Nokian uudet Lumiat tietotyön tehostajina


Nokian uudet Lumiat tietotyön tehostajinaNokia ja Microsoft julkaisivat tänään Nokian odotetut ensimmäiset Windows Phone 8-puhelimet (Lumia 820 ja Lumia 920). Uusi Lumia-mallisto tuo paljon uutta kuluttajille, mutta Lumiat soveltuvat nyt myös entistä paremmin työkäyttöön. Uudistetun tarjoaman myötä myös Sulava ja Nokia aloittavat yhteistyön – palaamme yhteistyön sisältöön myöhemmin.

Kirjoitin kesäkuussa siitä, miten Windows 8 yhdistää tietotyössä puhelimen, tabletin ja PC:n. Uudet Lumia-puhelimet ja Windows 8 -tabletit ovat saatavilla parin kuukauden sisään, joten viimeistään nyt jokaisen suomalaisen työpaikan on aika varautua näiden tulemiseen.

Sekä kuluttajille että työkäyttöön

Markkinoilta on tähän asti puuttunut puhelin, joka olisi ollut kuluttajien suosikki sekä soveltunut tietoturvan, tietosuojan ja hallittavuuden osalta työkäyttöön. Applen iPhonet ovat olleet kuluttajien suosiossa, mutta työpaikoille ne ovat ilmestyneet lähinnä kuluttajistumisen myötä. Aika monella tutullani on työpuhelimena vanha Nokian Symbian-puhelin ja vapaa-ajalla iPhone. Androidit eivät taas ole työpaikoilla saavuttaneet käytännössä minkäänlaista suosiota. Alusta on liian fragmentoitunut tuettavaksi tai hallittavaksi. Haittaohjelmat on todellinen riski työkäytössä. Ja moni käyttäjä kokee Androidit liian sekaviksi. Sekä Androidin ja iPhonen ongelma on hallinnan ja tuen lisäksi yrityskäyttöön tarkoitettujen sovellusten – erityisesti Officen – puute. Kolmansien osapuolien ohjelmat eivät valitettavasti tarjoa riittävää ratkaisua.

Ensimmäisen sukupolven Lumiat voittivat puolelleen suomalaisten kuluttajien kuluttajien sydämet, kuten esimerkiksi puhelinten myynti- ja käyttötilastot kiistatta kertovat. Tietohallinnolle ne tarjosivat lähes riittävät välineet, mutta moni jäi odottamaan uutta sukupolvea. Ja se uusi sukupolvi julkaistiin tänään. Vihdoinkin meillä on puhelin, joka sopii sekä työ- että vapaa-ajalle. Ja samaa laitetta voi surutta käyttää molempiin käyttöihin.

Uudet Lumiat tarjoavat välineet liikkuvaan tietotyöhön

Alla on listattu uusien Lumioiden keskeisiä ominaisuuksia työkäytön kannalta:

 • Company Hub-toiminnallisuus (kuva alla)
 • Entistä tarkemmat näytöt tehostavat työsketelyä
 • Keskitetty hallinta esimerkiksi Windows Intunen tai System Centerin kautta
 • Lync ja Skype videoneuvotteluihin ja VOIP-puheluihin
 • NFC, Nokian kartat ja puhelimen sensorit tarjoavat mahdollisuudet uudenlaisiin innovatiivisiin toimialakohtaisiin sovelluksiin
 • Office 2013 ja pääsy SharePointiin
 • Puhelimen sisällön salaus
 • Samanlainen käyttöliittymä kuin Windows 8-tietokoneissa ja tableteissa
 • “Secure Boot” –toimalllisuus
 • Tiivis integraatio Microsoftin pilvipalveluihin ja omien palveluiden helppo toteutus Azuren päälle
 • Työpaikan omien sovellusten jakelu puhelimiin
 • Uusi käyttöliittymä mahdollistaa sähköisen työpöydän ja liiketoimintasovellusten tuomisen puhelimeen
 • Vastaava sovelluskehitysmalli ja käyttöliittymä kuin muissa Windows 8 –laitteissa
 • Windows Phone 8 tarjoaa laajat rajapinnat yrityskohtaisten sovellusten toteutukseen

 

image

Ethän tuhlaa resurssejasi?

Nokian ja Microsoftin yhteenlaskettu tuotekehitysbudjetti ylittää reilusti 10 miljardia dollaria. Yksinomaan Microsoftin ekosysteemissä on mukana yli 3 000 kotimaista yritystä ja kansainvälisesti reilusti yli 600 000 yritystä. Valtaosa näistä yrityksistä kehittää ja tarjoaa yrityskäyttöön tarkoitettuja palveluita. Aiemmin mainittu pääsy SharePointiin yhdistettynä puhelimessa toimivaan Office-pakettiin on jo yksistään perusedellytys nykyajan tietotyölle. Jatkossa käytännössä kaikille merkittäville työkäytössä käytettäville järjestelmille tulee löytymään sovellukset Windows-tableteille ja –puhelimille.

On aivan turha tuhlata työpaikkasi aikaa ja rahaa esimerkiksi sähköisen työpöydän toteuttamiseen selaimeen. Jatkossa sähköinen työpöytä seuraa käyttäjän mukana eri päätelaitteille. Vastaavasti on täysin turha tehdä omia mobiilisovelluksia olemassa oleviin taustajärjestelmiin, kuten vaikkapa CRM:ään tai ERP:iin – näihin löytyy jatkossa valmiit ratkaisut sekä järjestelmien toteuttajilta että kolmansilta osapuolilta.

Miten edetä?

Uudet päätelaitteet tulevat lähikuukausina myös sinun työpaikallesi, olit sitten valmistautunut tai et. Valmistautumalla pystyt tarjoamaan työntekijöillesi aivan uudenlaiset toimintamallit ja välineet tuottavaan ja hauskaan tietotyöhön. Aivan ensimmäisenä kannattaa miettiä miten hallitset tulevaisuudessa erilaisia päätelaitteita ja mitkä päätelaitteet ovat tuettuja ensisijaisesti ja mitkä toissijaisesti. Tämän jälkeen voitkin keskittyä miettimään millaisia palveluita työntekijäsi kaipaavat eri päätelaitteille.

Me olemme Sulavassa valmistautuneet nyt alkavaan muutokseen vuodesta 2010 lähtien. Autamme erittäin mielellämme myös sinun työpaikkasi mukaan tietotyön ja tuottavuuden uudelle aikakaudelle.

Olet  myös tervetullut VIP-seminaariimme 18.9.2012 kuulemaan lisää aiheesta.Aki on Sulavan perustajaosakas ja toimitusjohtaja. Aki on työskennellyt IT-alalla vuodesta 1992 lähtien. Hän on ollut jo vuosikausia yksi Suomen arvostetuimmista IT-vaikuttajista. Sulavan projekteissa Aki osallistuu mm. uusien palveluiden innovointiin, tiekarttojen laatimiseen sekä asiakkaidemme johdon ja tietohallinnon sparraukseen.