Nokia-paluumuuttajan Lumia-kokemukset


Nokia-paluumuuttajan Lumia-kokemuksetAki kirjoitti toissapäivänä Nokian ja Microsoftin yhteistyön näkymistä Suomen kannalta. Tässä yhden suomalaisen eli itseni kokemuksia uudesta Lumiasta.

Minulla on ollut Nokia Lumia 800 -puhelin päivittäisessä käytössä kahden viikon ajan. Siirtyminen Windows-maailmaan oli Nokialle iso muutos. Iso muutos se oli myös itselleni – saattaa mennä jopa 90-luvun puolelle, kun viimeksi olin jostain Nokian puhelinmallista innoissani. Viimeisin puhelimeni oli Samsungin Android-puhelin, joten Lumia oli myös ensimmäinen Windows-puhelimeni. En siis oikein tiennyt mitä odottaa.

Jämäkkä ja nopea

Laitteen paketin avaaminen oli tietysti jännittävää, yllättävän pieneen pakettiin oli puhelin saatu mahdutettua. Muotoilultaan puhelin oli melko eleetön mutta tyylikäs, ja onnistuu erottautumaan pyöristysideallaan laatikkomaisemmista muiden valmistajien Windows-puhelimista. Puhelimen jämäkkyys vakuutti, ja mukana tullut silikonisuoja oli oikeasti käyttökelpoinen. Näyttö olisi voinut olla hieman isompikin, mutta toisaalta resoluutio oli odottamaani parempi. Akun kesto ei päätä huimaa – aktiivisella käytöllä puhelimen saa ladata joka yö. Näinä päivinä pitäisi tulla ensimmäinen akun kestoa parantava ohjelmistopäivitys, joten toivottavasti asia paranee.

Käyttöönotto oli yllättävän jouheva kokemus. Kielen valinta, Live ID:n ja työsähköpostin konfigurointi onnistui nopeasti ohjatusti. Sen jälkeen pääsikin tutustumaan itse Metro UI:hin. Olin kuullut kehuja sen nopeudesta, mutta skrollausvauhti ja responsiivisuus yllättivät. Kuvaukset tai videot eivät oikein kykene käyttökokemusta selittämään, sen verran ainutlaatuisesta asiasta on kyse. Puhelin oli vakaa eikä kaatuilua esiintynyt, mutta moniajoa en vielä ehtinyt kunnolla testaamaan.

Jonkin verran aikaa meni omien Metro-tiilien järjestelyyn, mutta lopputuloksena on informatiivinen ja automaattisesti tietojaan päivittävä yleisnäkymä. Erityisen hienoa on eri palvelutilien (Gmail, Live, Office 365, Linkedin, Facebook, Twitter) tietojen yhdistäminen esimerkiksi uutisvirroissa ja kontaktilistassa – ensimmäinen näkemäni toimiva toteutus tästä. Erillisiä sosiaalisen median palveluita ei tarvitse usein avata, koska syötteiden lukeminen, statuspäivitykset ja Facebookin chat onnistuvat puhelimen vakiotoiminnoilla.

Toinen iso yllätys oli sovelluskaupan käytön helppous. Selaimella voi sovelluskaupasta suoraan ostaa sovellukset, ja hetken päästä ne ovat valmiiksi asennettuina puhelimessa. Ei siis enää ähräämistä puhelimen markkinapaikkasovelluksessa, ellei tietysti halua. Ja sovellusten pitäisi Lumiassa myös päivittyä automaattisesti. Suomen sovelluskaupasta löytyy jo melko pitkälti samat sovellukset kuin muiden maiden kaupoista, vaikkakin suosittujen sovellusten listat kannattaa katsoa vielä USA-kaupan puolelta. Löysin sovelluskaupasta samat tärkeimmät Androidilla käyttämäni sovellukset, mutta esimerkiksi Googlen palveluiden osalta siirryin mobiiliselainversioihin.

Kiinni työsovelluksiin

Tilanne kahden viikon käytön jälkeen oli se, että kirjoitin osia tästäkin blogikirjoituksesta puhelimeni avulla. Sen jälkeen kun olin tallentanut Sulavan intran oman sivustoni osoitteen puhelimen Office Mobileen, pystyin helposti muokkaamaan puhelimella tätä tekstiä, joka oli tallennettu OneNote-muistikirjaan. Vaikka hieman pieni näyttö ja pystyasennon preferoiminen vähän hidastavat kirjoittamista, harvinaisen älykäs ennakoiva tekstinsyöttö (myös suomeksi) ja virheiden korjaus tekevät kirjoittamisen kosketusnäytöllä miellyttäväksi.

OneNoten lisäksi hyvä apu itselle on kunnolla ja nopeasti toimiva Exchange-synkronointi, joka kattaa kaikki toiminnot kuten palaverikutsut, joita kaikki päätelaitteet eivät tue. Työkäytössä tärkeä on myös tuntikirjausjärjestelmän sovellus, jonka avulla voin asiakkaalta lähtiessä kirjata suoraan käytetyn ajan. Ja luonnollisesti kaikki intran tiedostoihin pääsee helposti kiinni. Nettisurffaus selaimella on yllättävän nopeaa.

Lumia, kuten Windows Phone, tuntuu olevan suunniteltu nimenomaan tehokkaan työkäytön mahdollistajaksi. Integraation pilvipalveluihin voi kokeilla helposti itse. Muissa käyttöskenaarioissa integraatio Windows Liveen tarjoaa kuitenkin vastaavan kokemuksen: sähköpostit, tiedostojen muokkaus pilvestä ja valokuvien automaattinen siirto Skydriveen tekevät kuluttajapalvelun avulla myös vastaavan käyttökokemuksen.

Lumian erityispiirteet

Uutta Lumiassa on esimerkiksi suomenkielinen käyttöliittymävaihtoehto. Käännökset olivat toimivia, ja tekstinsyöttösanasto kelvollinen. Kameranapista ei ole itselle suuremmin hyötyä mutta ei haittaakaan. Kameran kuvanlaatu on laadukas, ja LED-salama lähietäisyydellä jokseenkin toimiva.

Nokian navigaatio-ohjelmisto vaikutti ihan näppärältä suomenkielisen ääniopastuksen kanssa, hauskana toimintona 3D-rakennusmallit joita on jopa Helsingin maamerkeistä. Maakohtaiset kartat saa ladattua valmiiksi puhelimeen. Sen sijaan navigaatiosovelluksesta erillinen Nokian karttasovellus ei tunnu käyttävän samaa esiladattua karttadataa – toivottavasti tähän tulee korjaus.

Nettiyhteyden jakaminen käyttäen puhelinta WLAN-tukiasemana ei vielä onnistu, mutta tämäkin ratkennee Nokian päivityksellä. Ääniasetuksissa kehittäisin paria asiaa: värinähälytys on melko vaimea. Lisäksi puhelimessa voi nopeasti vaihtaa vain ääni + värinä -moodista pelkkään värinähälytyksiin. Kokonaan hiljentäminen vaatii asetuksiin menemistä. Osan vastaavista asetusasioista, kuten vaikka WLANin samuttaminen, voi nostaa Metro UI:hin sovelluskaupasta löytyvillä pikakuvakkeilla.

Osa teknisistä asetuksista on piilotettu käyttäjältä ja operaattorien hallittavissa. Siksi internet-yhteyden toimimaan saaminen vaatii hieman kikkailua eivätkä MMS-viestit toimi. Nämä onneksi korjaantuvat alkuvuodesta operaattorien toimesta, kun puhelin tulee virallisesti myyntiin Suomeen.

Yhteenveto

Onko Lumia täydellinen puhelin? Ei vielä, eikä edes tulevien päivitysten jälkeen. Silti kyseessä on paras koskaan kokeilemani työkäyttöön tarkoitettu puhelin, jossa on aidosti moderni ja toimiva käyttöliittymä. Nokian puhelimesta voi jälleen olla ylpeä.