat omaksuneet Lumia-puhelimet erittäin nopeasti kuten Elisan ja Soneran myyntitilastot sekä vaikkapa Sanoma-konsernin mobiilitilastot kertovat. Elisan ja Soneran tilastoja katsottaessa kannattaa huomioida, että uusien Lumia-puhelinten saatavuus oli heikkoja lähes koko tammikuun ajan. Ja erityisesti kannattaa huomioida se, että kuluttajat hankkivat Suomessa lähes poikkeuksetta vain älypuhelimia. On takuuvarmaa, että työntekijät eivät innolla katso työnantajansa tarjoamaa “älytöntä vanhanaikaista kännykkää”.

Tietotyö tehostuu

Yksi Lumian keskeinen valtti on luonnollisesti Office-ohjelmistot. Itse käsittelen päivittäin puhelimella Office-dokumentteja. Kun avaan Officen puhelimessani, näyttää puhelin minulle suoraan listauksen viimeksi muokkaamistani dokumenteista – olin sitten muokannut niitä puhelimessa, verkossa, PC:llä tai tabletilla. Tietysti pääsen myös selaamaan dokumentteja eri paikoista, erityisesti Sulavan SharePoint Onlinestä. Dokumenttien lukemisen lisäksi tietysti myös niiden muokkaaminen on mahdollista. Saatan vaikkapa palaverissa kirjoittaa perusmuistiinpanot puhelimella. Jos tarvetta tulee pidempien pätkien kirjoittamiseen, voin jatkaa saman OnteNote-muistion muokkaamista tabletilla tai kannettavalla.

image

 

Toinen esimerkki on luonnollisesti SharePoint. SharePoint 2010 ei koskaan tarjonnut todellista mahdollisuutta tehokkaaseen tietotyöhön matkapuhelimella. Lumian ja SharePoint 2013:sta myötä tilanne muuttuu täysin. Microsoft on jo julkaissut SharePoint 2013 Appsin Windows Phonelle, joka yhdistettynä puhelimen Officeen tarjoaa tehokkaan tietotyön välineet out-of-box –ratkaisuna. Sovelluksen kautta sekä työpaikan tapahtumien seuranta, dokumenttien hallinta että työryhmätyöskentely onnistuvat helposti ja vaivattomasti. Kannattaa kuitenkin muistaa, että toiminnallisuus nojaa nimenomaan SharePoint 2013 My Sitejen hyödyntämiseen.

image

Puhelimeen löytyy lisäksi valtava määrä muita sovelluksia, mm. Outlook, Lync, OneNote, Yammer, Skype ja monet muut tietotyöläisen perusvälineet. Dynamics CRM:n uutisfiidit, kaupat, kontaktitiedot ja sosiaaliset keskustelut tulevat puhelimeen. Valtaosa Microsoftin tuotteiden perustoiminnoista onkin jo nyt tai lähitulevaisuudessa käytettävissä suoraan puhelimesta. Ja rehellisyyden nimissä en itse tulisi enää ollenkaan toimeen ilman näitä välineitä, tai ainakin työtehokkuuteni putoaisi radikaalisti. Usein puhelinversio on jopa tehokkaampi kuin perinteinen versio – kunnes kaikki tuotteet saavat slimmatut Windows 8 -sovellukset.

Omat sovellukset ja hallinta

WIndows Phone-puhelimiin voi jaella sovelluksia monella tavalla, esimerkiksi kauppapaikan kautta, Company Hubin kautta tai Windows Intunen kautta.

image

Windows Phone 8 –puhelimet sisältävät laajat tietoturva– ja hallintaominaisuudet. Helpoiten puhelinten hallinta tapahtuu pilven kautta Windows Intunen avulla, samalla välineellä onnistuu myös esimerkiksi Macien, iPhonejen, iPadien, Windows Phone 7:n (esim. Lumia 800, Lumia 710 ja Lumia 610) sekä Windows 8/RT –tablettien hallinta.

Useat Sulavan asiakkaat ovatkin jo toteuttaneet tai toteuttamassa omia sisäisiä sovelluksiaan. Yleisiä sovellusesimerkkejä ovat mm.

  • Sisäisen tiedon ja tietämyksen jakelu
  • Roolikohtaiset sovellukset ja työvälineet
  • Kevyet käyttöliittymät erilaisiin taustajärjestelmiin
  • Työnkulkujen hyväksyntä tai seuranta

Windows Phone-sovellukset ovat käyttäjille helppokäyttöisiä, sillä sama käyttöliittymälogiikka toistuu sekä itse puhelimissa että käytännössä kaikissa sovelluksissa. Käyttöliittymä tulee tutuksi myös esimerkiksi Windows 8:n, Windows RT:n tai vaikkapa Xboxin myötä. Sama sovellus on helppo siirtää Windows 8/RT –ympäristöstä puhelimeen ja päinvastoin.

Älypuhelin kaikille työntekijöille?

Useissa organisaatioissa on suuri määrä työntekijöitä jotka eivät työskentele päätteet ääressä. Valitettavan usein he ovat käytännössä täysin ulkona työpaikan tietojärjestelmistä sekä niissä tapahtuvasta sosiaalisesta työstä. Yhteiskäyttöiset koneetkaan eivät käytännössä ongelmaa ratkaise. Halvinkin älypuhelin kaikille työntekijöille on kallis investointi, mutta uusien Lumia-puhelinten myötä yhtälö muuttuu helposti kannattavaksi.

Kaikkien työntekijöiden saaminen sähköisen viestinnän ja vuorovaikutuksen piiriin on luonnollisesti jo itsessään erittäin tärkeä ja hyödyllinen asia. Uusien puhelinten avulla kentällä liikkuville työntekijöille on helppoa ja kustannustehokasta tuoda erilaisia roolikohtaisia sovelluksia työn tehostamiseksi. Kaikkiin työtehtäviin pieni puhelin ei välttämättä sovellu ollenkaan, mutta tällöin esimerkiksi Windows RT-tablet saattaa olla toimiva vaihtoehto.

Kuten tämän kirjoituksen alussa totesin, valtaosa Suomessa myytävistä puhelimista on jo älypuhelimia. Avanaden tuoreen tutkimuksen mukaan 60% suomalaisista työntekijöistä käyttää ainakin satunnaisesti omia laitteitaan työtehtävien hoitamiseksi. Esimerkiksi aiemmin mainitun Windows Intunen avulla myös omat laitteet saadaan yrityksen hallinnan piiriin ja niihin voidaan turvallisesti jaella työkäytössä tarvittavat sovellukset.

Esimerkiksi KONE käyttää Australiassa vahvasti BYOD-mallia. Työntekijöille tarjotaan mm. Lumia 610-puhelimia ja johdolle valinta on Lumia 920. Valtaosa työntekijöistä onkin päätynyt valitsemaan juuri Lumian puhelimekseen.

Miten edetä?

Pilvi, etätyö ja mobiililaitteiden tehokas hyödyntäminen kulkevat usein käsikädessä. Näin siksi,että pilvipalveluihin pääsee oletusarvoisesti käsiksi kaikkialta kun taas perinteiset tietojärjestelmät on usein sijoitettu monimutkaisten ja vanhentuneiden muurien taakse. Toisekseen pilvessä on käytössä sovellusten uusimmat versiot, jotka on suunniteltu käytettäväksi erilaisilla päätelaitteilla. Ja kaiken muun hyvän lisäksi puhelin integroituu automaattisesti osaksi käyttäjänsä Office 365-kokemusta ja –kokonaisuutta. Luonnollisesti myös paikallisiin tietojärjestelmiin voidaan tuoda pääsy erilaisilla päätelaitteilla, mutta usein tämä vaatii lisäinvestointeja.

Jokaisen organisaation pitäisi määrittää tarpeensa liikkuvalle tietotyölle sekä luoda selkeä suhtautuminen Bring Your Own Device (BYOD) –malliin sekä suunnitella erilaisten päätelaitteiden hankinta. Sama pätee myös sovellusten lisensointiin ja hankintaan, jatkossa entistä useampi työntekijä tekee työtään useammalla kuin yhdellä päätelaitteella. Mobiilikäyttö on jälleen yksi naula turhien räätälöintien arkkuun, pilalle räätälöidyn valmistuotteen käyttö ei valitettavasti usein onnistu ollenkaan tuotteen toimittajan valmiilla mobiiliclienteilla.

Helpoiten pääset eteenpäin painamalla alla olevaa “Kysy lisää”-painiketta ja pyytämällä meidät paikanpäälle kertomaan uuden ajan mahdollisuuksista sekä parhaista kokemuksistamme tehokkaasta tietotyöstä erilaisilla päätelaitteilla.Aki on Sulavan perustajaosakas ja toimitusjohtaja. Aki on työskennellyt IT-alalla vuodesta 1992 lähtien. Hän on ollut jo vuosikausia yksi Suomen arvostetuimmista IT-vaikuttajista. Sulavan projekteissa Aki osallistuu mm. uusien palveluiden innovointiin, tiekarttojen laatimiseen sekä asiakkaidemme johdon ja tietohallinnon sparraukseen.