Nokia Lumia / Windows Phone työkäytössä


Nokia Lumia / Windows Phone työkäytössäArttu kirjoitti aiemmin kokemuksiaan Nokia Lumia 800-puhelimesta. Olen nyt itse käyttänyt Lumia 800:aa muutaman kuukauden ja Windows Phonea reilusti yli vuoden. Itselleni Windows Phone on työpuhelimena omaa luokkaansa ja ymmärrän hyvin miksi todella moni kotimainen yritys on valinnut tai valitsemassa Nokian Lumiat ja yleensäkin Windows Phonet työntekijöidensä tuleviksi työvälineiksi. Käyn tässä kirjoituksessa lyhyesti läpi Lumian mahdollisuuksia ja ominaisuuksia työkäytössä. Vastaavat toiminnot ovat toki käytettävissä myös kaikilla muillakin Windows Phone 7.5-puhelimilla.

Office-sovellukset

On tietysti sanomattakin selvää, että Windows-puhelimella voi käyttää Officea, eli lukea ja muokata Word-, Excel- ja PowerPoint-dokumentteja sekä OneNote-muistiinpanoja.

Itselleni erityisen kätevää on tiedostojen lukemisen lisäksi muokkaaminen. Kun tämä on mahdollista, niin yllättävän usein tulee puhelimella korjattua kirjoitusvirhe dokumentista / esityksestä tai kaavavirhe Excelistä. OneNote toimii välineenä sekä muistioiden selaamiseen että tekemiseen. Yleisin käyttötapa taitaa kuitenkin olla PowerPoint-esitysten katsominen. Luen usein seuraavan päivän esityksen edellisenä iltana puhelimella läpi – ja usein jotain viime hetken muutoksiakin tulee tehtyä puhelimella.

SharePoint

Puhelimen SharePoint Workspace Mobile mahdollistaa SharePointissa olevien kirjastojen ja listojen selailun, tiedon hakemisen sekä tietysti SharePointiin tallennettujen dokumenttien lukemisen ja muokkaamisen.

SharePointissa olevista dokumenteista voi myös halutessaan tallentaa puhelimeen paikalliset kopiot.

Kun tietotyö – ja siten myös liitetiedostot – halutaan siirtää pois sähköpostista, on SharePointin käyttö puhelimella tietysti käytännössä pakollinen edellytys tehokkaalle tietotyölle.

Sähköposti ja kalenteri

Yksi perinteisimmistä älypuhelimen käyttötavoista on tietysti sähköpostien lukeminen. Tämä onnistuukin Windows Phonen Outlook-sovelluksella mallikelpoisesti. Mailien lisäksi tehtävät, kalenteri ja kontaktitiedot siirtyvät puhelimeen. Windows Phone osaa myös yhdistää samaan kontaktiin tiedot vaikkapa Twitteristä, Facebookista ja LinkedInistä. Työkavereista voi tehdä omia ryhmiä ja siten kommunikoida heidän kanssaan tai vaikkapa seurata ryhmien kautta keskitetysti työkavereiden päivityksiä sosiaalisessa mediassa.

Viestejä voi etsiä sekä puhelimesta että vanhempia viestejä palvelimelta. Luonnollisesti myös palaverikutsut, “out-of-office”-vastauksen päivitys ja kontaktitietojen haku työpaikan hakemistosta onnistuvat puhelimella. Viesteille voi asettaa tärkeyden sekä hyödyntää että asettaa lippuja (”follow-up flags”). Palvelimella olevien viestikansioiden selailu onnistuu ongelmitta, kuten myös viestien siirto kansiosta toiseen ja yleisimpien liitetiedostojen (Word, Excel, PowerPoint, PDF jne.) avaaminen.

Kalenteri näyttää seuraavan tapahtuman ”Live tilessä”, joten usein kalenteria ei joudu edes avaamaan. Yksittäisistä tapahtumista näkee suoraan myös tapahtuman muistiinpanot ja osallistujat. Palaverin kutsuja näkee myös muiden vastaukset palaverikutsuun. Kalenterikutsuja voi tietysti lähettää ja niihin voi vastata. Ja voipa puhelimella kertoa yhden napin painalluksella myöhästyvän jo sovitusta tapaamisesta.

Lync

Lync oli yksi vuoden 2011 odotetuimmista mobiilisovelluksista. Windows Phone-version lisäksi Lyncistä löytyy oma sovellus iPhonelle, iPadille sekä Android- ja Symbian-puhelimille. Eri versioiden ominaisuuksia voi katsoa täältä.

Windows Phonessa voi keskustelujen lisäksi esimerkiksi osallistua videoneuvotteluihin, hakea työkavereiden tietoja sekä nähdä heidän läsnäolotietonsa ja päivittää omia tilatietoja. Lyncistä puhelimessa onkin jo tullut monelle meistä kiinteä osa tietotyötä.

CRM

En enää edes tiedä, miten tulin toimeen ilman Microsoft Dynamicsin Activity Feedejä ja Dynamics CRM-sovellusta puhelimessa. Nykyään seuraan Sulavan myynnin kehittymistä useimmiten nimenomaan puhelimella. Kun jossain välissä on hetki aikaa, niin muutamassa minuutissa näkee aina onnistumiset, epäonnistumiset ja avointen myynticasejen edistymisen. Ja onnistumisia voit selailun yhteydessä kehua ja kommentoida.

CRM:n selailun lisäksi sovellus mahdollistaa lukuisia muita toimenpiteitä, esimerkiksi kommentoinnin, CRM:n tietueiden selailun, tietojen hakemisen ja yksittäisen asiakkuuden / myyntiprojektin etenemisen seurannen.

Puhelimen hallinta

Windows Phone-puhelimia hallitaan tällä hetkellä ensisijaisesti Active Syncin kautta. Työpaikan puhelimille voi tätä kautta asettaa erilaiset käyttöpolitiikat, alla muutama esimerkki.

image

Luonnollisesti myös kadonneen puhelimen sisällön voi tuhota, tämä onnistuu joko käyttäjän itsensä tai pääkäyttäjien toimesta. Tulevaisuudessa puhelimia tullaan hallitsemaan myös System Centerin ja/tai Windows Intunen kautta.

Office 365 ja pilvipalvelut

Office 365:n ja muiden pilvipalveluiden käyttö tekee elämästä helpompaa. Koska palvelut tulevat pilvestä, niihin pääsee automaattisesti käsiksi myös puhelimella. Jos käytetään on-premises-ratkaisuita, niin esimerkiksi SharePointin, CRM:n ja Lyncin mobiilikäyttö vaatii muutoksia ja yhteyksien avauksia palvelinpäähän.

Marketplace ja omat sovellukset

Windows Phone Marketplacessa on sovelluksia jo reilusti yli 50 000 kappaletta ja valikoimaan mahtuu suuri määrä työkäyttöön sopivia sovelluksia sekä puhelinversioita monien tuttujen sovellusten käyttöön. Marketplace on monelle käyttäjälle hyvä tapa täydentää työpaikan tarjoamaa sovellusvalikoimaa itselleen sopivilla apuvälineillä.

Windows Phone mahdollistaa työpaikan sisäisten liiketoimintasovellusten toteutuksen ja jakelun työntekijöille. Windows Phonen Metro-käyttöliittymä mahdollistaa todella tehokkaat ja mielekkäät käyttöliittymät sovelluksille. Esimerkiksi aloitussivulle kiinnitetyt live tilet voivat suoraan kertoa tuoreet tapahtumat ja siten sovelluksia ei tarvitse turhaan avata. Sovelluskehitys tapahtuu tutuilla välineillä ja Suomesta löytyykin jo nyt satoja kumppaneita joilla on osaamista Windows Phone-kehitykseen.

Yksi Windows Phonen suuri eduista on se, että tällä hetkellä kaikki puhelimet ovat yhteensopivia keskenään ja toimivat samalla logiikalla ja käyttöliittymällä. Näin esimerkiksi vaikkapa Nokia Lumia 800, Lumia 710 ja Lumia 900 ajavat samoja sovelluksia ja toimivat muutenlon samalla tavalla ja yhtenäisillä ohjeilla.

Puutteet

Nokia Lumia 800 yhdistettynä Microsoftin pilvipalveluihin tarjoaa niin kattavan kokonaisuuden tietotyöhön, että puutteita joutuu lähes hakemalla hakemaan. Kaipaisin kyllä mahdollisuutta selata työkavereiden kalentereita. SharePoint Mobilen osalta intranetimme viestinnällisen sisällön soisi olevan paremmin luettavissa. Ja toki kaipaisin sovellusta vaikkapa taloushallintomme pilvipalveluna tarjoaman kululaskujärjestelmän tehtävien selailuun ja työnkulkujen kautta tapahtuvaan hyväksyntään.

Tulevaisuus

Windows Phone on alustana vasta hieman yli vuoden ikäinen ja Lumia on tulossa helmikuun alussa Suomen markkinoille. On siis turvallista todeta, että myös puhelinten työkäytön osalta ollaan vasta alkutaipaleella. Nykyiset ominaisuudet ovat kuitenkin vähintään riittävät peruskäyttöön. Se on kuitenkin tiedossa, että Windows Phonen tänä vuonna tulevat Tango- ja Apollo-päivitykset tuovat kosolti uusia ominaisuuksia ja mahdollisuuksia työkäyttöön. Microsoft ja Avanade julkistivat marraskuussa uuden kumppanuuden, jonka tavoitteena on tuoda uusia ja uudenlaisia sovelluksia Windows Phonen yrityskäyttöön.

Pilvipalvelut ja taustajärjestelmät kehittyvät vauhdilla ja tarjoavat entistä paremmat rajapinnat ja puitteet sovelluskehitykseen Windows-puhelimille. Ja tietysti tänä vuonna julkaistaan myös Windows 8, jonka Metro UI-käyttöliittymä noudattaa samaa kaavaa Windows Phonen kanssa. Näin Windows-puhelimet saavat kaverikseen isoruutuiset isoveljet Windows 8-tablettien muodossa samalla kun Windows Phone 8 (Apollo) tuo näiden käyttöjärjestelmät entistä lähemmäksi toisiaan. Nokia tulee merkittävästi laajentamaan omien puhelimiensa erityisominaisuuksia.

Nykytila on erinomainen ja kehitys kulkee meidän tietotyöläisten kannalta erittäin suotuisaan suuntaan. Minun mielestäni Windows Phone ja Lumia ovat lähes itsestäänselvä valinta yrityksille työvälineeksi. Ja moni on tämän valinnan jo tehnytkin.Aki on Sulavan perustajaosakas ja toimitusjohtaja. Aki on työskennellyt IT-alalla vuodesta 1992 lähtien. Hän on ollut jo vuosikausia yksi Suomen arvostetuimmista IT-vaikuttajista. Sulavan projekteissa Aki osallistuu mm. uusien palveluiden innovointiin, tiekarttojen laatimiseen sekä asiakkaidemme johdon ja tietohallinnon sparraukseen.