Nopeampaa ketteryyttä


Nopeampaa ketteryyttäYksilöt ja vuorovaikutus ovat tärkeämpiä kuin prosessit ja työkalut. Toimiva järjestelmä on hyödyllisempi kuin kattava dokumentaatio.

Aika kannattaa käyttää ennemmin asiakasyhteistyöhön kuin sopimusneuvotteluihin. On oleellisempaa ennakoida muutostarpeita, kuin keskittyä noudattamaan tehtyä suunnitelmaa. Niinpä niin.

Olisiko joskus parempi olla vähemmän ketterä ja enemmän suoraviivaisen järjestelmällinen ja suunnitelmallinen? Mietitäänpä esimerkin kautta:

On kesäinen lauantaiaamu Helsingissä. Haluat viettää vapaapäivän piknikillä. Sataa, eikä sää ennusteen mukaan kirkastu. Päätät lähteä bussimatkalle johonkin aurinkoisempaan kaupunkiin.

Sääennusteen mukaan etelärannikolla ja Hämeenlinnassa on suunnilleen sama sää kuin Helsingissä. Tampereella ja Turussa sen sijaan aamun sateiden ja pilvien odotetaan väistyvän aamupäivän aikana.

Haluaisit mieluummin Tampereelle, koska tunnet sieltä muutaman kaverin. Mutta koska luotettavia säätietoja ei ole käytettävissä, päätät ostaa lipun Hyvinkäälle ja tarkastaa tilanteen uudestaan siellä.

Jos sää Turussa on kehittynyt suotuisasti, voit ottaa bussin Lohjalle ja jatkaa sieltä edelleen Turkuun.  Muussa tapauksessa voit jatkaa matkaasi pohjoiseen. Kuinka ketterää.

Entä jos tiedossasi olisi, että Turussa sataa koko päivän, mutta Tampereella aurinko on paistanut varhaisesta aamusta asti pilvettömältä taivaalta?

Nopein tapa päästä nauttimaan piknikistä olisi ostaa lippu suoraan Tampereelle. Et tuhlaisi aikaa varmisteluun ja bussinvaihtoihin matkalla. Hyvä suunnitelma olisi siis sulavin tapa päästä tavoitteeseen.

Samoin on tietojärjestelmäprojekteissa: jos asiakastarpeet ovat luotettavasti etukäteen tiedossa – esimerkiksi perusteellisen protoilun kautta – projektimallin ei tarvitse arvioida välituloksia yhtä usein kuin jos tarpeet ovat viitteelliset.

Voiko ketteryyden tällöin unohtaa kokonaan? Sitä en suosittele. Jos Hämeenlinnassa paistaa aurinko täydeltä terältä, kannattaa bussin kyydistä jäädä siinä kohtaa, vaikka olisikin lippu ostettuna Tampereelle asti.